Mäso na cibuľke a paprike fotorecept

evusik - fotkaevusik, 4. novembra 2010
Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept)
Foto: evusik

V nedeľu som varila slepačiu polievku, sliepku som šupla do mrazáka na neskôr. Dnes som si na ňu spomenula a spravila som ju tak Zobraziť celý popisV nedeľu som varila slepačiu polievku, sliepku som šupla do mrazáka na neskôr. Dnes som si na ňu spomenula a spravila som ju tak ako ju kedysi robila naša mama nášmu oteckovi.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Mäso z uvarenej sliepky oberieme, kožu odstránime (kto chce môže nechať). Ja som mala polovicu stredne veľkej sliepky, ale môže sa použiť aj mäso z hovädzej polievky. Primerane k mäsu si nakrájame cibuľu. Ja som dala 2 veľké. Ako vidno na obrázku cibule má byť veľa :-)

    Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu dusíme na masti do sklovita, pridáme mäso....

    Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    premiešame a pridáme veľa, veľa červenej mletej papriky asi tak 2 PL + kto má rád aj papriku pálivú. Osolíme, okoreníme....

    Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalejeme vodou (ešte lepšie slepačou polievkou ak nám ostala). Ak zalievame vodou môžeme pridať kocku bujónu. Zakryjeme a dusíme aspoň pol hodinky na celkom miernom plameni. Ak máte chuť použiť múkovú zátrepku alebo iné zahusťovadlo, zabudnite. To by už bolo celkom iné jedlo :-)

    Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame v hlbokom tanieri, jeme veľkou lyžicou zásadne iba s chlebíkom, ktorý si namáčame do šťavy. Zajedáme kyslou uhorkou, čalamádou alebo čo máme v komore...

    Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    malá zmena: k udusenej cibuli pridáme podľa ľubovôle zeleninu a ďalej postupujeme rovnako ako pri hore uvedenom recepte, s tým že dáme trochu menej papriky :-)

    Mäso na cibuľke a paprike (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
Mäsko na cibuľke a paprike sme si varievali ako študentky na internáte.Na toto jedlo mám tie najkrajšie spomienky z mladosti.Vždy sme sa naň veľmi tešili.Tvojim receptom si mi pripomenula mojú študenskú mladosť.
sovka62
Veru tak, kedysi sa žilo skromnejšie. Z mäska sa uvarila polievka a ako druhý chod sa uvarené mäsko pripravilo na cibuľke, paprike, prípadne sa k nemu spravila nejaká omáčka, k tomu zemiaky, alebo knedľa. Toto je klasika, príklad, ako naše šikovné mamy vedeli využiť suroviny.
tatranka
@sovka62 ,veď tak som začínala aj doma ako mladá kuchárka.V nedeľu polievka z hovädzej slabinky a hlavný chod,na cibuľke a paprike uvarené a na kocky porezané mäsko.Zemiačiky a nedeľný obed bol na svete.A ako nám chutilo!!!!!!!!!
enerrgizer
tá šťava a namočený čerstvý chlieb...hmmm, živo si viem predstaviť tú perfektnú chuť...
palokuchki
@evusik aj ja si pamatam, moja mamicka to tiez takto robievala. A veru nam to chutilo. Mne si tiez tymto pripomenula moje mlade roky.
porzellanka
Aj nasa mama robievala maso z polievky s cervenou stavou... to bolo dobre. Zaujimave, ze ja som taku dobru stavu este nikdy nedokazala.
evanaaa
U nás sa takto síce nevarievalo, lebo nemalo čo zostať, ale ja som nedávno spravila zo sliepky s polievky perkelt, ale kurací je lepší, aspoň pre nás.Ale nie je toi najhorší nápad najmä, ak to má niekto rád.A keď sa spomína - mäso na cibuľke a paprike, u mňa je to základ na všetky dusené mäsá, ale myslím že aj pre ostatných, veď bez toho by to nebolo ono.
jerica
@evusik pre mňa mňamka , to čo píšu naše dievčatá a jeden junák je pre mňa spomienka na obedy keď ich varievala moja mama , dokonca sliepku naplnila , zašila , dala vyvariť so zeleninou , keď bola skoro uvarená vybrala z hrnca , dala do rúry , na sliepku s plnkou dala maslo a pás domácej slaninky podliala trochou polievky , tak sme mali komplet obed z jednej sliepky , silný vývar + plnené pečené kura , ryžu a prílohu marhuľový kompót. Pekne nafotené , zrozumiteľne popísané.
evusik
@lucylee teším sa, že chutilo.... toto je taká stará, osvedčená, jednoduchá klasika :-) ako vidno naše staré mamy vedeli uvariť aj bez toho aby do každého jedla pridávali šunku a tavený syr.....
hedviga
aj ja poznam tento recept,robievala ho moja starenka,jednoduche a chutne...!niec co dodat.
kveta52
dnes so si urobila toto jedlo z vareneho hovädzieho mäsa, bolo mnamkove s chlebom ani som necitila že mäso bolo varene,tak dik za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia