Marlenka fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 23. februára 2012
Marlenka (fotorecept)
Foto: elisticka

Dlho som sa chystala vyskúšať upiecť marlenku ale sa mi to zdalo moc pracné ale ked mi syn poslal recept som už neodolala a vyskúšala...a nebanujem je senzačná....po vyskúšaní receptu varecháčkami som sa rozhodla že zmením pomer múky zo 700 na 600 g ....

48
porcií
180 minút
príprava
5x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
3 PL
2 ks
230 g
600 g
1 PL
1 KL
Plnka:
1 ks (den vopred uvarene)
250 g
600 ml
2 PL
2 ks
4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    pripravíme si suroviny na pečenie

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do kastrolka si dáme palmarín ,med a cukor a rozpustíme

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme celé vajcia ,ocot a sodu a miešame stále na ohni

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    začne to veľmi rýchle peniť a hnednúť a odstavíme

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    trocha vychladnuté vylejeme do múkya vymiesime sesto bude sa zdať dosť riedke ale ono po odstáti stuhne...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vypracované cesto zakryjeme a necháme odpočívať v teple 1 hodinu

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom si ho rozdelíme na 5 dielov... v recepte bolo 6 ale to bolo málo cesta na plech...ja som si ho odvážila a presne rozdelila...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom som na papier vygúľkala podľa veľkosti plechu všetky cestá a nechala ešte asi 10 minút odpočívať

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do vyhriatej rúry na 180 st dáme piecť na 5 minút každý plát ..ide to veľmi rýchlo ...

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečené a vychladnuté pláty som orezala na jednakú veľkosť a natrela plnkou ktorú som urobila medzi tým ako odpočívalo cesto...najskôr som dala variť salko na 2 hodiny(v tlakovom hrnci stači 1hodina) a dala vychladnúť do studenej vody..uvarila som puding a nechala vychladnúť a nakoniec som vychladnutý puding a mlieko skaramelizované vymixovala s maslom a koňakom do hladkej plnky ..rozdelila som plnku na 5 dielov a ponatierala som pláty.

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na vrchnú vrstvu plnky som dala posýpku z orechov a odrezkov ktoré som pomrvila..

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nakoniec polejem ozdobne čokoládou

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a môžeme chutnať...dobrú chuť!!!!

