Mandarínková omáčka
Mandarínková omáčka

Mandarínkovo-zázvorová omáčka ku kačacím prsiam

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 21:25

Aromatická omáčka z mandarínkovej šťavy, karamelu a čerstvého zázvoru, ktorá dokonale doplní kačacie prsia alebo iné hydinové mäso.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
300 ml
80 g
5 g čerstvý
80 ml
100 ml
1 PL
1 PL
20 g
štipka



Postup

  1. 1

    Mandarínky ošúpeme. Z dužiny odstránime prípadné kôstky. Z niekoľkých mandarínok vytlačíme šťavu, tak aby sme mali 300 ml a zvyšok necháme na kúsky. Kôru z jednej mandarínky nastrúhame najemno (iba oranžovú časť, biela je horká).

  2. 2

    Do panvice nasypeme cukor a necháme ho na strednom ohni roztopiť bez miešania. Keď cukor získa jantárovú farbu, jemne zakrúžime panvicou, aby sa teplo rozdelilo rovnomerne.

  3. 3

    Do karamelu opatrne vlejeme biele víno. Pozor – zmes bude prudko bublať. Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí.

  4. 4

    Prilejeme mandarínkovú šťavu a kurací vývar. Pridáme nastrúhaný zázvor, mandarínkovú kôru a kúsky mandarínok.

  5. 5

    Varíme na miernom ohni 10–15 minút, kým sa omáčka zredukuje na 1/2 pôvodného objemu a mierne zhustne.

  6. 6

    Pridáme citrónovú šťavu a štipku soli. Omáčku precedíme cez jemné sitko, aby bola hladká (nemusí byť, ale odporúčam).

  7. 7

    Do horúcej omáčky zašľaháme studené maslo, čím získa lesk a krémovosť. Podávame okamžite ku kačacím prsiam, hydine alebo bravčovej panenke.

Diskusia k receptu