Foto: maxinka
Tradičné koláče našich starých materí.
Suroviny
Potrebujeme: | |
500 g |
|
50 g |
|
trošku |
|
250 g |
|
4 ks |
|
podľa potreby |
|
1 kocka |
|
3 - 4 PL |
|
1 kocka |
|
Orechová a maková plnka: | |
400 g |
|
2 dl |
|
podľa chuti |
|
400 g |
|
2 dl |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žĺtky, soľ a vypracujeme cesto. Aby bolo vláčne pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade.
- 2
Orechová a maková plnka: Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho mleté orechy alebo mak. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť strúhané jablká a premiešame.
- 3
Odležané cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko vyvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom záviny potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem a tiež veľmi trvanlivý. Ak sa ešte teplé zabalia do alobalu každý zvlášť, a odložia na chladné miesto, vydržia
dodatok: vydržia aj mesiac
Děkuji za fajnový recept! S tou trvanlivostí věřím - těsto je bohaté tukem, záruka jak chuti tak trvanlivosti /pokud přežije nájezdy mlsounů/! Nádherně se ti oba záviny povedly! Jsi šikulka!
Však práve! Ak sa hneď nezjedia. Ale je to výhodné v čase vianočných sviatkov, keď majú gazdinky veľa práce všetko stihnúť. Môžu sa upiecť v predstihu a potom len vybaliť.
Ďakujem, nech sa vydaria
toto kynuté těsto je z hladké mouky a poměr tuku k mouce je půl na půl. U receptu v linku je mouka dvojího druhu půl na půl hladká a polohrubá a poměr mouka k tuku je méně tuku. Luwi, určitě bude Maxinky těsto jiné, tučnější, tím možná i trvanlivější, strukturou jemnější. Bude více podobné zákusku. Chce to zkusit a uvidíš ten rozdíl. Neboj, trénink dělá závodníka a jsi šikulka, když jdeš do kynutého těsta! Máš můj obdiv!!
Ja som to ešte neskúšala, ale tak je to uvedené v originálnom recepte a je to starý recept. Asi je rozdiel či je to v lete alebo v zime. V zime nie je problém a v lete a v takých horúčavách aké sú dnes to chladné miesto asi naozaj len v chladničke. Kedže je to starý recept a niekedy v tých starých domoch mali v lete chladno tak to bolo asi tak myslené, že to šupli do chladnej miestnosti. Ja by som to použila naozaj len na Vianoce, že ich upečiem skôr a odložím do špajze kde je chladno.
a možno sú to aj pajgle, suroviny sú podobné, ale názvy sú každom kraji iné
varecha.pravda.sk/recepty/bratislavske-pajgle-fotorecept/...
Ja som dala zmaknuté. Informácia o tom, že sa majú teplé zabaliť do alobalu sa týkala možnosti dlhšieho skladovania a bola uvedená pri recepte.