Mandarínková omáčka

Mandarínkovo-zázvorová omáčka ku kačacím prsiam

Autor receptu: ellie17

Aromatická omáčka z mandarínkovej šťavy, karamelu a čerstvého zázvoru, ktorá dokonale doplní kačacie prsia alebo iné hydinové mäso.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mandarínky ošúpeme. Z dužiny odstránime prípadné kôstky. Z niekoľkých mandarínok vytlačíme šťavu, tak aby sme mali 300 ml a zvyšok necháme na kúsky. Kôru z jednej mandarínky nastrúhame najemno (iba oranžovú časť, biela je horká).
  2. Do panvice nasypeme cukor a necháme ho na strednom ohni roztopiť bez miešania. Keď cukor získa jantárovú farbu, jemne zakrúžime panvicou, aby sa teplo rozdelilo rovnomerne.
  3. Do karamelu opatrne vlejeme biele víno. Pozor – zmes bude prudko bublať. Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí.
  4. Prilejeme mandarínkovú šťavu a kurací vývar. Pridáme nastrúhaný zázvor, mandarínkovú kôru a kúsky mandarínok.
  5. Varíme na miernom ohni 10–15 minút, kým sa omáčka zredukuje na 1/2 pôvodného objemu a mierne zhustne.
  6. Pridáme citrónovú šťavu a štipku soli. Omáčku precedíme cez jemné sitko, aby bola hladká (nemusí byť, ale odporúčam).
  7. Do horúcej omáčky zašľaháme studené maslo, čím získa lesk a krémovosť. Podávame okamžite ku kačacím prsiam, hydine alebo bravčovej panenke.