Drobné pečivo
Drobné pečivo

Madlenky fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 4. marca 2023
Madlenky (fotorecept)
Foto: nikola166

Chutné francúzske čajové pečivo v tvare mušle, ktoré sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ja som tentokrát vyskúšala čokoládovo-karamelovú a vanilkovo-malinovú verziu.

10
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 190 °C

Suroviny

Vanilkovo-malinové:
55 g
1 ks
50 g
1 ČL
55 g
1 ČL
štipka
Malinová plnka:
50 g mrazené
25 g
Biela čokoládová poleva:
90 g
5 g
Čokoládovo-karamelové:
55 g
1 ks
50 g
1 ČL
45 g
10 g
1 ČL
štipka
Čokoládová poleva:
90 g
5 g




Postup

  1. 1

    Najprv si roztopíme maslo, necháme vychladnúť.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajce s cukrom vymiešame do peny.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sypké suroviny spolu zmiešame a pridáme k vaječnej zmesi. Pomocou varešky vmiešame roztopené maslo.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala cesta a vložíme do chladničky na 2 hodiny.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rovnakým spôsobom si pripravíme aj svetlé cesto. Tiež vložíme na 2 hodiny do chladničky.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tejto dávky vyjde presne 9 kúskov madleniek. Ak máte silikónovú formu, tak netreba vymazávať, ak plechovú, pre istotu odporúčam potrieť maslom. Formu na madlenky naplníme cestom.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 12 minút. Dôležité je, aby stred bol pekne vypuklý.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Madlenky necháme vychladnúť.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Čokoládu s olejom roztopíme nad parou. Nalejeme do formičiek a vtlačíme madlenky. Dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom opatrne vyberieme z formy. Plníme buď pomocou dlhej zdobiacej špičky alebo si pomocou zdobítka vydlabeme malý kúsok cesta a karamel naplníme do otvoru. Postup na slaný karamel mám pridaný pri tomto recepte: https://varecha.pravda.sk/recepty/tartaletky-fotorecept/81509-recept.html. Môžu sa plniť aj nutelou, ale výborne chutia aj bez plnky.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bielu čokoládovú polevu si pripravíme rovnakým spôsobom ako mliečnu. Kto chce, môže naplniť džemom, ja som si pripravila malinové pyré uvarené s cukrom. Maliny som si rozmixovala, pridala cukor a varila pár minút.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Najlepšie chutia hneď po upečení s čerstvo uvarenou šálkou čaju.

    Madlenky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia