Pečivo
Maslové slimáky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Vhodné na raňajky aj desiatu pre
deti do školy.
15-16 porcií |
25 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Čerstvé rozpustené maslo, teplé mlieko, cukor a vajíčko dáme do misy a premiešame. Následne rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť na teplom mieste kvások.
- Po nakysnuti kvásku pridávame preosiatu múku po častiach, nie naraz, pretože keď máme cesto riedke, pridáme ešte trocha múky.
- Vypracujeme najlepšie rukou hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Nakysnute cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na 15-16 menších bochníkov.
- Každý rozvaľkáme do kruhu a nožom urobíme 4-5 zárezov. Potrieme rozpusteným maslom, zrolujeme a...
- ...stočíme do tvaru slimáka, viď foto.
- Pripravené poukladáme na plech vymastený maslom. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 20 - 25 minút do zlatista.
- Upečené slimáky necháme vychladnúť.
- Dobrú chuť.