Makový točený koláč z kvásku alebo s droždím so slivkami
Foto: staja
Zaujal ma tento recept, ktorý nie je z mojej hlavy, našla som ho na viacerých stránkach o kváskovaní, ale keďže sa mi veľmi páčil, Zobraziť celý popisZaujal ma tento recept, ktorý nie je z mojej hlavy, našla som ho na viacerých stránkach o kváskovaní, ale keďže sa mi veľmi páčil, vyskúšala som ho a chcem sa oň tu na Vareche podeliť. Kombinácia mak slivky je obľúbená, tak treba vyskúšať.
na 175 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
150 g |
|
150 ml |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
250 g |
|
100 g (zmäknuté) |
|
60 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
štipka |
|
300 g |
|
Maková plnka: | |
150 g mletý |
|
50 - 100 ml |
|
2-4 PL |
|
2-4 PL |
|
rozpolené |
|
Postup
-
1
Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. Ráno zamiešame spolu s ostatnými surovinami a vypracujeme vláčne polotuhé cesto. Zabalíme do igelitového vrecka alebo mikroténovej tašky a necháme kysnúť 1,5 - 2 hodiny. Tento údaj je len orientačný, lebo v týchto horúcich dňoch cesto zdvojnásobí svoj objem aj počas 1 hodiny. Ja zvyknem každé kváskové cesto aj prekladať, ako keď chystám chlebík, tak aj tomuto som to dopriala hneď po vypracovaní a potom ešte raz po pol hodine. Ak nemáme kvások, môžeme použiť čerstvé droždie - 20 g, ktoré necháme vzísť vo vlažnom mlieku s trochou cukru, pridáme do ostatných prísad a vypracujeme cesto. Použijeme 350 - 400 g hladkej múky (podľa toho, ako múka saje), čo je primerané množstvo, ako keď pracujeme s kváskom. Cesto má byť vláčne, polotuhé ako pri použití kvásku. Kysnutie cesta bude trvať kratšie cca 45 - 60 minút. Ďalej postupujeme podobne, akurát po uložení závinov do formy, nemusíme baliť do igelitky a taktiež skrátime dobu kysnutia, resp. necháme len podkysnúť.
- 2
Medzitým si pripravíme plnku. Mak s cukrom zabaríme horúcim mliekom, ktoré pridávame postupne podľa toho, koľko použijeme slivkového lekváru. Ja som dala lekváru viac, tak mlieka stačilo menej, aby vznikla stredne hustá plnka. Môžeme ju vylepšiť aj rumom podľa chuti.
- 3
Potom vykysnuté vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a rozvaľkáme do tvaru obĺžnika s rozmermi cca 30x40 cm. Po dĺžke rozdelíme na 3 rovnaké pásy a po celej dĺžke uložíme makovú plnku. Zvinieme ako závin, čím vzniknú 3 naplnené tenučké záviny.
- 4
Použijeme okrúhlu formu - mne sa osvedčila tortová s priemerom 26 cm, ktorú som vymastila maslom - a od stredu do nej uložíme, zavinieme naplnené cestá. Do hotového ešte naukladáme polovičky sliviek medzi jednotlivé pásy. Zabalíme do igelitky alebo niečoho podobného a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Rozohrejeme rúru a pečieme na 175 °C cca 50 minút do zlatista. Kto má rád, môže povrch posypať práškovým cukrom. Neplánovala som pridávať tento recept, a preto som nefotila postup, ale keď som mala hotový koláč, tak som nejako neodolala podeliť sa s výborným receptom.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za pochvalu, mak a slivky sú obľúbená kombinácia asi nielen u nás. Nech sa vydarí.
Krásny koláčik si upiekla, milá @Danda , ďalší variant, keď sa minú čerstvé slivky. Vidím, že inšpiráciu máš a rada sa s nami podelíš o svoje výborné nápady. Ďakujem za vyskúšanie a zverejnenie. Tiež sa chystám robiť ho so špaldou.