Mandarínkový zákusok
Mandarínkový zákusok

Mandarínkové rezy z minulého storočia fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. marca 2023

Typicky „socíkový“ recept z dostupných surovín.

24
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
220 g
120 g
120 g
2 PL (prášok)
2 ČL
2 malé bal.
1,5 dl
40 g (Zlatý klas, Gustin)
Poleva:
80 g
0,5 dl
20 g




Postup

  1. 1

    Toto je jeden z prvých receptov, ktoré som si napísala do zbierky a pripravujem ho dodnes. Je to obľúbený zákusok staršej dcéry, spája sa jej s domovom :-) Upiekla som ho včera k nášmu spoločnému sviatku - Dňu žien.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé scedím mandarínkové kompóty do nádoby s mierkou a šťavu doplním vodou do objemu 4 dl. Múku preosejem spolu s kakaom a premiešam dokopy s práškom do pečiva.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo pomaly roztopím a kým chladne, vyšľahám do peny celé vajcia s cukrom. Za tie roky si už niektoré kroky zjednodušujem - ako napr. nešľahám zmäknuté maslo a neoddeľujem vajcia. K vaječnej pene prilejem vlažné maslo a ešte premiešam.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prisypem múku a hmoty dôkladne spojím už len ručne metličkou.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vylejem do papierom na pečenie vyloženého plechu 32x35 cm a pečiem v rúre predhriatej na 180 °C cca 15 minút. Upečené cesto sa oddeľuje od papiera, no nie je vysušené.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naukladám mandarínky po celej ploche. Kto chce hustejšie, dá 3 plechovky. Ja robím vždy len z dvoch. Kompótovú šťavu s vodou prelejem do nádoby na varenie, postavím na oheň a hneď v nej rozmiešam škrob. Dá sa ešte prisladiť. Za stáleho miešania privediem k varu, vtedy zhustne a hneď vypnem zdroj tepla. Nalejem rovnomerne na koláč.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V rajničke v mlieku roztopím maslo a čokoládu. Polejem ňou zákusok. Nedávam viac polevy, lebo potlačí celkový chuťový dojem z ovocia. Cesto je tiež kakaové, tak poleva len na celkové doladenie a možno aj efekt:-)

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechám úplne vychladnúť a vtedy je najlepší. Na druhý deň nezvykol ostať.

    Mandarínkové rezy z minulého storočia (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sobon
Tak prave tento kolacik som minule pozerala v starej knihe retro receptov a pripomenul mi detstvo ako hovoris, z minuleho storocia😋 krasne sa ti vydaril mam rada tento kolacik a veru uz niekolko rokov som ho nerobila…
kukulienka71
@farbuska (10.3.2023 13:39)

Ja sa nečudujem, veď tých receptov je strašne veľa, všetky nemôžeme poznať a preto je dobrá aj Varecha😉 je to fakt jednoduchý zákusok a dá sa táto dávka aj v menšom plechu, bude vyšší.
kukulienka71
@bugout (10.3.2023 15:55)

Najťažšie na ňom je urobiť vzor s čoko polevou😄 ale vážne, ako sa tu vraví: zvládne ho i začiatočník. Ďakujem ti.
olinecka
Určite šťavnatý koláčik hoci je z éry socializmu veď aj ja som z tohto času.... ten zlatý klas, gustin by som nedala. Radšej žlté želé, ale je to tvoje pečenie... ja iba taký môj názor.
kukulienka71
@olinecka (11.3.2023 07:23)

Ďakujem za názor, @olinecka . Kto má rád želé, kľudne môže dať to. Ja osobne som sa s ním dodnes neskamarátila, hlavne s tými priezračnými. Mám tu recept na iné mandarínkové rezy, tam ide želatína do smotany, tam mi až tak nevadila, lebo ju nevidno😄možno som zvláštna, ale ani huspeninu neľúbim a pritom viem, že je prospešná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia