Marhuľový hrnčekový koláč

elixir - fotkaelixir, 5. júna 2014
Marhuľový hrnčekový koláč
Foto: elixir

Podľa tohoto receptu mamička pekáva odkedy som bola malá. Počas tých rokov už naň urobila mnoho variácií, obmieňa ovocie, raz je cesto kokosové, potom Zobraziť celý popisPodľa tohoto receptu mamička pekáva odkedy som bola malá. Počas tých rokov už naň urobila mnoho variácií, obmieňa ovocie, raz je cesto kokosové, potom zase kakaové... a domácich maškrtníkov vždy zastaví iba prázdny plech. :)

10 minút
príprava
25-30 minút
na 160 °C

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
3/4 hrnček
1/4 hrnček
2 ks
1 ks
1 ks
14 ks (menšie)
 (na vymastenie plechu)
 (na vysypanie plechu)




Postup

  1. 1

    Marhule vopred umyjeme, prepolíme a odkôstkujeme, plech potrieme maslom a obsypeme múkou.

  2. 2

    Múku patriacu do cesta, prášok do pečiva a cukor preosejeme. Dôkladne a rýchlo ich premiešame so zvyšnými surovinami do cesta a vzniknuté cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.

  3. 3

    Potom naň poukladáme polovice marhúľ a dáme piecť pri 160°C. Po približne 15 minútach koláč zakryjeme papierom na pečenie (keď už hnedne do zlatista), aby neskôr nezhorel a ešte zhruba 10 minút dopečieme (koláč kontrolujeme špáradlom).

  4. 4

    Po upečení ho necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom.

  5. 5

    Jednotka hrnček má v recepte objem 250 ml. Množstvo cesta vychádza pre 29 x 25 cm plech.

Diskusia k receptu

eviana
@elixir , takéto hrnčekové mám úplne najradšej keď treba niečo rýchlo upiecť šup šup a koláčik skvelý raz dva hotový... krásne foto, chutný koláčik, veru verím, že sa po ňom len tak zaprášilo :)
mariamka
@elixir ty mas uzasny dar sklbit historiu, tradicie s modernym sucasnym podanim receptu, jednoducho, cisto, pritom profesionalne a s citom, ja viem, vela slov, a pritom,, nemam slov :) jednoducho krasne
afataga
uplna klasika, aj ja taky robievam, mozes dat ovocie ake mas, mam tu podobny s hroznom aj s posypkou, skus niekedy posypat :-)
havino
@elixir moja zlatá, tento recept mám asi tretí v poradí zapísaný v mojom kuchárskom zošite, začínajúca mladá kuchárečka som bola, ako hrnčeková bublanina a to, že v čase núdze, ale nie aj preto, pretože je skutočne výborný s ovocím, s rôznymi obmenami ho pečiem do dnes a to sú roky, krásne foto a výborný, jednoduchý, letný, ale chuťovo vďačný koláč a nemusíš dávať len práškový cukor, aj kryštálový urobí svoju službu, alebo ten čo používaš
kukulienka71
Marhule svojou farbou prinášajú optimizmus... tak ako aj ty, @elixir , svojimi krásne farebnými, do detailu premyslenými fotkami, receptami. Klasika nestarne. Jedinú poznámku si dovolím: k suchšiemu múčniku radšej dezertnú vidličku;-)
daguska
,Úzasné spomienky mám pri pohlade na tvoj pekný kolácik.Tiez sme pred rokmi ako mladucké gazdinky a cerstvé mamicky podla podobného receptu vypekali.Rozvoniavala celá kuchyña a my sme sa patricne hrdili svojou sikovnostou.Romantické casy.Dnes sa oklo mocú vnucky a nase dcéry pecú modernejsie zákusky.Ale klasika nikdy nesklame.Dakujem za pripomenutie.A mimochodom,na vrch sme este dávali maslovú posýpku.Naozaj pekne si napiekla.
elixir
Jejda, ďakujem za krásne slová ešte raz... @kuku máš pravdu, alebo ešte potom lyžicu požičanú od Gulivera :) @bramborka to si mi až moc pekne povedala :) ani si nezaslúžim... Nech vám dobre chutí.
frezia
Jednoduchy, dobry, krasne nafoteny. Tiez som s bublaninami kedysi zacinala a mam ich rada dodnes. Marhul je dost, upeciem ho.
elixir
@frezia @terinka55 rada som vám koláčik pripomenula :) Okrem marhúľ ho mám ešte veľmi rada aj so slivkami, i tie uvoľňujú trochu menej šťavy do cesta, veľa jej ostane vnútri...radosť zahryznúť. :)
1x frezia
aroooo
že som sem nenakukla skôr, bol by koláčik, ráno som naoberala ešte pár jahôd, aj by sem stačilo, no aleeeeeeeee- zjedla som ich, takže ukladám do VIP chlievika a určite upečiem
1x elixir
elixir
@aroooo budem rada, ak vyskúšaš :) čerstvé jahody sú vynikajúce, a také domáce by som tiež hneď pojedla :)
ywett
@elixir , krásne foto....vidno, že fotíš srdcom a baví ťa to :)...len tak ďalej, máme rovnaké hobby :)...kk
1x elixir
elixir
@ywett ďakujem Ti, za milé slová... Tvoje fotky sú o level vyššie, a koláčiky sa Ti daria jeden za druhým :)
1x ywett
zolik
@elixir prave som ho vytiahla z rury. Je suprovy, jednoduchy, rychly a nepresladeny. Urcite vyskusam aj so slivkami. Vdaka a pekny weekend.
ywett
@elixir , ďakujem, ale myslím, že nie o level vyššie...ešte sa musím veľa učiť a chcelo by to zrkadlovku :-)
1x elixir
brambora
som tu zas, ale uz aj s vysledkom. :) cesto uzasne, hladke, v pohode som ho len vareskou vymiesala. marhulky pekne drzali na vrchu. a chut? vynikajuca. dakujem @elixir za receptik, ulozeny a urcite budem robit castejsie, pretoze je velmi rychly a chutny. prikladam aj foto, ale kvalita je len mobilova a fotene za pochodu. :)


1x elixir
elixir
Máš ho krásny... až som si predstavila zahryznutie :) Som veľmi rada a ďakujem za dobrú správu :)
suriko3
Elixír už od leta nepečiem iný koláčik len ten Tvoj, akurát obmieňam ovocie.-) Mala som rôzne recepty na bublaninu ale tento je najchutnejší, najrýchlejší, najjednoduchší receptík na svete.-)
1x elixir
mariaklara
@Elixir , mám recept asi o štvrtinku menší na suroviny...nechcelo sa mi robiť na veľký plech ten môj, dnes sme dostali za dve vedrá marhúľ, tak idem robiť tento tvoj ( zavarila so 26 pohárov a ostalo aj na " bublinu " :-D )...ukladám a ďakujem.... :-)
1x elixir




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia