Foto: amelie
Neexistuje zelenina, ktoru by som nemala rada. A tak som na trhu neodolala ani nadhernym krehkym listom mangoldu.
Postup
-
1
Mangold je lahodna listova zelenina pribuzna so spenatom.
-
2
Aj jeho pouzitie je podobne. Ma velke listy a hrube stonky a zuzitkuje sa vsetko. Stonky mangoldu treba osupat ako rebarboru, pokrajat a pred dalsim spracovanim varit asi 15 minut v osolenej vode.
-
3
Listy staci podusit na panvici na troske masla alebo olivoveho oleja, kym sa nezredukuje voda, ktoru obsahuju, potom pokrajat a pouzit na salat, na kolac, ako prilohu k masu. Stonky som pouzila ako prilohu a z listov som sa rozhodla urobit samostatne jedlo: misticky mangoldu zapeceneho so syrom.
-
4
Na masle spenime nadrobno pokrajanu cibulu a cesnak. Pridame uz predtym "odvodnene" a pokrajane listy mangoldu.
-
5
V mise rozslahame vajcia a pridame k nim pokrajany syr comte a rozdrobeny roquefort.
-
6
Spolu so smotanou ich vlejeme do panvice k mangoldu a za staleho miesania kratko podusime, aby sa suroviny prepojili, ale aby zmes velmi nezhustla. Ochutime troskou cerstvo namleteho cierneho korenia. Solit netreba, syry su dostatocne slane.
-
7
Mangoldovu zmes rozdelime do styroch malych zapekacich misiek. Kazdu misticku ozdobime , a vlastne tym aj ochutime, susenou paradajkou nalozenou v olivovom oleji. Misticky vlozime do pekaca s vodou (bain-marie) a dame na 15 minut zapiect do rury predhriatej na 170 stupnov. Servirujeme horuce v zapekacich miskach.
Pekny recept odlozim a vyskusam.