    Marlenka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

174 komentárov k receptu
...tak tu sú slová zbytočné . Snažím sa udržať sánku v prirodzenom položení ale ona padá a padá ... a sliny tečú . Čo sa to deje ???
@elisti čka V posledných dňoch sa aj ja pohrávam s myšlienkou upiecť tento chutný koláčik. Ten tvoj je teda naozaj nádherný a určite aj chuťovo vynikajúci a ja mu neodolám a upečiem. Dám vedieť ako to dopadlo
krásna prezentácia :-)môžem iba tíško slintať....mám šálku pariacej horkej kávy,len ten trojuholník chýba,fňuk :(
zbožňujem ju.... piekla som už, mám podobný recept ale ako tortu, na forme však nezáleží vždy je mňamková, ty si to ešte aj pekne nafotila
Eliška zasa si doniesla niečo fajné a zvlášte Marlenku som čítala na rôzných stránkách s rôznou receptúrou, ale táto tvoja je fakt súper a ani sa mi nezdá zložitá , to je niečo podobné ako medové rezy , len vylepšené počula som, že je velmi sladká tovoja sa mi nezdá , ale ked si neposlala ochtávku musíš degustovať sama a opísať chuť famóznej Marlenky -ukladám do kk- ešte som zabudla pochváliť krásný fotopostup a skutočné krásný konečný efekt zakúsku.
Eliška,reklamu ktorú vysielajú na Marlenku,mali prísť natočiť ku tebe.Zaručene by mala veľký úspech.Krásny ,chutný koláčik.Pekne spracované foto.Proste ak ty dodáš recept,na stránky Varechy,vždy je to jednotka.Už som si ho uložila.
dakujem za komlimenty:-) @bibia1 ano je hned mäkka super sa kraja ...@mikycko ano stacilo 2 hodiny a bolo huste a hnede mnam ... a vynikajuce ..ked som vylizovala plechovku :-)) a @Marijanka712 nie je moc sladka ano co som chutnala v kaviarni bola viac sladka .. tu som dala len tie 4 lyzice cukru a stacilo...no veru Martuska zislo by sa par euracov zarobit na reklame...
@elisticka už ani nemám slov všetko už bolo povedané si 1********** uložené v KK. Ja som piekla minule vnučka prišla chcela pre priateľa "VALENTÍNSKU" Marlenku len ja som mala salko karamelové nemusela som variť, ale je to výborný koláčik.
No krásna marlenka ako z rozprávky....priznám sa nerobila som ju ešte a dlho sa chystám...no podla teba ju zajtra pečiem...a rovno z dvoch dávok....bo v sobotu idem susedovcom na zabíjačku-tak aby sme mali aj niečo sladké,a budú tam deti-nech si pochutia...a kúpila som si plechy na pizzu so stojanom-hned štyri naraz sa pečú-tak skúsim to upiect v tom....
tá sa teda ozaj vydarila, je perfektná. ja som robila prvýkrát teraz v decembri ako tortu sestre. nakoniec som sa čudovala, prečo som to tak dlho odkladala :O)
Ja robím krém len zo Salca a masla čerstvého bez pudingu a je dobrý aj tak.S pudingom je isto lahodnejší a jemnejší krém a je krému potom aj väčšie množstvo.Je to fantastický zákusok a pekne si ho spracovala.
už jsem marlenku upekla a teď jenom kolem ní chodím a nemůžu se dočkat až se do zákusečku zakousnu děkují za inspiraci Majka
@elisti čka,koláčika je pekný,žeby aj ja som sa už konečne odhodlala ho upiecť,čo povieš,tiež sa toh obojím ako mi dopadne.Ukladám si tvoj receptík,dakujem.
@Elisticka ,pri obr.c.2 sa pise o masle, ale v rozpise je palmarin. Trochu ma to zmiatlo. Ako to je?
Ja som tiez uz piekla jedenkrat Marlenku, mala uspech, porovnam recept s Tvojim, ale teraz je uz neskoro, vela hodin. :-)
Už som Marlenku piekla, ale podľa iného receptu. Bola výborná, ale bolo treba trochu počkať, kým zmakla. Vyskúšam tvoj recept. Ale stále má láka použiť maslo miesto Palmarinu - my sme "masloví" a margarín nám veľmi nechutí. Tak dúfam, že sa to podarí aj tak!
@elisticka Eliškina Marlenka je fantastická piekla som ju teraz na manželové meniny zajtra bude oslava a ostala polovica dúfam, že aspon po jednom sa každému ujde musím dopiecť tortu. Isto ju budem piecť čo najbližšie Do Marlenky som dostala karamelove salko originál je to bomba netreba jú variť a fakt je v plnke lahodná . Vysoko chválim tento recept a právom patrí na prvé miesto ..... je to vydarený rp. postup taký , že aj neskúsená kuchárka ho hravo zvládne a rodinke urobi velmi velkú radosť...Dík Eliška.
@marijanka712 dakujem krasne za mile slova velmi si ma potesila a som rada ze sa ti vydarila:-)) a ja uz som si tiez kupila karamelove salko teraz je v akcii (tesco) ...nech sa oslava vydari a manzelovi zelam vsetko dobre k meninkam:))
super,aj ja pečiem,to salko hotové je výhoda,dá sa kúpiť..a vždy lepšie chutí domáca a tá kupovaná má nednesenú cenu v kaviarni a nie je taká dobrá, súhlasím je veľmi sladká,tiež robím plnku s masla bez pudingu apridávam trocha tekutej čokolády..
strasne tazky recept,radsej miesto 700g hladkej muky dajte 600,cesto sa lepsie valka a nestvrdne hned..vcera som robila platy a stej davky na cesto mi vysli 2 cele platy aj pol..dnes som musela robyt dajlsiu davku ..ach jaj...taky tazky kolac som uz davno nerobyla fakt..ale super recept jediny normal z tych vsetkych co som hladala..dakujem :)pekny den.
