Marhuľové guľky s vínovou penou
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 19. septembra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
250 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
500 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
4 ks |
|
100 ml |
|
50 g |
|
15 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
5 g |
|
|
|
50 g (na poliatie) |
|
(na zdobenie) |
|
Postup
-
1
Zemiaky dáme uvariť deň vopred, pomelieme ich, dáme na pracovnú dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme múku, vajcia a soľ. Cesto spracujeme do polotuha, rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce asi 5 x 5 cm. Na každý štvorec položíme umytú rozštvrtenú marhuľu a spracujeme do guľky. Spracované knedličky dáme variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch, vyberieme ich do pekáča, kde ich potrieme roztopeným maslom.
- 2
Strúhanku spolu s cukrom nasucho pražíme na panvici, pridáme roztopené maslo a premiešame. Tvaroh zmiešame so škoricou a s práškovým cukrom – môžeme pridať trocha nastrúhanej citrónovej kôry.
- 3
Do malého kastrólika dáme vodu a privedieme do varu, do antikorovej misky dáme biele víno s cukrom a vanilkovým cukrom, položíme na kastrólik a počkáme, kým sa víno zahreje, oheň stiahneme na minimum a za stáleho miešania prilievame rozšľahané žĺtky, miešame rýchlo, aby vznikla nadýchaná pena. Na stred taniera lyžicou upravíme do kruhu žĺtkovú penu, do stredu dáme tvaroh, na ktorý položíme marhuľové knedličky, posypeme skaramelizovanou strúhankou, práškovým cukrom, polejeme roztopeným maslom a ozdobíme mätou.
Tiež ovocné guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
I mně se recept i foto líbí, krása nejen na pohled, i chuťově to musí být bomba!