Foto: szupolka
Tento zákusok, ako väčšina mojich inšpiracií, je láska na prvý pohľad. Našla som ho na kulinárskom blogu jednej mojej rodáčky bývajucej v Anglicku. Tu Zobraziť celý popisTento zákusok, ako väčšina mojich inšpiracií, je láska na prvý pohľad. Našla som ho na kulinárskom blogu jednej mojej rodáčky bývajucej v Anglicku. Tu je link na originál: www.mojewypieky.com/przepis/malinowa-chmurka Dobrú chúť!
porcií
príprava
na 140 a 190 °C
Suroviny
Krehké cesto: | |
3 ks |
|
30 g |
|
1/2 ČL |
|
1 KL (alebo vanilínový cukor) |
|
150 g |
|
100 g |
|
Malinové žele: | |
600 g čerstvé alebo mrazené |
|
3 bal (na 750 ml vody) |
|
750 ml (malinová šťava, malinový sirup) |
|
Smotanová plnka: | |
500 ml |
|
250 g |
|
3 PL |
|
1 KL pomletý |
|
Snehový plat s mandľami: | |
3 ks |
|
150 g |
|
50 g (plátky) |
|
2 ČL |
|
|
Postup
-
1
Ako prvé si pripravíme snehový plat s mandľami. Vyšľaháme vaječné bielka so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme zemiakový škrob. Na plech vyložíme maslom vymastený papier na pečenie, rozotrieme sneh na papier, posypeme plátkami mandlí a sušíme v trúbe 1-1,5 hodiny pri teplote 140 stupňov.
-
2
Ako druhé si pripravíme krehké cesto. Všetky vychladené ingrediencie vložíme do misky a ručne ich vymesime. Potom zabalíme do mikrotenového sáčku a odložime na 1 hodinu do chladničky.
-
3
Po hodine na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme tenkú vrstvu cesta. Ja si narežem tenké plátky cesta nožom a potom ich pospájam prstami na dne, no môžeme tiež cesto jemne valkať na plechu pohárom otočeným na boku. Vyložené cesto na plechu opäť dáme na 30 minut vychladiť do chladničky. Pred pečením cesto popicháme vidličkou. Pečieme v trúbe 15-20 minút pri teplote 190-200 stupňov. Krehké cesto však, môžeme zastúpiť Be-be sušienkami, ktorými vyložíme dno plechu a ušetríme si robotu a pečenie spodku zákusku.
-
4
Teraz si pripravíme želé s malinami. Maliny dáme jemne rozmraziť. Tortové želé rozpustíme v hrnci v 750 ml horúcej vody alebo šťavy. Ja dávam menej vody a doplním malinovým sirupom do 750 ml. Šťavu s želé nechám zovrieť a potom mierne vychladím obsah hrnca. Keď je štava ešte teplá pridám na poli rozmrazené alebo na poli ešte zamrazené :) maliny. Tie z Lidla sú na to perfektné. Maliny sa úplne rozmarazia v štave a štava sa prudko ochladí. Maliny ostanú pekné a nerozpadnú sa. Zmes začne tuhnúť. Prípadne dam žele na chvílu do chladničky a jemne z času na čas premiešam. Potom obsah vyložím na upečené krehké cesto a dám do chladničky.
-
5
Ako poslednú pripravíme plnku. Poriadne vychladnuté mascarpone a dve smotany na šľahanie vložíme do misky, pridáme 3 lyžice práškového cukru a lyžičku vanilky a šľaháme kým masa pekne zhustne (cca 5 minut).
-
6
Plnku rozotrieme rovnomerne na stuhnuté žele.
-
7
Plnku prikryjeme upečeným a vychladnutým snehovým platom a dáme na min. 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je pripraviť zákusok večer a nechať v chladničke celú noc. Snehový plat sa potom ľahšie reže a nerozpadáva sa.
-
8
A takto výzera hotová dobrotka a chutí ešte lepšie. Tak nech sa vydarí všetkým, ktorý ju vyskúšajú pripraviť. Dobrú chuť:)
Pozdravujem:)
Díky za odpověď @Szupolka - ty meleš vanilkový struk, to je pro mě něco nového, ani jsem netušila, že je ten kabátek jedlý. Hezký večer i tobě!
Prepáč, že neskoro reagujem. Dlho som tu nebola. V pôvodnom recepte velkosť plechu bola 23x33. Ja som použila plech o rozmerach 25x40 :)
Ďakujem. Ja mám pripravený snehový plát a krehké cesto. Zajtra urobím zvyšok. Mám to v tortovej forme.
Upečené krehké cesto som neodfotila.
Perfektný vysledok. Gratulujem! Aj ja skúsim na buduce v tortovej forme! Vďaka za inšpiráciu:-)
Som rada, že recept putuje a je zdrojom potešenia