@sladka9 to je cudne... ved 700 g muky je akurat a krasne sa da vygulkat... nemas pokazenu vahu? ako ti mohlo vyjst len 2.5 plata... a toto cesto vobec netvrdne je hned mekucke... ja som ho robila zas na sviatky a boli super porozdavala som aj susedom a kazdemu chutil....to nie je vobec tazky kolac:-)) za dopoludnie som urobila celu marlenku a este 2 rezy... ked postupujes presne podla bodov tak to musi ist ako po masle....
no neviem cim to je,mozno ze robym hrubsie platy a väcsie ..a potom aj menej cesta mi zostane..myslim ze tym to bude ...cesto mi tvrdne hned,musis si ho vzdy zohriat v mikrovlnke..
to nie je mozne netvrdne vobec... a tym ze ho zohrievas v mikrovlnke len ho znehodnocujes... ved si ho mala odvazit ako ja som dala presny navod...moje bolo vlacne super nic netvrdlo ani len po upeceni.. nei to este za surova... dala si presne vsetky suroviny?ved ho pieklo uz vela varechacov a kazdemu sa darilo...
neviem ci to je...piekla som presne podla navodu..a mozno je to tym ze som to cesto nedala odlezat na tu hodinu..hned som snim uz pracovala..neviem
výýýýbornaaa marlenka :) robila som na Velku noc podla tohto receptu.. prvykrat v zivote.. bola uzasnaaa.. fakt . robila som asi 12 druhov zakuskov, ale marlenka mi chutila najviac :) jeden plat som potrela marhulovym dzemom.. mnam ... uz sa tesim kedy spravim zas :) dakujem za super recept ...
dakujem za komentariky.-)) len prosim vas dodrzujte predpisane mnozstvo surovim .. recept je vyskusany ... mensou gramazou by sa naozaj nemusel vydarit ..niekedy naozaj moze aj kuchynska vaha strajkovat ked je slaba baterka.. co som sa uz presvedcila..
Nádherný recept! @elisticka , přiznám se, že já bych si na něco takového vůbec netroufla a pokud ano, měla bych recept asi přilepený na lince a striktně se držela návodu.:-))
mne sa tiez podarila len som musela platy na cesto robyt na dvakrat..lebo som ho mala malo..a tvrdtsie cesto som mala a trusilo sa mi..ale nakoniec som sa s tym nejako popasovala...a dopadlo to dobre...vlozim foto
@elisticka ,dnes som opäť piekla tvoju Marlenku a musím sa priznať, že je opäť úžasná tentokrát som robila 6 plátov z toho receptu 35x20 cm takto mi to vychádza na plech do mojej rury - na jeden plech upožím 2 pláty a naraz pečiem vo dvoch plechoch takže je to to raz dva. nakoľko mi vyšli velmi krásne 6 pláty musela som plnku nadstavovať pretože som sa bála, že jej bude menej tak som to urobila tak, že puding som varila tako- do kastrola som dal 4PL kr,cukor urobila som karamel zaliala 2 dcl vody rozvarila a do toho som si do 6dcl rozrobila 3 sáčky pudingu a uvarila hustú kašu ai náč všetko ako v recepte takto sa mi asi 3PL zvýšila plnka ale nemala som strach že jej bude málo -použila som kondezované karamelové mlieko .Na chuti to nič nezmenilo možno, že je menej sladká , ale to nevadí. Vysoká je 6cm. Tu by som chcela upozorniť, že robila som rovnako ako predchádzajúcu a predsa bolo cesto hutnejšie ťažšie sa rozvalkávalo , ale trocha som si poolejovala válok a išlo to razdva , Podla mna záleží aj na druhu hl.múky ako aj na velkosti vajíčok a preto by som povedala, že netreba vysypať všetkú múku naraz ale postupne.To sú moje skúsenosti .
No, chvály je tu veľa a ja sa k nej pridávam. Upiekla som, mimo iného, v sobotu pred Veľkou nocou.Kúpači mali smolu. Zjedla sa skôr.
Jaaaaj, poradte , co mam robit...zatial cesto odpociva a vari sa salko...ale to cesto je strasne tvrde, dala som tolko muky kolko kaze recept, ale som mala problem to pozliepat do kopy....je to sypke, mrvi sa to, proste je toho vela....neviem neviem,ako to vyvalkam, poradte, ci sa to da nejako zjemnit este??
@norietta ako to ze je tuhe... no ja by som skusila tam pridat troska zarobit tej liatej hmoty...roztopit kusok palmarinu pridat troska medu a vajce staci polovicku ...a urobit to preene tak ako je kazane a potom cesto dat do misky a naliat tu hmotu a spracovat... napis ci sa podarilo...mozno mas pokazenu vahu .. a dala si moc muky inak si to neviem vysvetlit ..alebo si dlho varila tu hmotu ....
asi oba....dlho varila a vela muky...ja som to aj trocha pripalila, tak som tu hmotu len zliala nevyskrabala som ju celu,aby neslo aj to pripalene..myslite,ze po hodine odstatia sa moze dorobit este?? ten palmarin+med+vajce
?
jasne vyskusaj uz aj tak nic nemozes pokazit...a ved som pisala ze sa to len napeni.... nesmie sa to dlho varit... ja som to zas mala dost riedke cesto ale po odstati bolo take ako ma byt ano vyskusaj to urcite...a potom daj zas odstat..a tu na vareche si tykame:-))
tak nakoniec som sa s tym cestom trapila, stale sa to mrvilo hrozne, bola bieda rozvalkat, zavolala som sestre,ci nepozna nejaky trik...vravi,ze mam dat trochu mlieka...dala som a zazrak :D drzalo to pokope...ale nedokazala som to rozvalkat na cely papier, proste taky obldznik ako je v tomto recepte..takze je z toho marlenka torta :)

