Zapekaný karfiol
Marinované karfiolové rezy pečené ako steaky (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Veľmi jednoduchý recept na prípravu karfiolu pre tých, ktorí majú problémy s
nadváhou, diabetes a či „len“ so
sledovaním štíhlej línie. Inšpiráciou pre mňa bola kniha MUDr. Steven R. Gundry-ho
„The Plant Paradox (Paradox
rastlín)“, apríl 2017. Na str. 357÷358 je popísaná príprava obľúbeného, teda aspoň pre
mňa s mojou prisahanou 1/2,
karfiolu podľa novej technológie. Komu nechutí avokádový olej, môže ho vymeniť za
perilla, či olej z orechov
macadamia, alebo za olivový. Komu ako ktorý chutí.
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup- tak toto je základná zostava; talianske korenie si môžete pripraviť aj v domácich podmienkach, ak zmiešate sušené lístky bazaličky voňavej, majoránky, oregána, rozmarínu a tymiánu, v pomere 1:1:1:1:1; v pozadí postavenú fľašu s nápisom „ABSOLUT VODKA“ berte, prosím, ako môj „flanc“ rsp. frajerinu, v nej mám totiž uloženú šťavu z domáceho „chovu“ citrónov
- všetky ingrediencie vložte do pomocnej misy, ja som použil pekáč z jenského skla a dôkladne ich premiešajte; v originál rcp je autor použil šťavu z jedného citróna, ja som dal 4 PL
- dočistený karfiol som uprostred rozrezal po výške a z ľava i z prava odkrojil dva „steaky“, hrubé asi 20÷25 mm; viac, v celku, ich nedokážete narezať ani Vy, ten prvý z prava som poskladal do tvaru značky à la „mitsubishi efect“ z troch kúskov; rezy som vložil na 5÷7´ do marinády a s polievkovou lyžicou ich po otočení pooblieval aj z druhej strany; pokiaľ chcete, môžete pomocnú misu prikryť celofánovou fóliou a na noc uložiť do chladničky; ja som pokračoval „non stop“, lebo sme boli nedočkaví a naviac sme mali hlad; príprava trvala asi 15´
- takže, následne som karfiolové rezy, à la steaks, opiekol na 2÷3 PL slnečnicového oleja do príťažlivej červenohnedej farby, 5÷7´ na jednej strane a po otočení opäť 5÷7´ aj na druhej strane, kedy som na už opečenú rozložil (to už mimo originál rcp) po dve „hoblinky“ masla
- podobne som postupoval aj pri väčších „odrezkoch“, menšie som použil do zeleninovej polievky
- ako ľahký obed som karfiolove steaky servíroval s domácim tzatziki krémom, posypané „brokmi“ zo stoniek petržlenovej vňate,
- ozdobené jej vrcholovými trojlístkami
- k „odrezkom“ som pripravil vrecúško shishito peppers a pretože tzatziki sa už minul, zajedali sme ich tatárskou omáčkou. Shishito peppers sú menšie, skoro až skromné, papričky s výbornou chuťou, vhodné aj na restovanie, zmiešané s olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením; „fajnšmekri“ si ich môžu nadstaviť aj s plátkami cesnaku a sójovou omáčkou
- naša priateľka @Frezia68 ma už „naháňala“ za obr. kaktusu, ktorým som nahradil vyrezanú okrasnú olivu; tak nech sa páči,
- ako prémiu pridávam pohľad na kvitnúci (asi trichocereus) kaktus u našich susedov a
- kvet toho druhého, možno „Prickly pear“, práve navštívila včielka robotnica a ja som naozaj rád, že sa mi ju podarilo odfotografovať!
|