Mangold zapečený so syrom (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Neexistuje zelenina, ktoru by som nemala rada. A tak som na trhu neodolala ani nadhernym krehkym listom mangoldu.

Postup

  1. Mangold je lahodna listova zelenina pribuzna so spenatom.
  2. Aj jeho pouzitie je podobne. Ma velke listy a hrube stonky a zuzitkuje sa vsetko. Stonky mangoldu treba osupat ako rebarboru, pokrajat a pred dalsim spracovanim varit asi 15 minut v osolenej vode.
  3. Listy staci podusit na panvici na troske masla alebo olivoveho oleja, kym sa nezredukuje voda, ktoru obsahuju, potom pokrajat a pouzit na salat, na kolac, ako prilohu k masu. Stonky som pouzila ako prilohu a z listov som sa rozhodla urobit samostatne jedlo: misticky mangoldu zapeceneho so syrom.
  4. Na masle spenime nadrobno pokrajanu cibulu a cesnak. Pridame uz predtym "odvodnene" a pokrajane listy mangoldu.
  5. V mise rozslahame vajcia a pridame k nim pokrajany syr comte a rozdrobeny roquefort.
  6. Spolu so smotanou ich vlejeme do panvice k mangoldu a za staleho miesania kratko podusime, aby sa suroviny prepojili, ale aby zmes velmi nezhustla. Ochutime troskou cerstvo namleteho cierneho korenia. Solit netreba, syry su dostatocne slane.
  7. Mangoldovu zmes rozdelime do styroch malych zapekacich misiek. Kazdu misticku ozdobime , a vlastne tym aj ochutime, susenou paradajkou nalozenou v olivovom oleji. Misticky vlozime do pekaca s vodou (bain-marie) a dame na 15 minut zapiect do rury predhriatej na 170 stupnov. Servirujeme horuce v zapekacich miskach.