Foto: nikola166
Milujem pripravovať tartaletky či rôzne iné minidezertíky. Tentokrát to boli čokoládovo-karamelové a hruškovo-mandľové.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
90 g |
|
140 g |
|
27 g |
|
z 1/2 citróna |
|
50 g mleté (alebo orechy) |
|
25 g |
|
štipka |
|
Do kakaového cesta namiesto 20 g múky: | |
20 g |
|
Mandľová plnka: | |
30 g |
|
30 g |
|
15 g |
|
30 g |
|
15 g mleté |
|
|
|
zavárané |
|
Čokoládová ganache: | |
275 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
Čokoládová šľahačka: | |
300 g |
|
12 g |
|
110 g |
|
5 g mletá |
|
Slaný karamel: | |
200 g |
|
80 g izbovej teploty |
|
120 ml |
|
niekoľko kvapiek |
|
1 ČL |
|
nesolené |
|
Postup
-
1
Najprv začneme prípravou cesta. Preosiatu múku zmiešame s maslom a cukrom, pridáme vajíčka, nastrúhanú citrónovú kôru, štipku soli a mleté mandle. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke minimálne 8-10 hodín, najlepšie celú noc.
-
2
Takisto si pripravíme aj kakaové cesto, suroviny som nechcela extra pridávať, keďže všetko ostáva rovnaké ako pri orechovom ceste, rozdiel je iba v množstve múky - namiesto 140 g použijeme 120 g a zvyšných 20 g je kakao. Použila som čierne kakao, preto je cesto tmavšie.
-
3
Vychladené a odležané cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, tak ostane cesto po upečení chrumkavejšie, keďže ho nie je potrebné podsypávať múkou.
-
4
Z cesta vykrojíme formičkou kruhy a niekoľko prúžkov na okraje. Ja som použila perforované formičky na tartaletky a silikónovú dierkovanú podložku air mat, ktorá je na tartaletky perfektná, keďže nepotrebujete cesto zaťažovať strukovinami. Samozrejme, kto takéto "vymoženosti" nemá, môže kľudne použiť klasické formičky na tartaletky, potom je ale potrebné ich pred pečením zaťažiť, aby sa stred nenafúkol. Aj z kakaového aj zo svetlého cesta nám vyjde 6 kúskov. Samozrejme záleží na veľkosti formičiek, aké použijete.
-
5
Cesto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Kakaové tartaletky pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 -15 minút. Svetlé tartaletky po 5 -7 minútach vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť a naplníme mandľovou plnkou, ktorú si pripravíme tak, že vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme mleté mandle (orechy), múku a vajcia.
-
6
Na každú tartaletku navrstvíme trochu plnky, posypeme kúskami orechov a kúskami hrušiek nakrájaných na malé kocky. Necháme dopiecť asi 10-12 minút.
-
7
Čokoládová ganache je veľmi jednoduchá na prípravu. Dáme zohriať na slabom ohni smotanu, ale iba po bod varu. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a zalejeme horúcou smotanou. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, nakoniec pridáme maslo.
-
8
Ganache nalejeme až po okraje na upečené tartaletky s mandľovou plnkou. Necháme úplne vychladnúť.
-
9
Pripravíme si slaný karamel. Cukor necháme na miernom ohni skaramelizovať. Nemiešame, počkáme trpezlivo, kým sa rozpustí. Ak sa cukor úplne rozpustil, stiahneme z ohňa, pridáme maslo izbovej teploty a zapracujeme do karamelu (trvá do 2-3 minúty). Nakoniec pridáme smotanu taktiež izbovej teploty, pár kvapiek vanilkového extraktu a lyžičku soli. Všetko spolu miešame, až vznikne krásne hladká hmota. Necháme približne minútu povariť a máme hotovo.
-
10
Na dno upečených vychladnutých kakaových tartaletiek nasypeme nesolené arašidy nakrájané na väčšie kúsky, nalejeme karamel do polovice. Necháme úplne vychladnúť a dolejeme čokoládovou ganache až po okraj. Ganache pripravíme rovnako, ako pri svetlých tartaletkách.
-
11
Obe tartaletky sú už v tejto fáze chuťovo vynikajúce, no ja som si pripravila aj čokoládovú šľahačku. Smotanu s cukrom zohrejeme, nevaríme. Nalejeme na čokoládu, pridáme mletú kávu (nemusí byť), necháme úplne rozpustiť a vložíme do chladničky na noc.
-
12
Na druhý deň vyšľaháme a krémom ozdobíme tartaletky. Na ozdobu som použila pekanové orechy, kúsky arašidov a jedlé zlato.
-
13
Možno sa tieto recepty zdajú byť zložite, ale nie sú. Ich príprava je zdĺhavejšia iba kvôli času, ktorý je potrebný na chladenie cesta či krému.
-
14
Tartaletky milujem hlavne kvôli obrovskej variabilite plniek, krémov či cesta.
-
15
Budem rada, ak ich niekedy vyskúšate.
A ďakujem za detailný popis receptu, to sa takým nemehlám ako ja hodí :-))
Aký typ formičiek používaš ? Perforované alebo silikónové ? Mne sa to ešte nikdy nestalo. Bolo cesto dostatočne dlho v chladničke ?
Ahoj. Cesto vtlačíš do formičiek, spodok popicháš vidličkou a zakryješ kúskom papiera na pečenie. Na to nasypeš nejaké strukoviny - fazuľu, šošovicu - a tak vložíš piecť :) To zabráni, aby cesto pri pečení vybehlo. Dúfam, že som pomohla.