Mandarínková omáčka
Mandarínkovo-zázvorová omáčka ku kačacím prsiam
Autor receptu: ellie17
Aromatická omáčka z mandarínkovej šťavy, karamelu a čerstvého zázvoru, ktorá dokonale doplní kačacie prsia alebo iné
hydinové mäso.
|
4 porcie |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Mandarínky ošúpeme.
Z dužiny odstránime prípadné kôstky.
Z niekoľkých mandarínok vytlačíme šťavu, tak aby sme mali 300 ml a zvyšok necháme na kúsky.
Kôru z jednej mandarínky nastrúhame najemno (iba oranžovú časť, biela je horká).
- Do panvice nasypeme cukor a necháme ho na strednom ohni roztopiť bez miešania.
Keď cukor získa jantárovú farbu, jemne zakrúžime panvicou, aby sa teplo rozdelilo rovnomerne.
- Do karamelu opatrne vlejeme biele víno. Pozor – zmes bude prudko bublať.
Miešame, kým sa karamel úplne nerozpustí.
- Prilejeme mandarínkovú šťavu a kurací vývar.
Pridáme nastrúhaný zázvor, mandarínkovú kôru a kúsky mandarínok.
- Varíme na miernom ohni 10–15 minút, kým sa omáčka zredukuje na 1/2 pôvodného objemu a mierne zhustne.
- Pridáme citrónovú šťavu a štipku soli.
Omáčku precedíme cez jemné sitko, aby bola hladká (nemusí byť, ale odporúčam).
- Do horúcej omáčky zašľaháme studené maslo, čím získa lesk a krémovosť.
Podávame okamžite ku kačacím prsiam, hydine alebo bravčovej panenke.