Tartaletky
Tartaletky

Tartaletky fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 18. novembra 2021
Tartaletky (fotorecept)
Foto: nikola166

Milujem pripravovať tartaletky či rôzne iné minidezertíky. Tentokrát to boli čokoládovo-karamelové a hruškovo-mandľové.

12
porcií
50 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
90 g
140 g
27 g
z 1/2 citróna
50 g mleté (alebo orechy)
25 g
štipka
Do kakaového cesta namiesto 20 g múky:
20 g
Mandľová plnka:
30 g
30 g
15 g
30 g
15 g mleté
 zavárané
Čokoládová ganache:
275 g
150 g
30 g
Čokoládová šľahačka:
300 g
12 g
110 g
5 g mletá
Slaný karamel:
200 g
80 g izbovej teploty
120 ml
niekoľko kvapiek
1 ČL
 nesolené




Postup

  1. 1

    Najprv začneme prípravou cesta. Preosiatu múku zmiešame s maslom a cukrom, pridáme vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru, štipku soli a mleté mandle. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke minimálne 8-10 hodín, najlepšie celú noc.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takisto si pripravíme aj kakaové cesto, suroviny som nechcela extra pridávať, keďže všetko ostáva rovnaké ako pri orechovom ceste, rozdiel je iba v množstve múky - namiesto 140 g použijeme 120 g a zvyšných 20 g je kakao. Použila som čierne kakao, preto je cesto tmavšie.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladené a odležané cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, tak ostane cesto po upečení chrumkavejšie, keďže ho nie je potrebné podsypávať múkou.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta vykrojíme formičkou kruhy a niekoľko prúžkov na okraje. Ja som použila perforované formičky na tartaletky a silikónovú dierkovanú podložku air mat, ktorá je na tartaletky perfektná, keďže nepotrebujete cesto zaťažovať strukovinami. Samozrejme, kto takéto "vymoženosti" nemá, môže kľudne použiť klasické formičky na tartaletky, potom je ale potrebné ich pred pečením zaťažiť, aby sa stred nenafúkol. Aj z kakaového aj zo svetlého cesta nám vyjde 6 kúskov. Samozrejme záleží na veľkosti formičiek, aké použijete.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Kakaové tartaletky pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 -15 minút. Svetlé tartaletky po 5 -7 minútach vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a naplníme mandľovou plnkou, ktorú si pripravíme tak, že vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme mleté mandle (orechy), múku a vajcia.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na každú tartaletku navrstvíme trochu plnky, posypeme kúskami orechov a kúskami hrušiek nakrájaných na malé kocky. Necháme dopiecť asi 10-12 minút.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čokoládová ganache je veľmi jednoduchá na prípravu. Dáme zohriať na slabom ohni smotanu, ale iba po bod varu. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a zalejeme horúcou smotanou. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, nakoniec pridáme maslo.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ganache nalejeme až po okraje na upečené tartaletky s mandľovou plnkou. Necháme úplne vychladnúť.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si slaný karamel. Cukor necháme na miernom ohni skaramelizovať. Nemiešame, počkáme trpezlivo, kým sa rozpustí. Ak sa cukor úplne rozpustil, stiahneme z ohňa, pridáme maslo izbovej teploty a zapracujeme do karamelu (trvá do 2-3 minúty). Nakoniec pridáme smotanu taktiež izbovej teploty, pár kvapiek vanilkového extraktu a lyžičku soli. Všetko spolu miešame, až vznikne krásne hladká hmota. Necháme približne minútu povariť a máme hotovo.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na dno upečených vychladnutých kakaových tartaletiek nasypeme nesolené arašidy nakrájané na väčšie kúsky, nalejeme karamel do polovice. Necháme úplne vychladnúť a dolejeme čokoládovou ganache až po okraj. Ganache pripravíme rovnako, ako pri svetlých tartaletkách.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Obe tartaletky sú už v tejto fáze chuťovo vynikajúce, no ja som si pripravila aj čokoládovú šľahačku. Smotanu s cukrom zohrejeme, nevaríme. Nalejeme na čokoládu, pridáme mletú kávu (nemusí byť), necháme úplne rozpustiť a vložíme do chladničky na noc.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na druhý deň vyšľaháme a krémom ozdobíme tartaletky. Na ozdobu som použila pekanové orechy, kúsky arašidov a jedlé zlato.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Možno sa tieto recepty zdajú byť zložite, ale nie sú. Ich príprava je zdĺhavejšia iba kvôli času, ktorý je potrebný na chladenie cesta či krému.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tartaletky milujem hlavne kvôli obrovskej variabilite plniek, krémov či cesta.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Budem rada, ak ich niekedy vyskúšate.

    Tartaletky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

sobon
Su dokonale krasne, si vemi sikovna, ja ich urcite vyskusam… velmi sa mi pacia, a tie vrstvy musia spolu chutit vyborne wau👍
tetrisss
mam taky problem, tie vrchne pruhy vo forme mi padaju pri peceni do stredu, uz som ich popritlacala, bolo to este horsie, neviete preco?
nikola166
@tetrisss (7.1.2022 14:01)

Aký typ formičiek používaš ? Perforované alebo silikónové ? Mne sa to ešte nikdy nestalo. Bolo cesto dostatočne dlho v chladničke ?
demonika
Ahoj. Prosím Vás, ako zaťažiť strukovinami? Ešte som tartaletky nerobila a netuším ako to myslíte 😃
nikola166
@demonika (4.2.2022 14:02)

Ahoj. Cesto vtlačíš do formičiek, spodok popicháš vidličkou a zakryješ kúskom papiera na pečenie. Na to nasypeš nejaké strukoviny - fazuľu, šošovicu - a tak vložíš piecť :) To zabráni, aby cesto pri pečení vybehlo. Dúfam, že som pomohla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia