Makový a orechový závin

maxinka - fotkamaxinka, 14. mája 2016
Makový a orechový závin
Foto: maxinka

Tradičné koláče našich starých materí.

Suroviny

Potrebujeme:
500 g
50 g
 trošku
250 g
4 ks
 podľa potreby
1 kocka
3 - 4 PL
1 kocka
Orechová a maková plnka:
400 g
2 dl
 podľa chuti
400 g
2 dl
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žĺtky, soľ a vypracujeme cesto. Aby bolo vláčne pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade.

  2. 2

    Orechová a maková plnka: Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho mleté orechy alebo mak. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť strúhané jablká a premiešame.

  3. 3

    Odležané cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko vyvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom záviny potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.

    Makový a orechový závin - obrázok 3

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
@Maxinka (14.5.2016 10:05)
Děkuji za fajnový recept! S tou trvanlivostí věřím - těsto je bohaté tukem, záruka jak chuti tak trvanlivosti /pokud přežije nájezdy mlsounů/! Nádherně se ti oba záviny povedly! Jsi šikulka!
@Haji (14.5.2016 10:52)

Však práve! Ak sa hneď nezjedia. Ale je to výhodné v čase vianočných sviatkov, keď majú gazdinky veľa práce všetko stihnúť. Môžu sa upiecť v predstihu a potom len vybaliť.
@Maxinka , píšeš že sú trvanlivé tie záviny, že keď ich dáš na chladné miesto vydržia aj mesiac . Myslíš to tak, že len v chladničke môžu byť ? alebo v mrazničke. Inak veľmi pekné vydarené , páčia sa mi :-) čakám na odpoveď , ďakujem.
@Luwinka (14.5.2016 21:44)
toto kynuté těsto je z hladké mouky a poměr tuku k mouce je půl na půl. U receptu v linku je mouka dvojího druhu půl na půl hladká a polohrubá a poměr mouka k tuku je méně tuku. Luwi, určitě bude Maxinky těsto jiné, tučnější, tím možná i trvanlivější, strukturou jemnější. Bude více podobné zákusku. Chce to zkusit a uvidíš ten rozdíl. Neboj, trénink dělá závodníka a jsi šikulka, když jdeš do kynutého těsta! Máš můj obdiv!!
@Luwinka (14.5.2016 21:08)
Ja som to ešte neskúšala, ale tak je to uvedené v originálnom recepte a je to starý recept. Asi je rozdiel či je to v lete alebo v zime. V zime nie je problém a v lete a v takých horúčavách aké sú dnes to chladné miesto asi naozaj len v chladničke. Kedže je to starý recept a niekedy v tých starých domoch mali v lete chladno tak to bolo asi tak myslené, že to šupli do chladnej miestnosti. Ja by som to použila naozaj len na Vianoce, že ich upečiem skôr a odložím do špajze kde je chladno.

Pridaj komentár k receptu: