Makové rezy
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 18. decembra 2018
Foto: Pravda - Ivan Majerský
príprava
na 200 °C
Suroviny
Biele cestá: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
1 KL |
|
Hnedé cesto: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
Krém: | |
8 PL |
|
4 ks |
|
1 PL |
|
350 g |
|
Maková plnka: | |
400 g mletý |
|
3 PL |
|
50 g |
|
Cukrová poleva: | |
500 g |
|
3 PL |
|
2-3 PL studená |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Biele cestá: Bielky vyšľaháme s cukrom, zašľaháme 5 žĺtkov. Vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na polovice. Každú vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 8 minút.
- 2
Hnedé cesto: Bielky a cukor vyšľaháme, pridáme žĺtky, polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 o C asi 8 minút.
- 3
Krém: Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom šľaháme nad parou asi 15 minút do zhustnutia. Do vychladnutého krému pridáme vyšľahané maslo.
- 4
Maková plnka: Mletý mak, slivkový lekvár a práškový cukor pomaly zalejeme vriacou vodou, aby vznikla hustá maková hmota.
- 5
Dve biele cestá zlepíme ríbezľovým džemom, vrch potrieme džemom, naň dáme makovú plnku, na makovú plnku natrieme krém a prikryjeme hnedým cestom. Necháme zaťažené aspoň 3 hodiny
- 6
Cukrová poleva: Práškový cukor a pomarančový sirup zamiešame, pridáme studenú vodu podľa hustoty. Vrch koláča polejeme cukrovou polevou.
Tiež makový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu