Bezlepkový makový koláč

Makovo-citrónový veniec bez lepku

Autor receptu: novalim

Sezóna maku nám ponúka veľké množstvo využitia tejto chutnej suroviny. Kombinovať sa dá s orechami, tvarohom, lekvárom, či veľa druhmi ovocia.* Nesporne ale každú makovú plnku asi najlepšie prevonia citrónová kôra. Toto je kombinácia, ktorú sme spracovali v našom dnešnom recepte. Voňavý makovo-citrónový veniec bez lepku si isto nájde stále miesto na vašom stole.

12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tekutý med, šťavu a kôru z citróna a po jednom zapracujeme do zmesi aj vajcia. V inej mise si spolu zmiešame mletý mak, ryžovú múku, soľ a kypriaci prášok. Postupne suchú zmes gumenou varechou zapracujeme do vaječnej.
  2. Vymastenú a múkou vysypanú formu na veniec alebo bábovku naplníme cestom a povrch uhladíme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút. Urobíme test špajľou - ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový.
  3. Po vychladnutí opatrne odstránime formu a koláč posypeme práškovým cukrom. Ozdobiť môžeme plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.