Kysnutý závin

Makový závin

Autor receptu: alica7

Výborný kysnutý závin plnený makom.

140 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku cukru, prikryté necháme nakysnúť asi 10 minút. Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, olej a vymiesime. Prikryté cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu.
  2. Urobíme plnku. Vyšľaháme bielok, prišľaháme lekvár, primiešame mak, preosiaty cukor a vodu + - podľa potreby (hustá plnka).
  3. Vykysnuté cesto trochu pomúčime, vyvaľkáme, na 2/3 cesta dáme plnku, zvinieme, boky závinu spojíme. Na plech dáme mastný papier a položíme závin. Prikrytý necháme kysnúť asi 1 hodinu.
  4. Zmiešame žĺtok a vodu, ktorým pred pečením závin potrieme.
  5. Pečieme na 180 stupňov 20 - 25 minút.