Ovocné guľky
Marhuľové guľky s vínovou penou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
60 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Zemiaky dáme uvariť deň vopred, pomelieme ich, dáme na pracovnú dosku, do
stredu spravíme jamku, do ktorej dáme múku, vajcia a soľ. Cesto spracujeme do polotuha,
rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce asi 5 x 5 cm. Na
každý štvorec položíme umytú rozštvrtenú marhuľu a spracujeme do guľky. Spracované
knedličky dáme variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch, vyberieme
ich do pekáča, kde ich potrieme roztopeným maslom.
- Strúhanku spolu s cukrom nasucho pražíme na panvici, pridáme roztopené maslo
a premiešame. Tvaroh zmiešame so škoricou a s práškovým cukrom – môžeme pridať
trocha nastrúhanej citrónovej kôry.
- Do malého kastrólika dáme vodu a privedieme do varu, do antikorovej misky dáme
biele víno s cukrom a vanilkovým cukrom, položíme na kastrólik a počkáme, kým sa víno zahreje,
oheň stiahneme na minimum a za stáleho miešania prilievame rozšľahané žĺtky, miešame
rýchlo, aby vznikla nadýchaná pena. Na stred taniera lyžicou upravíme do kruhu
žĺtkovú penu, do stredu dáme tvaroh, na ktorý položíme marhuľové knedličky, posypeme
skaramelizovanou strúhankou, práškovým cukrom, polejeme roztopeným maslom a ozdobíme mätou.
|