Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové karé, opečeného na cibuľovom základe, s pridaním mletej červenej papriky, posekanej pálivej sušenej papriky, paprikových krémov, šampinonov, zeleninovej papriky, paradajky, pomaly dusené na malom množstve vody, zjemnené kyslou smotanou a podávané s madarskými haluškami. Recept som vybrala z webu No Salty a len máličko som ho upravila.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Postup

  1. Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky.
  2. Pálivú sušenú papriku som pokrájala na drobno.
  3. Miesto čerstvých šampiňonov som použila sušené, sú aromatickejšie, namočila som ich na 30 minút do teplej vody.
  4. Miesto zeleninovej papriky a paradajky som si nachystala lečo, ktoré som si sama zavarila
  5. Bravčové karé som nakrájala na 4 plátky o hrúbke 1cm, po obvode som ich narezala, naklepala som ich len zľahka a posolila som ich.
  6. V hrnci som rozpustila bravčovú masť, na ktorej som...
  7. ...orestovala cibuľu s pálivou sušenou paprikou a ..
  8. ... a na tomto cibuľovom základe som opiekla bravčové plátky z oboch strán, pričom som dávala pozor, aby sa cibuľa nespálila. Opečené mäsko som vybrala na tanier a...
  9. ..cibuľu som zasypala sladkou mletou paprikou, nechala som ju rozpustiť, pridala som 4 PL leča, podliala trochou vody, priviedla do varu...
  10. ...vložila som späť opečené rezne, pridala oba paprikové krémy "Aranypiros csemege" a...
  11. ...aj namočené šampiňony i s vodou a prikryté pokrievkou som dusila, kým mäsko nezmäklo, za občasného podliatia horúcou vodou, napokon som pridala kyslú smotanu a ešte som nechala všetko spolu prevrieť.
  12. Horúce Bakoňské bravčové plátky som rozdelila na taniere a podávala som s haluškami.