Mandarínkovo-zázvorová omáčka ku kačacím prsiam
Aromatická omáčka z mandarínkovej šťavy, karamelu a čerstvého zázvoru, ktorá dokonale doplní kačacie prsia alebo iné hydinové mäso.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mandarínky ošúpeme. Z dužiny odstránime prípadné kôstky. Z niekoľkých mandarínok vytlačíme šťavu, tak aby sme mali 300 ml a zvyšok necháme na kúsky. Kôru z jednej mandarínky nastrúhame najemno (iba oranžovú časť, biela je horká).
- 2
Do panvice nasypeme cukor a necháme ho na strednom ohni roztopiť bez miešania. Keď cukor získa jantárovú farbu, jemne zakrúžime panvicou, aby sa teplo rozdelilo rovnomerne.
- 3
Do karamelu opatrne vlejeme biele víno. Pozor – zmes bude prudko bublať. Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí.
- 4
Prilejeme mandarínkovú šťavu a kurací vývar. Pridáme nastrúhaný zázvor, mandarínkovú kôru a kúsky mandarínok.
- 5
Varíme na miernom ohni 10–15 minút, kým sa omáčka zredukuje na 1/2 pôvodného objemu a mierne zhustne.
- 6
Pridáme citrónovú šťavu a štipku soli. Omáčku precedíme cez jemné sitko, aby bola hladká (nemusí byť, ale odporúčam).
- 7
Do horúcej omáčky zašľaháme studené maslo, čím získa lesk a krémovosť. Podávame okamžite ku kačacím prsiam, hydine alebo bravčovej panenke.
Tiež omáčka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu