Marcipánové guľky

Marcipánové guľky - Panallets (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Panallets sa tradične jedia 1. novembra v Katalánsku, Aragóne a Baleároch. Spájajú sa so sviatkom všetkých svätých a jesenným obdobím. Jedia sa ako dezert a zapíjajú dobrým muškátovým vínom.

30
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Postup

  1. V miske zmiešame mandle, cukor, popučený zemiak ( môže byť aj obyčajný ), citrónovú kôru a žĺtok.
  2. Vznikne nám takéto marcipánové cesto:
  3. Z cesta tvarujeme guličky, asi tak 3 cm - približne veľkosti orecha.
  4. Nachystáme si misku s bielkom a misku s píniovými orieškami. Guličky obaľujeme najskôr v bielku a potom v orieškoch, snažíme sa, aby sa ich čo najviac nachytalo.
  5. Ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 160 stupňov, 8-10 min., do zlatova.
  6. Robila som aj Panallets kde som citrónovú kôru zamenila za pomarančovú, trochu som guličku zmačkla a na vrch som prilepila mandľu. Keď časť mandlí zameníte za kokos a obalíte guľky v kokose budete mať kokosové panallets. A takto môžete meniť alebo pridávať prísady : jahodový džem a budú jahodové, kakao a budú čokoládové, sú aj kávové, pistáciové ... atď.