ale to salko, je cele hnede, plnka na obrazku je biela, ako to??
ale to uz len esteticky detail :))

tu je vysledok
 desmond.imageshack.us/Himg843/scaled.php?server=843&filen...
no ta plnka nie je moc hneda len bleducka a na tych upecenych platoch vyzera bledo... super inak si si poradila...ale s tym mliekom to uz neviem nebude to tvrde?
ono to bolo tvrde uz pred tym...neviem kde som spravila chybu...ci som dala malo palmarinu? a ako som uz pisala , dlho som to miesala...uz z toho bola pena, zacalo to hned, ako som dala ocot, a to tam este neboli vajcia :D , tak som sa snazila ponahlat....a potom ked uz bolo napenene, som cakala kedy to viac zhnedne....

ale ten cukor sa hrozne pripaluje :( asi budem musiet najprv palmarin roztopit a az tak pridat med a cukor,lebo to potom zoskraibavam z toho...
no ale to valkanie je ina fuska,snad ak sa nabuduce podari lepsie cesto,aj to valkanie pojde lepsie
ale hlavne ze to je hotove :) dakujem za recept, est nikdy pred tym som marlenku nejedla, chcela som to vyskusat, toto bolo prve na co som natrafila
Dnes ju idem vyskusat dufam,ze sa podari. Komplimenty pekne vyzera :)
Ja som si namiesto palmarinu kupila maslo,ale nebudem ho davat pojdem po palmarin nech to nezkazim,ale co by sa stalo eventualne,keby dam maslo namiesto palmarinu?
Vyzerá famózne :D ! Ukladám. Môžem otázočku, akú múku použiť pri bezlepkovej diéte? Neviem nájsť tenkomentár, aby som sa spýtala konkrétnej osôbky.
@stanka365 tak to som este neskusala podla mna sa s celiatickou mukou bude moc drobit ci by sa to dalo vygulkat.. ja som nenasla odvahu na to .. ale podla mna vyskusaj Jizerku ale to ze su tam len 2 vajcia to je dost malo lebo ta muka nebude drzat ... no ak sa ti podari daj vediet lebo naozaj nemma skusenost s tymto receptom bezlepkovym....
aj ja sa pripájam ku spokojným varecháčom :) dnes som skusila upiecť a s cestom sa robilo super, aj plnka je fajná, takže verím, že ked ho rozkrájam bude famozny:) zatial sa len chladí a zvyšok rodiny sa už nevie dočkat :) určite budem robiť častejšie, a použila som už karamelové salko bez varenia. vdaka za receptík

