Foto: Olinecka
Vhodné na raňajky aj desiatu pre deti do školy.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 hrnček (200 ml) |
|
1/2 hrnčeka (rozpustené) |
|
1 ks |
|
1/2 bal. |
|
3 hrnčeky |
|
1 1/2 PL |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1-2 PL |
|
rozpustené |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Čerstvé rozpustené maslo, teplé mlieko, cukor a vajíčko dáme do misy a premiešame. Následne rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť na teplom mieste kvások.
-
3
Po nakysnuti kvásku pridávame preosiatu múku po častiach, nie naraz, pretože keď máme cesto riedke, pridáme ešte trocha múky.
-
4
Vypracujeme najlepšie rukou hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
5
Nakysnute cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
6
Cesto rozdelíme na 15-16 menších bochníkov.
-
7
Každý rozvaľkáme do kruhu a nožom urobíme 4-5 zárezov. Potrieme rozpusteným maslom, zrolujeme a...
-
8
...stočíme do tvaru slimáka, viď foto.
-
9
Pripravené poukladáme na plech vymastený maslom. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 20 - 25 minút do zlatista.
-
10
Upečené slimáky necháme vychladnúť.
-
11
Dobrú chuť.
Určite posypať vo vnútri na maslo, zrolovať. Ďakujem.
Nádherné pečivo si upiekla, veľmi sa mi páči :-) prosím Ťa ako dlho vydržia jedle?... Ak máš teda odskúšané, vďaka.
Obdivujem Tvoju frekvenciu pečenia :-))
Sú mäkké a otázka času kedy sú, zjedene. Cesto je maslové takže nemusíš sa báť, že stvrdnu. Ďakujem za príjemný, komentár. Pozdravujem.