Marcipánové guľky
Marcipánové guľky - Panallets (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Panallets sa tradične jedia 1. novembra v Katalánsku, Aragóne a Baleároch. Spájajú sa so sviatkom
všetkých svätých a
jesenným obdobím. Jedia sa ako dezert a zapíjajú dobrým muškátovým vínom.
30 porcií |
20 minút príprava |
10 minút na 160 °C |
Postup
- V miske zmiešame mandle, cukor, popučený zemiak ( môže byť aj obyčajný ), citrónovú kôru a žĺtok.
- Vznikne nám takéto marcipánové cesto:
- Z cesta tvarujeme guličky, asi tak 3 cm - približne veľkosti orecha.
- Nachystáme si misku s bielkom a misku s píniovými orieškami. Guličky obaľujeme najskôr v bielku a potom v orieškoch, snažíme sa, aby sa ich čo najviac nachytalo.
- Ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 160 stupňov, 8-10 min., do zlatova.
- Robila som aj Panallets kde som citrónovú kôru zamenila za pomarančovú, trochu som guličku zmačkla a na vrch som prilepila mandľu.
Keď časť mandlí zameníte za kokos a obalíte guľky v kokose budete mať kokosové panallets.
A takto môžete meniť alebo pridávať prísady : jahodový džem a budú jahodové, kakao a budú čokoládové, sú aj kávové, pistáciové ... atď.