Makový zákusok

Makové rezy

Autor receptu: redakcia

100 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Biele cestá: Bielky vyšľaháme s cukrom, zašľaháme 5 žĺtkov. Vareškou vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme na polovice. Každú vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 8 minút.
  2. Hnedé cesto: Bielky a cukor vyšľaháme, pridáme žĺtky, polohrubú múku, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 o C asi 8 minút.
  3. Krém: Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom šľaháme nad parou asi 15 minút do zhustnutia. Do vychladnutého krému pridáme vyšľahané maslo.
  4. Maková plnka: Mletý mak, slivkový lekvár a práškový cukor pomaly zalejeme vriacou vodou, aby vznikla hustá maková hmota.
  5. Dve biele cestá zlepíme ríbezľovým džemom, vrch potrieme džemom, naň dáme makovú plnku, na makovú plnku natrieme krém a prikryjeme hnedým cestom. Necháme zaťažené aspoň 3 hodiny
  6. Cukrová poleva: Práškový cukor a pomarančový sirup zamiešame, pridáme studenú vodu podľa hustoty. Vrch koláča polejeme cukrovou polevou.