Bolo to v r. 1956, keď som u babičky listovala v jej skoro novej kuchárskej knižke - Slovenská kuchárka z r. 1947, mala som Zobraziť celý popisBolo to v r. 1956, keď som u babičky listovala v jej skoro novej kuchárskej knižke - Slovenská kuchárka z r. 1947, mala som vtedy 4 roky. Knižka nemala obrázky, iba na vrchu knihy bola nakreslená ženička v zástere a hanačke na hlave. Prešlo odvtedy mnoho desaťročí a ja som dostala od kamarátky just tú istú kuchársku knižku po jej mame. Listovala som a čítala . Našla som babičkin obľúbený recept a vyskúšala som ho - mňam. Je mi však ľúto, že nemám foto, aby som vám mohla predstaviť tento koláč.
porcií
na 150 °C
Suroviny
35 Dkg |
|
35 Dkg |
|
2 ks, celé |
|
trošku medzi prsty |
|
1 ks |
|
1 - 1/2 dcl |
|
30 Dkg |
|
1 citrón |
|
1/4 l |
|
1/4 kg |
|
8 Dkg |
|
15 Dkg |
|
Postup
-
1
Vychladnuté varené zemiaky zomelieme a zmiešame s múkou, do ktorej sme pridali prášok do pečiva, olej, 15 Dkg práškového cukru, vajcia, trochu citrónovej kôry a soli medzi prsty.Cesto dobre premiešame rukami. Rozdelíme na dva kusy.
- 2
Potom cesto vyváľkame na 1/2 cm hrubo a naplníme ho plnkou. Plnka: 1/4 l mlieka a 1/4 kg mletého maku 8 Dkg masla, 15 Dkg práškového cukru a zbytok citrónovej kôry zamiešame a dobre prevaríme.
- 3
Polovičku vychladnutej plnky jemne natrieme na rozvaľkané cesto a stočíme. Dáme na vymastený plech a zopakujem to isté aj s druhou časťou cesta . Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v horúcej rúre. Ak máme radi orechové záviny, pripravíme si orechovú plnku podobným spôsobom ako makovú. Vychladnutý závin narežeme na rezy a môžeme podávať. Nie je to nič zložité, a predsa jedinečné.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
"Jako to držíš ten noža.... to mosíš takto, ešče si paprču odrežeš..." smial sa dedko a predviedol nám kurz šúpania krumplí.
"kuknyme ho - jaký šikovnýýý... ale ja -ký? Any sem o tem nevedzela..., mosím ca já vácej využívat pri varený" podpichovala zase babka .
A to som v príbehu nespomenula, ako sa ten koláč volal "po našem". Ej ha, to je dobrý nápad, vlastne mám ďalší príbeh do môjho blogu Návraty.sk. A bude sa volať "bída".