Drobné pečivo
Madlenky (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Chutné francúzske čajové pečivo v tvare mušle, ktoré sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ja som tentokrát
vyskúšala čokoládovo-karamelovú a vanilkovo-malinovú verziu.
10 porcií |
20 minút príprava |
12 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv si roztopíme maslo, necháme vychladnúť.
- Vajce s cukrom vymiešame do peny.
- Sypké suroviny spolu zmiešame a pridáme k vaječnej zmesi. Pomocou varešky vmiešame roztopené maslo.
- Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala cesta a vložíme do chladničky na 2 hodiny.
- Rovnakým spôsobom si pripravíme aj svetlé cesto. Tiež vložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Z tejto dávky vyjde presne 9 kúskov madleniek. Ak máte silikónovú formu, tak netreba vymazávať, ak plechovú, pre istotu odporúčam potrieť maslom. Formu na madlenky naplníme cestom.
- Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 12 minút. Dôležité je, aby stred bol pekne vypuklý.
- Madlenky necháme vychladnúť.
- Čokoládu s olejom roztopíme nad parou. Nalejeme do formičiek a vtlačíme madlenky. Dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.
- Potom opatrne vyberieme z formy. Plníme buď pomocou dlhej zdobiacej špičky alebo si pomocou zdobítka vydlabeme malý kúsok cesta a karamel naplníme do otvoru. Postup na slaný karamel mám pridaný pri tomto recepte: https://varecha.pravda.sk/recepty/tartaletky-fotorecept/81509-recept.html.
Môžu sa plniť aj nutelou, ale výborne chutia aj bez plnky.
- Bielu čokoládovú polevu si pripravíme rovnakým spôsobom ako mliečnu. Kto chce, môže naplniť džemom, ja som si pripravila malinové pyré uvarené s cukrom. Maliny som si rozmixovala, pridala cukor a varila pár minút.
- Najlepšie chutia hneď po upečení s čerstvo uvarenou šálkou čaju.