Foto: pusta
Toto je jeden z ďalších mojich receptov na kysnuté cesto, tentokrát sú to tulipány, naplnené cukrom so škoricou. Krásne voňajú, majú nadýchané pórovité mäkké Zobraziť celý popisToto je jeden z ďalších mojich receptov na kysnuté cesto, tentokrát sú to tulipány, naplnené cukrom so škoricou. Krásne voňajú, majú nadýchané pórovité mäkké cesto, ľahučké ako páper. Sú veľmi kreatívne, výborne chutia ku kávičke či ako sladké raňajky. Plnka môže byť kakaová, maková, nie však pudingová, lekvárová, tvarohová, aby pri pečení nevytiekla. Príprava je nenáročná, preto odporúčam vyskúšať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
300 g |
|
3 PL |
|
50 g |
|
1 ks |
|
kvások: | |
25 g |
|
150 ml |
|
1 čl |
|
nápň: | |
3 PL |
|
1 čl |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky zmiešanej s cukrom som pridala plátky masla a vajce.
-
2
Vo vlažnom mlieku s cukrom som nechala napučať droždie - asi 15 minút.
-
3
Do múky som pridala kvások.
-
4
Všetko som spracovala spolu na hladké mäkšie cesto, kým sa netvorili pľuzgieriky, cesto trošku lepí a nechala som ho prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
-
5
Zmiešala som cukor so škoricou na náplň.
-
6
Na ľahko pomúčenej doske som vytvarovala z vykysnutého cesta valec, ktorý som rozdelila na 6 približne rovnakých častí.
-
7
Z jednotlivých dielov som vytvarovala bochníčky, ktoré som nechala 15 minút ešte nakysnúť.
-
8
Na dobre pomúčenej doske som vyvaľkala podlhovastý ovál o hrúbke asi 1 mm,...
-
9
...ktorý som potrela rozpusteným maslom, pričom som po obvode ponechala asi 1 cm širioký voľný okraj.
-
10
Na maslo som rozotrela cukor so škoricou.
-
11
Po dlhšej strane oválu som cesto stočila do malého závimu.
-
12
Tento závin som zvislo nakrojila ostrým nožom na oboch koncoch. Hore asi do 1/3 dlžky cesta a dole asi do 1/2-viny.
-
13
Dolnú nakrojenú časť som od stredu obojstranne na boku vytiahla smerom nahor a hornú časť som vytiahla smerom von od stredu, čím vznikol tvar tulipánu.
-
14
Tulipány som uložila na plech s pečiacim papierom, potrela rozšľahaným vajcom a posypala zvyšným cukrom so škoricou.
-
15
Tulipány som nechala ešte 15 minút nakysnúť a trúbu som predohriala na 180 stupňov C.
-
16
Piekla som 15 minút do zlato-hnedej farby a nechala som ich vychladnúť. Čas pečenia a teplotu si každý odsleduje každý sám podľa svojej trúby.
-
17
...a pochutnali sme si ku kávičke, len sa po nich tak zaprášilo, na budúce z dvojnásobnej dávky upečiem :-)
tento kreatívny nápad ozvláštni kysnuté cesto na sladko, sú tu ružičky, slimáky, venčeky, rôzne kvety a iné.
tieto tulipány majú však mimoriadne dobré, ľahučké nadýchané a veľmi chutné cesto.
dakujem ti.
dakujem.
na budúce určite z dvojnásobnej dávky upečiem.
dakujem.
dakujem.
si veľmi milá...
dakujem :-)
dakujem.
ale fakt je, že chlapi sú mlsní maškrtníci, ale ani týmto nepohrdol :-)
a už sa tešil na chlapský mäsový obed :D - veľmi mu chutí :-)
dakujem ti.
však vieš presne, kde moje rp hľadať.
dakujem.
je to v madarcine, ale cesto rovnake, plnka aj postup, mozno by bolo vhodne uviest zdroj
inšpirovala som sa len z časti z Olcsó receptek a prispôsobila som svojim potrebám, dosť pozmenila. podobných receptov je na nete viac, preto som neuviedla zdroj. samotná autorka ho neuvádza ako svoj, píše, že ho á od známeho zo Sedmohradska. :-)
ak by bol odtiaľ, napísala by som to.
moldvanmonika.blogspot.sk/2009/09/oroshazi-banan.html...
katalin-konyha.blogspot.sk/2012/05/oroshazi-banan-vagy-inkabb-tuli...
sú pod iným názvom a nájdeš aj dalšie.
dakujem.
dakujem :-)
dakujem ti a pozdravuhem teba i tvoju drahú polovičku do IO
dakujem.
gasztroabc.hu/recept/2186_kaposztale-leves/...
toto je tá zabíjačková tradičná chrenová polievka zo sedmohradska.
Pá
máš úplnú pravdu, množstvo cukru a mlieka si môžeš dať podľa seba, tak ako ti to vyhovuje.
dakujem.
nie je to ťažké. Lacikám, aj iný tvar je fajn, podstatná je kvalita cesta a tá úžasná chuť i vôňa.
poteší ma, ak vyskúšaš.
to ja dakujem tebe, papá priateľu :-)
dakujem
dakujem.
daj potom tiež vedieť.
dakujem ti.
dlho si tu nebola, chýbala si asi nielen mne :-)
tiež dávam škoricu do kysnutých závinov, aj do jablkovej štrúdle, recepty na vareche aj mám.
škorica je super aj všade tam, kde si napísala.
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
hej vychádzajú po vykysnutí pomerne veľké kúsky, však skús spraviť viac a menšie, ako si napísala.:-)
to ja dakujem tebe.