Pečené buchty
Makovo-lekvárové buchty (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Na dnešný pôstny deň som upiekla tieto buchty. Použila som kombináciu mak so slivkovým lekvárom a chutilo nám.
12 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- V menšej miske rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru, medzi prsty múky a trochu teplého mlieka. Necháme vzísť kvások. Do misy si dáme múku, žĺtok, olej, cukor, kvások, soľ a dolejeme zbytok mlieka.
- Vymiesime cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku.
- Plnka: Mletý mak ochutíme cukrom a zmiešame so slivkovým lekvárom. Z cesta povykrajujeme kúsky, na ktoré kladieme kôpky plnky.
- Každý kúsok vytvarujeme do tvaru buchty. Necháme pod utierkou ešte nakysnúť 15 minút.
- Formu vymastíme tukom a poukladáme do nej buchty, ktoré po vrchu potrieme olejom.
- Dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme ich 35 minút. Hotové ešte zahorúca potrieme olejom.
- Necháme ich vychladnúť a posypeme ich po vrchu práškovým cukrom. Tu je zopár na tanieri.
- Buchta v reze. Mäkká a chutná.