Makový a orechový závin

maxinka - fotkamaxinka, 14. mája 2016
Makový a orechový závin
Foto: maxinka

Tradičné koláče našich starých materí.

Suroviny

Potrebujeme:
500 g
50 g
 trošku
250 g
4 ks
 podľa potreby
1 kocka
3 - 4 PL
1 kocka
Orechová a maková plnka:
400 g
2 dl
 podľa chuti
400 g
2 dl
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žĺtky, soľ a vypracujeme cesto. Aby bolo vláčne pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade.

  2. 2

    Orechová a maková plnka: Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho mleté orechy alebo mak. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť strúhané jablká a premiešame.

  3. 3

    Odležané cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko vyvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom záviny potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.

    Makový a orechový závin - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Maxinka (14.5.2016 10:05)
Děkuji za fajnový recept! S tou trvanlivostí věřím - těsto je bohaté tukem, záruka jak chuti tak trvanlivosti /pokud přežije nájezdy mlsounů/! Nádherně se ti oba záviny povedly! Jsi šikulka!