Ricottový koláč
Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept)
Autor receptu: novalim
Ricotta v Taliansku je asi taký istý národný poklad ako tvaroh na Slovensku. V našom dnešnom recepte sme použili práve ten
taliansky.* Ricotta v kombinácii s mandľami a čučoriedkami v krehkom bezlepkovom ceste z našej zmesi Promix UNI vás očarí
natoľko, že si tento dezert určite zaradíte do svojho obľúbeného zoznamu. Ak práve nemáte ricottu po ruke, pokojne použite
náš krémový tvaroh. Dobrú chuť.
|
10 porcií |
100 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto. Maslo spolu s cukrom a vanilkovou pastou vyšľaháme v mise do nadýchanej peny. Po jednom postupne zašľaháme vajcia.
- Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ.
- Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si spravíme plnku. V mise zmiešame všetky prísady okrem čučoriedok na hladkú hmotu. Môžeme jemne prešľahať metličkou alebo elektrickým robotom.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na jednu a dve tretiny. Väčšiu časť vyvaľkáme na papieri na pečenie ako prvú do tvaru obdĺžnika.
- Cesto aj s papierom opatrne prenesieme do chlebíkovej formy s rozmermi približne 10x30 cm. Zatlačíme prstami ku krajom a na dno formy, aby bolo všade rovnomerné. Po okrajoch formy by malo siahať do výšky asi 5 cm. Cesto po bokoch orežeme, aby malo rovnakú výšku a pekný tvar. Poprepichujeme vidličkou.
- Na pripravené cesto vylejeme plnku a do nej pozatláčame umyté a osušené čučoriedky. Na vrch položíme zvyšnú vyvaľkanú tretinu cesta a prstami po okrajoch spojíme, aby sa obe časti cesta uzavreli a plnka nevytiekla.
- Povrch koláča teraz bohato posypeme mandľovými lupienkami a mierne aj práškovým cukrom. Dáme do rúry vopred vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 minút, kým bude plnka vo vnútri mierne tuhá a cesto na povrchu zlatisté.
- Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom aj s papierom opatrne vyberieme a ideálne necháme ešte aspoň 30 minút vychladiť aj v chladničke, aby sa koláč lepšie krájal.