Maďarské kysnuté škoricové tulipány (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto je jeden z ďalších mojich receptov na kysnuté cesto, tentokrát sú to tulipány, naplnené cukrom so škoricou. Krásne voňajú, majú nadýchané pórovité mäkké cesto, ľahučké ako páper. Sú veľmi kreatívne, výborne chutia ku kávičke či ako sladké raňajky. Plnka môže byť kakaová, maková, nie však pudingová, lekvárová, tvarohová, aby pri pečení nevytiekla. Príprava je nenáročná, preto odporúčam vyskúšať.

6 ks - 1 dávka
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do preosiatej múky zmiešanej s cukrom som pridala plátky masla a vajce.
  2. Vo vlažnom mlieku s cukrom som nechala napučať droždie - asi 15 minút.
  3. Do múky som pridala kvások.
  4. Všetko som spracovala spolu na hladké mäkšie cesto, kým sa netvorili pľuzgieriky, cesto trošku lepí a nechala som ho prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu.
  5. Zmiešala som cukor so škoricou na náplň.
  6. Na ľahko pomúčenej doske som vytvarovala z vykysnutého cesta valec, ktorý som rozdelila na 6 približne rovnakých častí.
  7. Z jednotlivých dielov som vytvarovala bochníčky, ktoré som nechala 15 minút ešte nakysnúť.
  8. Na dobre pomúčenej doske som vyvaľkala podlhovastý ovál o hrúbke asi 1 mm,...
  9. ...ktorý som potrela rozpusteným maslom, pričom som po obvode ponechala asi 1 cm širioký voľný okraj.
  10. Na maslo som rozotrela cukor so škoricou.
  11. Po dlhšej strane oválu som cesto stočila do malého závimu.
  12. Tento závin som zvislo nakrojila ostrým nožom na oboch koncoch. Hore asi do 1/3 dlžky cesta a dole asi do 1/2-viny.
  13. Dolnú nakrojenú časť som od stredu obojstranne na boku vytiahla smerom nahor a hornú časť som vytiahla smerom von od stredu, čím vznikol tvar tulipánu.
  14. Tulipány som uložila na plech s pečiacim papierom, potrela rozšľahaným vajcom a posypala zvyšným cukrom so škoricou.
  15. Tulipány som nechala ešte 15 minút nakysnúť a trúbu som predohriala na 180 stupňov C.
  16. Piekla som 15 minút do zlato-hnedej farby a nechala som ich vychladnúť. Čas pečenia a teplotu si každý odsleduje každý sám podľa svojej trúby.
  17. ...a pochutnali sme si ku kávičke, len sa po nich tak zaprášilo, na budúce z dvojnásobnej dávky upečiem :-)