Maslové croissanty plnené Nutellou fotorecept
Foto: olinecka
Výborne pečivo pre deti do školy, na výlety, cesty, raňajky, desiatu či večeru. Jemné, mäkké, voňavé.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
650 g |
|
100 ml vlažné |
|
150 ml vlažná |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
1,5-2 PL |
|
1 bal. čerstvé |
|
250 g čerstvé zmäknuté |
|
Na plnenie: | |
(alebo lekvár, džem) |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka, vody pridáme 1 ČL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme zbytok surovín okrem masla, z ktorých vypracujeme hladké cesto. Cesto hneď preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
3
Cesto rozvaľkáme na väčší plát. Na jednu polovicu cesta poukladáme plátky masla.
-
4
Cesto preložíme na seba, opäť rozvaľkáme, rozložíme plátky masla. Postup opakujeme 3x pokiaľ sa nám neminie maslo.
-
5
Maslové cesto zložíme.
-
6
Zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť aspoň 30 minút.
-
7
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
-
8
Pokrájame do tvaru trojuholníkov. Na širšiu stranu dáme plnku, u mňa to bola Nutella.
-
9
Zrolujeme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme nakysnúť na plechu 15 minút. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
10
Rúru predhrejeme 190 stupňov a pečieme 17-20 minút do zlatista. Dobrú chuť.
Samozrejme... toto korenie nesmie chýbať. Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.
Zaujímavé je, že cesto sa po zamiesení hneď rozvaľká a potiera maslom, prekladá a až keď sa minie všetko maslo, cesto sa nechá vykysnúť. To sa mi zdá veľmi šikovný a rýchly postup oproti iným receptom, keď sa po každom prekladaní musí 30 min. čakať na podkysnutie. No musím to určite vyskúšať.
Olinka, aj Ty si pridala recept na neplnené croissanty v decembri 2016 a v ňom sa tiež vymiesené cesto nechá kysnúť a potom sa vaľká, natiera maslom, zasa kysne a to sa opakuje 3 krát. Keď sa pozriem na obidva druhy upečených croissantov na pohľad vyzerajú rovnako, ale postup ich prípravy je dosť rozdielny. Je teda jedno, ktorý postup zvolím, akurát jedny naplním a druhé nie? Verím, Olinka, že napíšeš, aký je vo výsledku pečenia týchto croissantov rozdiel. Ďakujem a nech Ti to tak krásne aj ďalej pečie a hlavne nám to sem aj pridaj.
Jej tak toto som rada že sa recept páči, určite tento nový pridaný recept lepší a bez námahy... Je tam aj foto postup nič sa nedá pokaziť. Aj prázdne(neplnené) sú fantastické.... U nás bolo po nich do dvoch hodín.
Len vyskúšajte a daj vedieť.