Maková roláda

Makovo-citrónová roláda (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Kombinácia mak a citrón k sebe pasuje ako jablko a škorica. Táto roláda s lahodným citrónovým krémom a sviežim makovým cestom je proste fantázia. Jej najväčšou slabinou je, že jej je tak málo.

20 minút
príprava
7-8 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Trúbu si vyhrejeme na 200 °C. Štyri vajcia a dva bielky vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly za stáleho miešania pridáme olej (a kto má, môže pridať vanilkový extrakt). Potom primiešame múku s kypriacim práškom, mak a štipku soli. Cesto vylejeme na plech (39 x 30 cm) vyložený papierom na pečenie a jemne uhladíme. Pečieme 7 - 8 minút.
  2. Korpus necháme 5 - 10 minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech (alebo podnos, dosku) vyložený papierom na pečenie a stiahneme z neho "starý" papier. Pomocou nového papiera korpus zrolujeme a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme celkom vychladnúť.
  3. Zatiaľ si pripravíme krém. V hrnci zmiešame dva žĺtky, dve lyžice zemiakového škrobu (alebo Zlatého klasu), mlieko a cukor. Zo zmesi uvaríme hustý krém. Odstavíme, pridáme šťavu z jedného citróna a nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Kto chce a má BIO citrón, môže pridať aj kôru. Krém necháme schladiť. Vyšľaháme šľahačku a jemne ju zamiešame do krému.
  4. Opatrne rozbalíme korpus, naplníme ho krémom, zrolujeme naspäť a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Ak chcete, tak si môžete časť krému odložiť a potrieť aj vrch rolády alebo spraviť citrónovú polevu či len posypať práškovým cukrom.