Drobné pečivo

Madlenky (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Chutné francúzske čajové pečivo v tvare mušle, ktoré sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ja som tentokrát vyskúšala čokoládovo-karamelovú a vanilkovo-malinovú verziu.

10
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si roztopíme maslo, necháme vychladnúť.
  2. Vajce s cukrom vymiešame do peny.
  3. Sypké suroviny spolu zmiešame a pridáme k vaječnej zmesi. Pomocou varešky vmiešame roztopené maslo.
  4. Prikryjeme fóliou tak, aby sa fólia dotýkala cesta a vložíme do chladničky na 2 hodiny.
  5. Rovnakým spôsobom si pripravíme aj svetlé cesto. Tiež vložíme na 2 hodiny do chladničky.
  6. Z tejto dávky vyjde presne 9 kúskov madleniek. Ak máte silikónovú formu, tak netreba vymazávať, ak plechovú, pre istotu odporúčam potrieť maslom. Formu na madlenky naplníme cestom.
  7. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 12 minút. Dôležité je, aby stred bol pekne vypuklý.
  8. Madlenky necháme vychladnúť.
  9. Čokoládu s olejom roztopíme nad parou. Nalejeme do formičiek a vtlačíme madlenky. Dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.
  10. Potom opatrne vyberieme z formy. Plníme buď pomocou dlhej zdobiacej špičky alebo si pomocou zdobítka vydlabeme malý kúsok cesta a karamel naplníme do otvoru. Postup na slaný karamel mám pridaný pri tomto recepte: https://varecha.pravda.sk/recepty/tartaletky-fotorecept/81509-recept.html. Môžu sa plniť aj nutelou, ale výborne chutia aj bez plnky.
  11. Bielu čokoládovú polevu si pripravíme rovnakým spôsobom ako mliečnu. Kto chce, môže naplniť džemom, ja som si pripravila malinové pyré uvarené s cukrom. Maliny som si rozmixovala, pridala cukor a varila pár minút.
  12. Najlepšie chutia hneď po upečení s čerstvo uvarenou šálkou čaju.