vyzerá super, tak som sa ho rozhodla upiecť...a má tam byť toľko múky?? po vliati hmoty do múky som ho ani náááhodou nemala trochu riedke, ale veľmi husté :( Veľmi zle sa mi s ním pracovalo. Kde som urobila chybu, dokonca som ho skúsila dva krát a stále také husté bolo ...
Dnes som ju upiekla za pomoci mojej malej vnučky. Pomáhala mi drviť "cukor" na posypanie a posýpať tatinkovu meninovú tortičku. Zajtra bude mať premiéru, verím, že úspešnú
Chcela by som sa opýtať, či niekto nevie kde som urobila chybu, lebo cesto som mala veľmi tuhé a pri valkaní sa mi trhalo, na plech som ho ukladala ako puzzle, na pohľad bola Marlenka hrozná, ale na chuť úžasná
robila som ju včera, presne podľa receptu, je teda bola úžasná, lahodná, no proste mňam....hneď som si ju uložila.
dakujem za skvely receptik ... tak som sa tej marlenky bala, ale super...vcera som robila, dnes chutnala...je vyyyyyborna...jemna, makkucka, rozplyva sa na jazyku ... akurat chcem podotknut, ze naozaj asi nie je muka ako muka...pouzila som z Tesca cesto bolo hned dost tuhe, uz som nenechavala ani odstat, ale rovno valkala, nelepilo sa, islo to dobre a vydarila sa perfektne ... este raz vdaka
Elisticka, bola to drina - mám malú dcérku, ktorá mi chcela aktívne pomáhať :) Ja som si ho vybrala, lebo je po Vianociach a na svoje meniny som chcela niečo špeciálne upiecť, aby to chutnalo aj po sviatkoch :) Len som puding uvarila z 1 l mlieka a plnka bola riedšia, ani som ten puding nedala celý, ale na ceste držala a muž povedal, že aspoň nie je suchý. Takže ďakujem pekne za receptík, keď budem mať staršiu dcérku, určite ho ešte upečiem!!! A koláčik nemááá chyby!!!
je perfektna.vcera som ju urobila a kazdemu moc chutila.sice som pri priprave stravila 2hodiny,ale oplatilo sa.mnam,mnam.dakujem za receptik.
ahojte,
citala som recept marlenky tu a na este jednej druhej stranke kde hovoria o Zlatom Klase. co to vlastne je a cim sa da nahradit? a palmarin cim sa da nahradit,v zahranici to tu nemaju.. a este nerozumiem preco varit kondenzovanè mlieko? aky to ma zmysel? a tiez ako ho mozem nahradit ak ho tu nemam? dakujem..
elisticka, takze popripade mozem dat vanilkovy pudingovy sypky prasok ako nahradu? a teda miesto palmarinu mozem dat normalne klasicke 82% maslo? a ked nemam to kondenzovanè mlieko a nemam moznost varit 2 -3 hodiny,cim ho mozem nahradit? alebo vynechat rovno? a este jedna zvedavost: peciem casto ale nejak nechapem ako sa moze pouzit ocot (co mne osobne velmi smrdi) do cesta na sladkè.. ten tam na co sluzi? dakujem..
nie som zaciatocnicka,ale marlenku som nerobila veru a ani sajnu nemala ako sa robi. ja zijem v taliansku a pouzivam len tieto suroviny,na SK ziadne a tu zlaty klas,palmarin,cera nie je,tu do vsetkych sladkych pouzivame bud olej alebo este lepsie maslo. marlenka ma napadla lebo som citala v jednej skupine dievcat na FB co ziju v zahranici ze ju robila prvy a posledny krat lebo je to drina. videla som recept a chcela som vediet: 1. cim mozem nahradit tie dve veci; 2. preco sa salko vari som nevedela lebo ziadny taky recept som nikdy nepocula a tiez ocot (aj ked som predpokladala ze to uz citit v ceste nebude) ale nikdy som ziadny recept nepocula s otcom. listkove cesto tu pouzivam hotovè a to ocot nema. ja robievam co sa cesta tyka kysnute na chlieb,na knedlu,na pizzu alebo na domace cerstvè cestoviny. a co sa sladkeho tyka,robievam torty,susienky,zaviny,cukrarsky krem,cokoladovè gulky.. no rozpisala som sa na vysvetlenie lebo si uvedomujem ze kto ma nepozna podla komentu sa zda ze som nikdy nepiekla ale opak je pravdou a fakt ma prekvapuje ten ocot,v zivote som ziadny recept (sladky!) nepocula s octom a asi nepochopim co tam aj tak hlada,ale neva. tak teda ak nemozem nahradit palmarin,zlaty klas a salko s inym,tak nebudem robit marlenku,je ozaj narocna a je vela dobrot co maju jednoduchsi postup a hlavne mne dostupnè potraviny v zahranici. Pa. :)
Ocot je kvasný produkt, jeho pridaním do cesta sa uvoľňujú bublinky oxidu uhličitého, ktoré prekyprujú cestovitú hmotu (krehké, nadýchané). Cukor kvasenie podporuje.
Ocot sa dáva do cesta namiesto kvasníc, kypriaceho prášku, sódy, kyslého mlieka atď.- asi na zmenu chuti.

