Makovo-tvarohový koláčik s ovocnou nôtou fotorecept
Foto: sedmoskaredka
Recept som dostala od jednej nemeckej známej, ktorá tento koláč pravidelne pečie ako sviatočný dezert. Mňa zaujala kombinácia maku a tvarohu, ktorú som v Zobraziť celý popisRecept som dostala od jednej nemeckej známej, ktorá tento koláč pravidelne pečie ako sviatočný dezert. Mňa zaujala kombinácia maku a tvarohu, ktorú som v tejto forme ešte nikdy doteraz nevidela. Koláčik chuťovo pripomína fajnovú verziu makového závinu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
1 ks |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
5 kvapiek alebo citrónová kôra |
|
50 g |
|
125 ml |
|
Plnka: | |
300 ml |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
50 g |
|
500 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
500 g |
|
375 g |
|
75 g |
|
Posýpka: | |
200 g |
|
75 g |
|
1 bal. |
|
125 g |
|
Postup
-
1
Z múky, droždia, cukru, van. cukru, soli, rozpusteného masla, vlažného mlieka a citrónovej arómy alebo citrónovej kôry si zamiesime kysnuté cesto. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste stáť pokým sa viditeľne nezväčší jeho objem. Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Do kastrólka dáme mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom a privedieme ho k varu. Vsypeme doňho krupicu a znova necháme zovrieť. Uvarenú kašu dáme dole zo sporáka a vmiešame do nej maslo a tvaroh.
-
2
Pridáme vajíčka a poriadne pomiešame.
-
3
Tvarohovú hmotu rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame makovú plnku. Ja som mala hotovú kupovanú, 2ks po 250g, ale lepšia je samozrejme doma urobená z čerstvo pomletého maku zmiešaného s cukrom.
-
4
Následne pridáme do makovej plnky ešte na drobné kúsky nakrájané jabĺčka a hrozienka.
-
5
Vykysnuté cesto rozvaľkať na vymastený plech veľkosti 30x40cm, alebo plech vyložíme papierom na pečenie. Najprv na cesto rozotrieme makovú plnku.
-
6
Na ňu navrstvíme tvarohovú plnku.
-
7
V mise zmiešame všetky prísady na posýpku a ručným mixérom miešame pokým nemáme potrebnú konzistenciu posýpky. Túto nasypeme na tvarohovú vrstvu.
-
8
Plech zakryjeme a koláč znova necháme kysnúť na teplom mieste, pokým sa viditeľne nezväčší. Potom ho vložíme do trúby vyhriatej na 180°C a pečieme asi 35minút. Moja trúba potrebovala o desať minút dlhšie, kým bola posýpka trochu sfarbená do hneda a ja som bola s výzorom koláčika spokojná.
Dakujem za recept
višne v maku sú zaručene pochúťka, si šikulka, že si prišla na tento zlepšovák. Moja babka piekavala kysnuté buchty plnené makom a višňami alebo čerešňami a nemohli sme sa ich dojesť.