Ricottový koláč
Ricottový koláč

Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami fotorecept

novalim - fotkanovalim, 18. mája 2023. Komerčný recept.
Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept)
Foto: novalim

Ricotta v Taliansku je asi taký istý národný poklad ako tvaroh na Slovensku. V našom dnešnom recepte sme použili práve ten taliansky. Ricotta Zobraziť celý popisRicotta v Taliansku je asi taký istý národný poklad ako tvaroh na Slovensku. V našom dnešnom recepte sme použili práve ten taliansky. Ricotta v kombinácii s mandľami a čučoriedkami v krehkom bezlepkovom ceste z našej zmesi Promix UNI vás očarí natoľko, že si tento dezert určite zaradíte do svojho obľúbeného zoznamu. Ak práve nemáte ricottu po ruke, pokojne použite náš krémový tvaroh. Dobrú chuť.
Zdroj: www.novalim.sk

10
porcií
100 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
300 g
90 g
90 g
1/2 ČL (alebo extrakt)
2 ks
1 bal.
 štipka
Na plnku:
500 g (alebo krémový tvaroh)
100 g
1 ks
1 ČL (alebo extrakt)
štipka
200 g
50 g mleté
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto. Maslo spolu s cukrom a vanilkovou pastou vyšľaháme v mise do nadýchanej peny. Po jednom postupne zašľaháme vajcia.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si spravíme plnku. V mise zmiešame všetky prísady okrem čučoriedok na hladkú hmotu. Môžeme jemne prešľahať metličkou alebo elektrickým robotom.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na jednu a dve tretiny. Väčšiu časť vyvaľkáme na papieri na pečenie ako prvú do tvaru obdĺžnika.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto aj s papierom opatrne prenesieme do chlebíkovej formy s rozmermi približne 10x30 cm. Zatlačíme prstami ku krajom a na dno formy, aby bolo všade rovnomerné. Po okrajoch formy by malo siahať do výšky asi 5 cm. Cesto po bokoch orežeme, aby malo rovnakú výšku a pekný tvar. Poprepichujeme vidličkou.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na pripravené cesto vylejeme plnku a do nej pozatláčame umyté a osušené čučoriedky. Na vrch položíme zvyšnú vyvaľkanú tretinu cesta a prstami po okrajoch spojíme, aby sa obe časti cesta uzavreli a plnka nevytiekla.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch koláča teraz bohato posypeme mandľovými lupienkami a mierne aj práškovým cukrom. Dáme do rúry vopred vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 minút, kým bude plnka vo vnútri mierne tuhá a cesto na povrchu zlatisté.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom aj s papierom opatrne vyberieme a ideálne necháme ešte aspoň 30 minút vychladiť aj v chladničke, aby sa koláč lepšie krájal.

    Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia