Dnešný vynikajúci makový závin s jablkami.
porcií
na 200 °C
Suroviny
| 150 g |
|
| 150 g |
|
| 20 g |
|
| 1 ks |
|
| 150 ml |
|
| štipka |
|
| 2 PL |
|
| 100 ml |
|
| Plnka: | |
| 100 g |
|
| 2 ks |
|
| podľa chuti |
|
| 1/2 balíčka |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Ako prvé si urobíme kvások . Do menšej nádoby si dáme rozmrvené droždie, 1/2 čaj. lyžičky kryšt. cukru , medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misky dáme múku, štipku soli, kryšt. cukor, žĺtok, olej a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň pol 35 - 40 minút prikryté utierkou.
-
2
Tu je už vykysnuté cesto.
-
3
Teraz ho na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- 4
Plnka: Mak vymiešame s oboma cukrami a horúcou vodou toľko, koľko zaberie, aby sme dostali takú akurát plnku. Makovú plnku rozotrieme na vyvaľkaný obdlžnik.
- 5
Jablká postrúhame a vymačkáme z nich šťavu, aby nám pri pečení nestekala zo závinu. Dáme ju na makovú plnku.
- 6
Zvinieme smerom k sebe ako roládu.
- 7
Kraje podohneme do vnútornej strany. Necháme závin ešte chvíľu nakysnúť.
- 8
Potom ho dáme na vymastený plech a popicháme ho vidličkou a potrieme ho po vrchu olejom.
- 9
Pečieme ho v rozhriatej trúbe na 200 stupňov 35 - 40 minút.
- 10
Hneď ako ho vytiahneme, tak ho ešte po vrchu potrieme olejom. Po chvíli ho posypeme práškovým cukrom. Necháme ho vychládnuť.
- 11
Pokrájame ho na kúsky.
- 12
:-)
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 4









a naviac jablká
šťavnatý..super..:-)