Marhuľový hrnčekový koláč
Autor receptu: elixir
Podľa tohoto receptu mamička pekáva odkedy som bola malá. Počas tých rokov už naň urobila mnoho variácií, obmieňa ovocie, raz je cesto kokosové, potom zase kakaové... a domácich maškrtníkov vždy zastaví iba prázdny plech. :)
10 minút príprava |
25-30 minút na 160 °C |
Postup
- Marhule vopred umyjeme, prepolíme a odkôstkujeme, plech potrieme maslom a obsypeme múkou.
- Múku patriacu do cesta, prášok do pečiva a cukor preosejeme. Dôkladne a rýchlo ich premiešame so zvyšnými surovinami do cesta a vzniknuté cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.
- Potom naň poukladáme polovice marhúľ a dáme piecť pri 160°C. Po približne 15 minútach koláč zakryjeme papierom na pečenie (keď už hnedne do zlatista), aby neskôr nezhorel a ešte zhruba 10 minút dopečieme (koláč kontrolujeme špáradlom).
- Po upečení ho necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom.
- Jednotka hrnček má v recepte objem 250 ml. Množstvo cesta vychádza pre 29 x 25 cm plech.