dakujem,vidis,toto som chcela vediet,takèto teoretickè vysvetlenie neviem,nikdy som sa o ocot nezaujimala,neznasam aj vselijakè zavaranè veci a salaty s otcom,mi smrdi takze zato som sa cudovala ze este k tomu do sladkèho,znie to paradoxne ale prakticky viem dost dobre varit a piect,teda viacmenej talianske recepty,zacinam v poslednej dobe dost nasich: knedla,zaviny,suhajdy,langose atd.. ale teoreticky ten ocot by som ani ponatia nemala ako ho tam vysvetlit.. tu sa pouzivaju najviac suroviny ako zaklad muka,cukor,maslo,vajcia a potom cokolada,kokos,orechy a mam rada sladkè na tie sposoby,robim tortu sacher,suhajdy,cokoladovy "salam",babovky,susienky,medovnicky atd.. este sa mi nic nepokazilo,ani kysnutè cesto.. musim odklopat.. :)
susysusy, nič si z toho nerob, ani ja som ešte o octe do sladkého nepočula a pritom tiež slušne pečiem slané, sladké:-) Tiež mi zavárané veci s octom nechutia, ani nie sú zdravé. Neviem Ti poradiť, čím nahradíš Salco, podľa mňa vydrž a keď prídeš na SK si ho kúpiš. Pozdravujem do Talianska! :-) Tento receptík si ukladám, vyzerá úžasne a len dúfam, že sa aj mne vydarí tak ako Vám. Marlenku nadovšetko milujem.-)
babula90: dakujem za povzbudivè slova..ani neviem ci som sa presne vyjadrila.. ozaj to vyzeralo ako keby som nedrzala varechu v zivote v ruke a pritom sa hlavne v poslednej dobe co som stale doma stala zo mna celkom slusna kucharka/cukrarka. kazdy den inè varim a skoro kazdy den nejakè sladkè upeciem alebo vystrojim. Aj ja milujem Marlenku ale pocula som ze je s nou vela roboty,a je to fakt,myslim ze ani na SK nekupim to Salco,nestoji mi to za 2-3 hodiny varenia len tej konzervy,to si ju dam radsej v nejakej cukrarni alebo kupim v obchode.. Koniec koncov robim vela inych sladkych co su super a vyzaduju menej casu a ingredienci. A este ich vela musim vyskusat. Alebo ked mi zvedavost neda,mozno to cesto si aj spravim,ale plnku nejaku inu,nejaky krem alebo puding a povrch tiez moze byt ako je.. casto esperimentujem a aj menim trochu a aj tak to je stale dobra pochutka,vsak treba trochu fantazie,no nie? ;-) pa a diki babula.. :)
@susysusy neboj sa ze to salko u nas nekupis ked sa poobzeras po nakupnych centrach ho dokonca kupis uz aj skaramelizovane a nemusis ho pracne varit 2-3 hodiny.-) takze aby si ho nasla ti prikladam aj obrazok :-) a fantaziu si nechaj na iny zakusok marlenka je len jedna ....

