Marhuľový hrnčekový koláč

Autor receptu: elixir

Podľa tohoto receptu mamička pekáva odkedy som bola malá. Počas tých rokov už naň urobila mnoho variácií, obmieňa ovocie, raz je cesto kokosové, potom zase kakaové... a domácich maškrtníkov vždy zastaví iba prázdny plech. :)

10 minút
príprava
25-30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Marhule vopred umyjeme, prepolíme a odkôstkujeme, plech potrieme maslom a obsypeme múkou.
  2. Múku patriacu do cesta, prášok do pečiva a cukor preosejeme. Dôkladne a rýchlo ich premiešame so zvyšnými surovinami do cesta a vzniknuté cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.
  3. Potom naň poukladáme polovice marhúľ a dáme piecť pri 160°C. Po približne 15 minútach koláč zakryjeme papierom na pečenie (keď už hnedne do zlatista), aby neskôr nezhorel a ešte zhruba 10 minút dopečieme (koláč kontrolujeme špáradlom).
  4. Po upečení ho necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom.
  5. Jednotka hrnček má v recepte objem 250 ml. Množstvo cesta vychádza pre 29 x 25 cm plech.