Pečené buchty

Makovo-lekvárové buchty (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Na dnešný pôstny deň som upiekla tieto buchty. Použila som kombináciu mak so slivkovým lekvárom a chutilo nám.

12
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V menšej miske rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru, medzi prsty múky a trochu teplého mlieka. Necháme vzísť kvások. Do misy si dáme múku, žĺtok, olej, cukor, kvások, soľ a dolejeme zbytok mlieka.
  2. Vymiesime cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.
  4. Plnka: Mletý mak ochutíme cukrom a zmiešame so slivkovým lekvárom. Z cesta povykrajujeme kúsky, na ktoré kladieme kôpky plnky.
  5. Každý kúsok vytvarujeme do tvaru buchty. Necháme pod utierkou ešte nakysnúť 15 minút.
  6. Formu vymastíme tukom a poukladáme do nej buchty, ktoré po vrchu potrieme olejom.
  7. Dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme ich 35 minút. Hotové ešte zahorúca potrieme olejom.
  8. Necháme ich vychladnúť a posypeme ich po vrchu práškovým cukrom. Tu je zopár na tanieri.
  9. Buchta v reze. Mäkká a chutná.