Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol

Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. augusta 2017
Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept)
Foto: sracz

Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s nadváhou, diabetes a či „len“ so sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho „The Plant Paradox (Paradox rastlín)“, apríl 2017. Na str. 357÷358 je popísaná príprava obľúbeného, teda aspoň pre mňa s mojou prisahanou 1/2, karfiolu podľa novej technológie. Komu nechutí avokádový olej, môže ho vymeniť za perilla, či olej z orechov macadamia, alebo za olivový. Komu ako ktorý chutí.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Marináda:
150 - 200 ml
3 - 4 PL (na drobno nakrájaná)
1 KL
2 KL
1 ML (pepper)
podľa chuti (alebo jodizovaná)
podľa chuti g
3 - 4 PL
Na steaky:
 väčší ks
3 - 4 PL (gril)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    tak toto je základná zostava; talianske korenie si môžete pripraviť aj v domácich podmienkach, ak zmiešate sušené lístky bazaličky voňavej, majoránky, oregána, rozmarínu a tymiánu, v pomere 1:1:1:1:1; v pozadí postavenú fľašu s nápisom „ABSOLUT VODKA“ berte, prosím, ako môj „flanc“ rsp. frajerinu, v nej mám totiž uloženú šťavu z domáceho „chovu“ citrónov

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetky ingrediencie vložte do pomocnej misy, ja som použil pekáč z jenského skla a dôkladne ich premiešajte; v originál rcp je autor použil šťavu z jedného citróna, ja som dal 4 PL

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dočistený karfiol som uprostred rozrezal po výške a z ľava i z prava odkrojil dva „steaky“, hrubé asi 20÷25 mm; viac, v celku, ich nedokážete narezať ani Vy, ten prvý z prava som poskladal do tvaru značky à la „mitsubishi efect“ z troch kúskov; rezy som vložil na 5÷7´ do marinády a s polievkovou lyžicou ich po otočení pooblieval aj z druhej strany; pokiaľ chcete, môžete pomocnú misu prikryť celofánovou fóliou a na noc uložiť do chladničky; ja som pokračoval „non stop“, lebo sme boli nedočkaví a naviac sme mali hlad; príprava trvala asi 15´

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takže, následne som karfiolové rezy, à la steaks, opiekol na 2÷3 PL slnečnicového oleja do príťažlivej červenohnedej farby, 5÷7´ na jednej strane a po otočení opäť 5÷7´ aj na druhej strane, kedy som na už opečenú rozložil (to už mimo originál rcp) po dve „hoblinky“ masla

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podobne som postupoval aj pri väčších „odrezkoch“, menšie som použil do zeleninovej polievky

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ako ľahký obed som karfiolove steaky servíroval s domácim tzatziki krémom, posypané „brokmi“ zo stoniek petržlenovej vňate,

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ozdobené jej vrcholovými trojlístkami

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k „odrezkom“ som pripravil vrecúško shishito peppers a pretože tzatziki sa už minul, zajedali sme ich tatárskou omáčkou. Shishito peppers sú menšie, skoro až skromné, papričky s výbornou chuťou, vhodné aj na restovanie, zmiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením; „fajnšmekri“ si ich môžu nadstaviť aj s plátkami cesnaku a sójovou omáčkou

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naša priateľka @Frezia68 ma už „naháňala“ za obr. kaktusu, ktorým som nahradil vyrezanú okrasnú olivu; tak nech sa páči,

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ako prémiu pridávam pohľad na kvitnúci (asi trichocereus) kaktus u našich susedov a

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    kvet toho druhého, možno „Prickly pear“, práve navštívila včielka robotnica a ja som naozaj rád, že sa mi ju podarilo odfotografovať!

    Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kikusiatko1507
Aky vyborny napad ma ten Mudr.Gundry, mam k Vam prosbu: ak ma este aj dalsie inspirativne recepty pre tych,co chcu schudnut, prosim, podelte sa s nami o ne :-).Dobrych,jednoduchych a dostupnych receptov nikdy nie je dost :-) Vdaka. Dakujem aj za zlozenie talianskeho korenia.
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za "nakuknutie"! Zvlášť ďakujem, aj so srdečným pozdravom, @Buchtabuchta a samozrejme som si všimol "jemnú iróniu". Nuž čo! Kto nič nerobí, nič nepokazí. Mám niekoľkodesaťročný zvyk, každý nový rcp odskúšať "do bodky" podľa originálneho návodu. Tak to bolo aj v tomto prípade. "Kremačný color" v budúcnosti odstánim buď znížením času či teploty pri pečení (grillovaní), alebo použitím väčšieho množstva oleja, čím dosiahnem tzv. plávajúci efekt a oddialim opekanú plochu "steaku" od dna panvice. Ale s takýmito maličkosťami si dokáže poradiť každý "gazdiniak"! Tak a majte všetci krásne pohodové dni priatelia, bez rozdielu pohlavia, štátnej príslušnosti, náboženského vyznania, farby pleti i telesných proporcií!
evelynba
Vďaka za výborný recept, odhalila som ho vlastne náhodou, priznám, že otvoriť ho ma zlákala práve tá "kremačná" farba, bola som zvedavá na diskusiu, pretože som očakávala ironické a jedovité komentáre. Nič si z toho nerob (a vidím, že si ani nerobíš), nabudúce určite bude karfiol "pán Dokonalý". Uložené, karfiol milujem, určite vyskúšam. Pekné dni všetkým.
radost
@Sracz (14.8.2017 00:10)

reakcia plná ľudskosti..dobroty..empatie..
nech sa ti dobre žije..:-)
haji
Zajímavý recept z květáku, moc se mi líbí, jsi prostě šikovný. Bezva fota, i kaktusů. Díky za receptík, ozvláštnění klasiky a rozšíření obzorů. Aj tobě krásné dny plné radosti!
frezia68
Hľadám tu recept na mäkké žemle a ako vždy som prebehla posledné recepty.Zaujal ma obrázok kuščik pripečeneho karfiolu,Feričku,podarilo še :-).Ale veď hneď ma napadlo,že ja by som najprv obvarila minútku a až tak piekla,aby potreboval menej času na zmäknutie a ak vyskúšam,pošlem fotku.Lebo recept sa mi páči,moje zuby vyžadujú mäkký,nemusí chrumkať.A ďakujem aj za kaktus,pekné fotky, recept ukladám,určite vyskúšam a posielam pozdrav do ďalekej Arizóny s poďakovaním za dobrý recept :-).
frezia68
@Sracz :Dnes som si na obed pochutnala.Marinovala som 2 hod.,ale predtým som obvarila asi 11/2 min.,nechala vychladnúť a tak do marinády.Ten citrón pridá fajnú chuť a napriek obvareniu,ostal karfiol trocha chrumkavý.Ďakujem :-).