Ovocné guľky
Ovocné guľky

Marhuľové guľky s vínovou penou

Roman Martinkovič
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 19. septembra 2017
Marhuľové guľky s vínovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
2 ks
štipka
500 g
300 g
100 g
50 g
4 ks
100 ml
50 g
15 g
200 g
100 g
5 g
50 g (na poliatie)
 (na zdobenie)




Postup

  1. 1

    Zemiaky dáme uvariť deň vopred, pomelieme ich, dáme na pracovnú dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme múku, vajcia a soľ. Cesto spracujeme do polotuha, rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce asi 5 x 5 cm. Na každý štvorec položíme umytú rozštvrtenú marhuľu a spracujeme do guľky. Spracované knedličky dáme variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch, vyberieme ich do pekáča, kde ich potrieme roztopeným maslom.

  2. 2

    Strúhanku spolu s cukrom nasucho pražíme na panvici, pridáme roztopené maslo a premiešame. Tvaroh zmiešame so škoricou a s práškovým cukrom – môžeme pridať trocha nastrúhanej citrónovej kôry.

  3. 3

    Do malého kastrólika dáme vodu a privedieme do varu, do antikorovej misky dáme biele víno s cukrom a vanilkovým cukrom, položíme na kastrólik a počkáme, kým sa víno zahreje, oheň stiahneme na minimum a za stáleho miešania prilievame rozšľahané žĺtky, miešame rýchlo, aby vznikla nadýchaná pena. Na stred taniera lyžicou upravíme do kruhu žĺtkovú penu, do stredu dáme tvaroh, na ktorý položíme marhuľové knedličky, posypeme skaramelizovanou strúhankou, práškovým cukrom, polejeme roztopeným maslom a ozdobíme mätou.

Diskusia k receptu

haji
@Frezia (19.9.2017 18:48)
I mně se recept i foto líbí, krása nejen na pohled, i chuťově to musí být bomba!
zivestriebro
Varešku sledujem a toto je naozaj pán šéfkuchár. Recept sú veľmi vydarené a mňamózne.
zinnajdha
tá vínová pena sa volá ŠODÓ. Najlepšie na svete ho pripravovala moja babička.