Maslové slimáky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 7. januára 2020
Maslové slimáky (fotorecept)
Foto: Olinecka

Vhodné na raňajky aj desiatu pre deti do školy.

15-16
porcií
25 minút
príprava
20-25 minút
na 180  °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček (200 ml)
1/2 hrnčeka (rozpustené)
1 ks
1/2 bal.
3 hrnčeky
1 1/2 PL
1 ČL
Na potretie:
1 ks
1-2 PL
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čerstvé rozpustené maslo, teplé mlieko, cukor a vajíčko dáme do misy a premiešame. Následne rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť na teplom mieste kvások.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnuti kvásku pridávame preosiatu múku po častiach, nie naraz, pretože keď máme cesto riedke, pridáme ešte trocha múky.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme najlepšie rukou hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakysnute cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na 15-16 menších bochníkov.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý rozvaľkáme do kruhu a nožom urobíme 4-5 zárezov. Potrieme rozpusteným maslom, zrolujeme a...

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...stočíme do tvaru slimáka, viď foto.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravené poukladáme na plech vymastený maslom. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 20 - 25 minút do zlatista.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené slimáky necháme vychladnúť.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť.

    Maslové slimáky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

45678
@olinecka (8.1.2020 14:46)

Nádherné pečivo si upiekla, veľmi sa mi páči :-) prosím Ťa ako dlho vydržia jedle?... Ak máš teda odskúšané, vďaka.
Obdivujem Tvoju frekvenciu pečenia :-))
olinecka
@45678 (9.1.2020 12:48)

Sú mäkké a otázka času kedy sú, zjedene. Cesto je maslové takže nemusíš sa báť, že stvrdnu. Ďakujem za príjemný, komentár. Pozdravujem.
2x 45678 a haji
haji
Moc pěkný recept, těsto i postup - zvláště smotání - jsi nesmírně šikovná! Klobouk dolů! Prudce jedlá fota, hmm




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia