V Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové Zobraziť celý popisV Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové karé, opečeného na cibuľovom základe, s pridaním mletej červenej papriky, posekanej pálivej sušenej papriky, paprikových krémov, šampinonov, zeleninovej papriky, paradajky, pomaly dusené na malom množstve vody, zjemnené kyslou smotanou a podávané s madarskými haluškami. Recept som vybrala z webu No Salty a len máličko som ho upravila.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
| 600 g bez kosti | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL vrchovaté | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks stredne veľké | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 CL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 CL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 CL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| p.p | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Pálivú sušenú papriku som pokrájala na drobno.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Miesto čerstvých šampiňonov som použila sušené, sú aromatickejšie, namočila som ich na 30 minút do teplej vody.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Miesto zeleninovej papriky a paradajky som si nachystala lečo, ktoré som si sama zavarila
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Bravčové karé som nakrájala na 4 plátky o hrúbke 1cm, po obvode som ich narezala, naklepala som ich len zľahka a posolila som ich.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
V hrnci som rozpustila bravčovú masť, na ktorej som...
                                                     - 
                                                    7
                                                    
...orestovala cibuľu s pálivou sušenou paprikou a ..
                                                     - 
                                                    8
                                                    
... a na tomto cibuľovom základe som opiekla bravčové plátky z oboch strán, pričom som dávala pozor, aby sa cibuľa nespálila. Opečené mäsko som vybrala na tanier a...
                                                     - 
                                                    9
                                                    
..cibuľu som zasypala sladkou mletou paprikou, nechala som ju rozpustiť, pridala som 4 PL leča, podliala trochou vody, priviedla do varu...
                                                     - 
                                                    10
                                                    
...vložila som späť opečené rezne, pridala oba paprikové krémy "Aranypiros csemege" a...
                                                     - 
                                                    11
                                                    
...aj namočené šampiňony i s vodou a prikryté pokrievkou som dusila, kým mäsko nezmäklo, za občasného podliatia horúcou vodou, napokon som pridala kyslú smotanu a ešte som nechala všetko spolu prevrieť.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Horúce Bakoňské bravčové plátky som rozdelila na taniere a podávala som s haluškami.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


dakujem ti za pekné hodnotenie
dakujem.
dakujem za úžasnú pochvalu.
dakujem, že si si uložila do kk i za pochvalu.
P.S. Tiež ich mama robila vždy s pravými nokerlami a volala to - Dusené a la Bakony". (neviem, či som to dobre napísala). Tak čauko!
patrí aj dnes na stôl v lepšej madarskej reštaurávii, aj dom sa môže uvariť.
samozrejme, že najlepšou prílohou sú práve halušky.
a "Rigó Jancsi" je preslávený zákusok vo svete už viac ako 120 rokov, je to klenot.
ten pravý vôbec nie je ľahké pripraviť, je náročný a vyžaduje cukrársku zručnosť :-)
dakujem ti za zastavenie a krásne hodnotenie :-)
Vážená redakcia,
srdečna Vám dakujem za uverejnenie môjho receptu v dnešnej prílohe Pravdy - Varecha.
mám z toho úprimnú radosť.
Vaše ocenenie je pre mňa odmena za moju prácu a zároveň veľká pocta!
ešte raz srdečne dakujem celému tímu :-)