Maková torta
Maková torta

Maková torta bez múky

Jozef Brudňák
pastry chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, 11. februára 2022
Maková torta bez múky
Foto: Hotel Lomnica

Ideálny zákusok pre tých, ktorí majú radi mak, ale aj pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok alebo uprednostňujú koláče bez múky.

20 minút
na 190 °C

Suroviny

Korpus:
7 ks
140 g
140 g mletý
Makový krém:
300 ml
300 g mletý
250 g
250 g
80 ml
20 g
Mascarpone krém:
250 g
50 g mletý
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajcia s cukrom vyšľaháme a na konci pridáme mak. Zmes nalejeme do tortovej formy (priemer 28 cm) a pečieme pri 190 stupňoch približne 20 minút.

  2. 2

    Makový krém: Mlieko prevaríme a zalejeme ním mak (najlepšie deň vopred). Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme a pridáme doň vychladenú makovú zmes, nastrúhanú citrónovú kôru a rum.

  3. 3

    Mascarpone krém: Vyšľaháme mascarpone, cukor a smotanu a nakoniec tiež pridáme mak.

  4. 4

    Korpus rozrežeme na polovicu, naplníme makovým krémom, natrieme ním aj vrch a boky. Dáme schladiť. Nakoniec tortu natrieme ešte mascarpone krémom a ozdobíme podľa fantázie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia