Pečivo

Maslové slimáky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Vhodné na raňajky aj desiatu pre deti do školy.

15-16
porcií
25 minút
príprava
20-25 minút
na 180  °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Čerstvé rozpustené maslo, teplé mlieko, cukor a vajíčko dáme do misy a premiešame. Následne rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť na teplom mieste kvások.
  3. Po nakysnuti kvásku pridávame preosiatu múku po častiach, nie naraz, pretože keď máme cesto riedke, pridáme ešte trocha múky.
  4. Vypracujeme najlepšie rukou hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  5. Nakysnute cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  6. Cesto rozdelíme na 15-16 menších bochníkov.
  7. Každý rozvaľkáme do kruhu a nožom urobíme 4-5 zárezov. Potrieme rozpusteným maslom, zrolujeme a...
  8. ...stočíme do tvaru slimáka, viď foto.
  9. Pripravené poukladáme na plech vymastený maslom. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 20 - 25 minút do zlatista.
  10. Upečené slimáky necháme vychladnúť.
  11. Dobrú chuť.