Foto: nikola166
Chutné francúzske čajové pečivo v tvare mušle, ktoré sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ja som tentokrát vyskúšala čokoládovo-karamelovú a vanilkovo-malinovú verziu.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Vanilkovo-malinové: | |
55 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
55 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Malinová plnka: | |
50 g mrazené |
|
25 g |
|
Biela čokoládová poleva: | |
90 g |
|
5 g |
|
Čokoládovo-karamelové: | |
55 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
45 g |
|
10 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Čokoládová poleva: | |
90 g |
|
5 g |
|
Postup
-
1
Najprv si roztopíme maslo, necháme vychladnúť.
-
2
Vajce s cukrom vymiešame do peny.
-
3
Sypké suroviny spolu zmiešame a pridáme k vaječnej zmesi. Pomocou varešky vmiešame roztopené maslo.
-
4
Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala cesta a vložíme do chladničky na 2 hodiny.
-
5
Rovnakým spôsobom si pripravíme aj svetlé cesto. Tiež vložíme na 2 hodiny do chladničky.
-
6
Z tejto dávky vyjde presne 9 kúskov madleniek. Ak máte silikónovú formu, tak netreba vymazávať, ak plechovú, pre istotu odporúčam potrieť maslom. Formu na madlenky naplníme cestom.
-
7
Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 12 minút. Dôležité je, aby stred bol pekne vypuklý.
-
8
Madlenky necháme vychladnúť.
-
9
Čokoládu s olejom roztopíme nad parou. Nalejeme do formičiek a vtlačíme madlenky. Dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.
-
10
Potom opatrne vyberieme z formy. Plníme buď pomocou dlhej zdobiacej špičky alebo si pomocou zdobítka vydlabeme malý kúsok cesta a karamel naplníme do otvoru. Postup na slaný karamel mám pridaný pri tomto recepte: https://varecha.pravda.sk/recepty/tartaletky-fotorecept/81509-recept.html. Môžu sa plniť aj nutelou, ale výborne chutia aj bez plnky.
-
11
Bielu čokoládovú polevu si pripravíme rovnakým spôsobom ako mliečnu. Kto chce, môže naplniť džemom, ja som si pripravila malinové pyré uvarené s cukrom. Maliny som si rozmixovala, pridala cukor a varila pár minút.
-
12
Najlepšie chutia hneď po upečení s čerstvo uvarenou šálkou čaju.
Diskusia k receptu