Makovníky a orechovníky zo zemiakového cesta

Autor receptu: arasidka

Bolo to v r. 1956, keď som u babičky listovala v jej skoro novej kuchárskej knižke - Slovenská kuchárka z r. 1947, mala som vtedy 4 roky. Knižka nemala obrázky, iba na vrchu knihy bola nakreslená ženička v zástere a hanačke na hlave. Prešlo odvtedy mnoho desaťročí a ja som dostala od kamarátky just tú istú kuchársku knižku po jej mame. Listovala som a čítala . Našla som babičkin obľúbený recept a vyskúšala som ho - mňam. Je mi však ľúto, že nemám foto, aby som vám mohla predstaviť tento koláč.

30
porcií
30 - 40 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Vychladnuté varené zemiaky zomelieme a zmiešame s múkou, do ktorej sme pridali prášok do pečiva, olej, 15 Dkg práškového cukru, vajcia, trochu citrónovej kôry a soli medzi prsty.Cesto dobre premiešame rukami. Rozdelíme na dva kusy.
  2. Potom cesto vyváľkame na 1/2 cm hrubo a naplníme ho plnkou. Plnka: 1/4 l mlieka a 1/4 kg mletého maku 8 Dkg masla, 15 Dkg práškového cukru a zbytok citrónovej kôry zamiešame a dobre prevaríme.
  3. Polovičku vychladnutej plnky jemne natrieme na rozvaľkané cesto a stočíme. Dáme na vymastený plech a zopakujem to isté aj s druhou časťou cesta . Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v horúcej rúre. Ak máme radi orechové záviny, pripravíme si orechovú plnku podobným spôsobom ako makovú. Vychladnutý závin narežeme na rezy a môžeme podávať. Nie je to nič zložité, a predsa jedinečné.