elisticka,nepochopila si ma.. viem ze na SK maju Salco,ale ja som tu v IT chcela vyskusat Marlenku ale je s tym ozaj robota aj vydavky ako vidim,tak si ju radsej na SK dam v cukrarke alebo kupim v bille a tu urobim nieco jednoduchsie a tiez super. ale to som nevedela ze je aj karamelizovanè salko,tak to musim kupit ked dojdem na sk a nieco s nim uz porobim.. ;-)
Paráda Eliška ! Blahoželám.To je za to všetko zadosť- učinenie.Právom si to tvoje recepty zaslúžia.Ver mi,že sa teším spolu s tebou.
dnes som piekla tento kolacik a je vynikajuci:-)))) len plnka ma potrapila, zrazila sa mi. Vsetko som mala vyhladene, puding som zmiesala so salkom krem bol krasny a ked som zacala pridavat heru sa mi to zgrclo:((( ale rodinke sa lubi aj tak uz sme ho papkali :-)
a co toto? zase tej vareche sibe? uz mam platy na marlenku upecene, dnes som chcela plnku urobit. otvorim recept a tu plnka c1:zemiakovo chedarova, plnka 2 tvarohova :D tak toto asi do marlenky nejde :D
tak aj napriek mensim komplikaciam na vareche sa torticka vydarila na 1 :o)
ale urobila som si mensiu modifikaciu v recepte - dala som iba 600g muky aby sa mi to lahsie vymiesilo. citala som vo viacerych diskusiach, ze so 700g muky sa to tazsie miesi a nechcela som nic nechavat na nahodu, kedze islo o valentinske prekvapenie. nabuduce, ked ju budem robit len tak pre radost, tak sa skusim potrapit so 700g muky. chutovo je vynikajuca, kazdy kto ochutnal pochvalil, ze je lepsia ako tie z obchodu. tak este pre inspiraciu pridavam foto


@alali ukazallo sa mi srdiecko krasna chvalim a dobry napad vyskusam aj atych 600 g a ved to sa da dosypat keby bolo malo... ale ako som vravela je to podla muky,..... kazda je ina.... som rada ze sa ti vydarila:-)))
38327_1364324356 - profilový obrázok
liz
Ďakujem za recept, Marlenka sa mi vydarila krásne na prvý raz :) Trošku som si to upravila podľa seba, namiesto Palmarínu som dala maslo a krém som nemixovala, len som dala rozpustiť maslo do teplého pudingu a zmiešala som ho so Salkom, tak som trochu tŕpla, či mi to vyjde aj tak, ale nakoniec si všetci pochvaľovali ;)
Ďakujem za výborný recept,už som ho robila viackrát a vždy sa rýchlo zje, všetkým veľmi chutí
/múky dávam menej, lepšie sa pracuje sa cestom, je krehkejšie a jemnejšie aj po upečení/
Po dlhej dobe, kedy som sa viackrát zadušila, že už to robiť nebudem, práve to vaľkanie plátov ma vždy odradilo, to musím skúsiť. Veď pochvaľných komentárov tu máš @elisticka veľa, len to ukončenie by u nás malo chybičku. Orezala by som to ale až po naplnení , lebo práve na tie orezky sa u nás netrpezlivo čaká, lebo tie sú rýchlo a prvé k ochutnaniu:-))))))))))))))
Marlenka výborná,už ani nebudem skúšať iný recept,len bolo trochu náročné vyvaľkať z toho množstva päť plátov,urobila som trochu menšie ako som mala plech.Ďakujem za recept:)

Pridaj komentár k receptu: