Makový a orechový závin

maxinka - fotkamaxinka, 14. mája 2016
Makový a orechový závin
Foto: maxinka

Tradičné koláče našich starých materí.

Suroviny

Potrebujeme:
500 g
50 g
 trošku
250 g
4 ks
 podľa potreby
1 kocka
3 - 4 PL
1 kocka
Orechová a maková plnka:
400 g
2 dl
 podľa chuti
400 g
2 dl
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žĺtky, soľ a vypracujeme cesto. Aby bolo vláčne pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade.

  2. 2

    Orechová a maková plnka: Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho mleté orechy alebo mak. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť strúhané jablká a premiešame.

  3. 3

    Odležané cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko vyvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom záviny potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.

    Makový a orechový závin - obrázok 3

Diskusia k receptu

maxinka
@Izabella929 (14.5.2016 09:55)

Ďakujem a tiež veľmi trvanlivý. Ak sa ešte teplé zabalia do alobalu každý zvlášť, a odložia na chladné miesto, vydržia
haji
@Maxinka (14.5.2016 10:05)
Děkuji za fajnový recept! S tou trvanlivostí věřím - těsto je bohaté tukem, záruka jak chuti tak trvanlivosti /pokud přežije nájezdy mlsounů/! Nádherně se ti oba záviny povedly! Jsi šikulka!
maxinka
@Haji (14.5.2016 10:52)

Však práve! Ak sa hneď nezjedia. Ale je to výhodné v čase vianočných sviatkov, keď majú gazdinky veľa práce všetko stihnúť. Môžu sa upiecť v predstihu a potom len vybaliť.
45678
Jaaajj!@maxinka ,ze vianoce?ako sa mi hodia na zajtra:-) Pacia sa mi prave k voli cestu.Hned idem robit .Siķovna si:-)5*
luwinka
@Maxinka , píšeš že sú trvanlivé tie záviny, že keď ich dáš na chladné miesto vydržia aj mesiac . Myslíš to tak, že len v chladničke môžu byť ? alebo v mrazničke. Inak veľmi pekné vydarené , páčia sa mi :-) čakám na odpoveď , ďakujem.
haji
@Luwinka (14.5.2016 21:44)
toto kynuté těsto je z hladké mouky a poměr tuku k mouce je půl na půl. U receptu v linku je mouka dvojího druhu půl na půl hladká a polohrubá a poměr mouka k tuku je méně tuku. Luwi, určitě bude Maxinky těsto jiné, tučnější, tím možná i trvanlivější, strukturou jemnější. Bude více podobné zákusku. Chce to zkusit a uvidíš ten rozdíl. Neboj, trénink dělá závodníka a jsi šikulka, když jdeš do kynutého těsta! Máš můj obdiv!!
maxinka
@Luwinka (14.5.2016 21:08)
Ja som to ešte neskúšala, ale tak je to uvedené v originálnom recepte a je to starý recept. Asi je rozdiel či je to v lete alebo v zime. V zime nie je problém a v lete a v takých horúčavách aké sú dnes to chladné miesto asi naozaj len v chladničke. Kedže je to starý recept a niekedy v tých starých domoch mali v lete chladno tak to bolo asi tak myslené, že to šupli do chladnej miestnosti. Ja by som to použila naozaj len na Vianoce, že ich upečiem skôr a odložím do špajze kde je chladno.
maxinka
@Luwinka (14.5.2016 21:44)

a možno sú to aj pajgle, suroviny sú podobné, ale názvy sú každom kraji iné
jamarlen
krása! a kde je viac plnky, ako cesta, to je aj moja chuť:)
milkamirulik
Mozem potvrdit,ze cesto je vyborne.Ja som urobila jeden zavin s tvarohovou plnkou a bol vynikajuci.
trencanka
Maslo sa pridava roztopene alebo len zmaknute? Preco treba zabalit este teple zaviny? Dakujem.
maxinka
@Trencanka (7.11.2018
Ja som dala zmaknuté. Informácia o tom, že sa majú teplé zabaliť do alobalu sa týkala možnosti dlhšieho skladovania a bola uvedená pri recepte.
marienka44
Treba este aj pocukrovat povrch zavinu: Ved zanikne ten mramorovy povrch, myslim si.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia