Bezlepkový makový koláč
Makovo-citrónový veniec bez lepku
Autor receptu: novalim
Sezóna maku nám ponúka veľké množstvo využitia tejto chutnej suroviny. Kombinovať sa dá s orechami, tvarohom, lekvárom,
či veľa druhmi ovocia.* Nesporne ale každú makovú plnku asi najlepšie prevonia citrónová kôra. Toto je kombinácia, ktorú sme
spracovali v našom dnešnom recepte. Voňavý makovo-citrónový veniec bez lepku si isto nájde stále miesto na vašom stole.
12 porcií |
15 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tekutý med, šťavu a kôru z citróna a po jednom zapracujeme do zmesi aj vajcia. V inej mise si spolu zmiešame mletý mak, ryžovú múku, soľ a kypriaci prášok. Postupne suchú zmes gumenou varechou zapracujeme do vaječnej.
- Vymastenú a múkou vysypanú formu na veniec alebo bábovku naplníme cestom a povrch uhladíme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút. Urobíme test špajľou - ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový.
- Po vychladnutí opatrne odstránime formu a koláč posypeme práškovým cukrom. Ozdobiť môžeme plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.