Foto: gordonko
Videorecept na toto maslové pečivo našli baby na Youtube a chceli ho vyskúšať. Ja som ich predbehol, vyskúšal Zobraziť celý popisVideorecept na toto maslové pečivo našli baby na Youtube a chceli ho vyskúšať. Ja som ich predbehol, vyskúšal a aj
"vylepšil".
Zdroj: Videorecept z Youtube
porcií
príprava
na 185 °C
Postup
-
1
Do misky dáme 200 ml vlažného mlieka, 100 ml vlažnej vody (tak píše recept - ja som dal 300 ml mlieka),pol deci oleja, dva bielky s jedným žĺtkom, 2 PL kryštálového cukru a 10 g sušeného droždia (1 a 1/2 vrecúška).
-
2
To, čo máme v miske premiešame a potom postupne pridáme 570 g hladkej múky a kávovú lyžičku soli. Znova premiešame (cesto sa mi zdalo trochu redšie , tak som si dovolil pridať trochu múky cca 3 - 4 lyžice ) a do tohto cesta potom rukami zapracujeme 30 g masla izbovej teploty (dal som od oka 1 plnšiu PL) - miešame do 5 minút, aby sa maslo rozpustilo a dostalo všade - možno by bolo dobré naliať roztopené maslo.
-
3
Vymiešané cesto sa už odlepuje od misy, tak ho poprášime múkou, zakryjeme a necháme hodinku na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Po hodinke nám cesto pekne nabehlo, trochu som ho prepracoval a rozdelil na 12 kúskov a vytvaroval bochníčky.
-
5
Rúru zapneme na 185 °C. Bochníček cesta vyvaľkáme do oválneho tvaru (moc mi to nešlo, tak som to ponaťahoval rukami), potrieme maslom (použil som jemne zohriate maslo a natieral mašľovačkou), radielkom urobíme niekoľko zárezov a zvinieme zo šikma k druhému koncu a konce spojíme, aby vznikol venček a ukladáme na plech. Trochu som experimentoval, druhú polovicu cesta som ešte osolil na maslo, aby bolo cesto slanšie a to som ešte natiahol a trochu viac ponatáčal závity.
-
6
Na jeden plech stačí iba polovica cesta, lebo keď urobíme tie venčeky, necháme 20 minút nakysnúť, oni pekne zaplnia plech, ponatierame ich rozšľahaným bielkom s dvomi žĺtkami a posypeme ich sezamovými semiačkami. Druhú polovicu venčekov, tu slanú som natrel a posypal rascou a ešte trochou soli.
-
7
Piekol som 20 - 25 minut na 185 °C. Cesto je super mäkučké - nadýchané. Mne osobne najviac chutili tie slané s mliekom. DOBRÚ CHUŤ.
-
8
Viac fotografií z postupu nájdete TU: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=tomas.marny.75436&set=a.1747474295404105
sú naozaj fantastické mäkučké nadýchané a že chutia svedčí aj to že 4 hodiny po upečení ostal posledný venček , išli na dračku a určite stoja za vyskúšaní ..... aj ja ich čo nevidieť urobím znova
Ďakujeme za upozornenie, aby nedošlo k nedorozumeniu, radšej z názvu odstránime slovíčko slané.
Aj ja som si to myslela!
Veru som aj trošku “pomaturovala”, ako by som ich urobila. Vyšli Ti fakt parádne!!!