Foto: luwinka
Pajgle som už piekla , ale bolo to dávnejšie. Dnes som našla recept , tak ho sem pridávam .
porcií
na 200 - 170 °C
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
30 g |
|
štipka |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
3 PL vlažné |
|
Plnka orechová : | |
250 g pomleté |
|
troška |
|
50 g |
|
|
|
1 dl |
|
6 PL |
|
1 bal. |
|
1 ks väčšie postrúhané |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Ako prvé si urobíme kvások. V malej miske si rozdrobíme droždie, pridáme 1 čaj. lyž. cukru, medzi prsty múky a pol deci vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do väčšej misky dáme oba druhy múky , pridáme cukor, maslo, žltky, soľ , šľahačkovú smotanu, mlieko a kvások. Vypracujeme cesto , rozdelíme ho na 2 polovice a dáme ho na 15 minút do chladničky.
-
2
Pokiaľ je cesto v chladničke pripravíme si plnku: Z 1 dcl vody a cukru uvaríme sirup. Potom odstavíme z plameňa a pridáme do neho orechy, rum, hrozienka , postrúhané jablko a citronovú kôru. Všetko vymiešame na plnku.
-
3
Každé cesto vyváľkame na obdlžnik.
-
4
Nanesieme plnku a stočíme smerom k sebe na závin.
-
5
Kraje podohneme .
-
6
Oba záviny - pajgle dáme na mierne vymastený plech.
-
7
Povrch popicháme špáratkom.
-
8
Teraz si žltok rozmiešame s mliekom a práš. cukrom. Natrieme na oba záviny. Necháme uschnúť. Potom ešte raz to isté zopakujeme , natrieme a necháme uschnúť.
-
9
A takto sú pripravené na pečenie .
-
10
Trúbu elektrickú si zohrejeme na 200 stupňov . Pri tejto teplote pečieme asi tak 15 minút, ked sčervenejú , tak znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme ešte 20 minút.
- 11
Upečené necháme vychládnuť.
- 12
V reze.
- 13
Pokrájame na kúsky. Vyšlo mi 32 kusov.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 11
Diskusia k receptu