Macarons - fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 10. augusta 2012
Macarons - fotorecept
Foto: lusinkab

Konečne som sa odhodlala k výrobe týchto sladkých francúzkych pokladov. Po prečítaní nespočetne veľa receptov, diskusií na interenete a rôznych videí od najslávnejších francúzkych Zobraziť celý popisKonečne som sa odhodlala k výrobe týchto sladkých francúzkych pokladov. Po prečítaní nespočetne veľa receptov, diskusií na interenete a rôznych videí od najslávnejších francúzkych cukrárov vám prinášam recept ktorý zvládnete bez problémov doma. Sú dve techniky: Francúzka meringue kde sa pridáva cukor do bielkov po lyžicách a Talianska meringue kde sa do bielkov leje horúci cukrový sirup. Ja som sa rozhodla pripraviť moje macaron podla techniky kde sa používa talianska meringue.

25
porcií
100 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

100 g
125 g
125 g
125 g
34 g




Postup

  1. 1

    Urobiť macaron doma nie je až také zložité ako sa na prvý pohľad môže zdať, ale vyžaduje si to čas, presné váženie a dodržanie receptu do poslednej bodky. Macaron nie je niečo čo sa rozhodnete urobiť v jeden deň keďže potrebujete “Staré bielka” neznamená to vajíčka po záruke ale bielka musia byť oddelené od žĺtkov 48 hodín pred tým ako sa s nimi začne pracovať. Takže kúpiť vajíčka,oddeliť a nechať bielka v uzavretej nádobe pri izbovej teplote dva dni ŽIADNA CHLADNIČKA. Po dvoch dňoch si spomenieme na bielka a môžme začať. Samozrejme pred tým ako začneme nevaríme obed keďže macaroon sú veľmi háklive na vlhkosť, čiže zavrieť okná a mať v kuchyni pekne sucho a izbovú teplotu. Skontrolovať všetky pomôcky ktoré budeme používať, všetko musí byť suché a čisté keďže aj kvapka vody nám môže zničiť našu námahu.

  2. 2

    Všetky suroviny si odvážime presne na gram (gram hore dole pri tomto recepte neprichádza do úvahy,takže až do posledného gramu). Začneme mandľovou múkou ktorú si pomocou sitka s malými dierkami preosejeme do misky. Do tej istej misky preosejeme práškový cukor

    Macarons - fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou špatule premiešame múku s cukrom,samozrejme so ženským citom až kým zmes nie je pekne hladká ako na obrázku. V niektorých receptoch sa hovorí dať do mixéra a premixovať ale keď nechcete zmes prepracovať a mať ju olejnatú, tak radšej ručne stručne síce pomalšie ale aspoň nespravíte chybu už od začiatku.

    Macarons - fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    Odvážime si bielka moje mali 109 g a boli z 3 vajíčok takže som 9 gramov odobrala. Bielka si rozdelíme na dve 50 gramové časti, 50 g bielkov vlejeme do zmesi mandľová múka a práškový cukor a dáme bokom NEMIEŠAME a ďalších 50 g bielkov si dáme do misky v ktorej bielka budeme šľahať pripravíme si ručný elektrický šľahač ALE EŠTE NEMIEŠAME.

    Macarons - fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    Odvážime vodu a kryštálový cukor a dáme spolu do malého hrnca,bude sa vám možno zdať,že tej vody je málo ale je to presné množstvo. Zapneme sporák a na miernom ohni varíme cukrový sirup,samozrejme nemiešame keď sa nám cukor rozpustí tak pomocou kuchynského štetca prejdeme po bokoch aby sme sa uistili,že tam nemáme žiadne kryštáliky.

    Macarons - fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    A teraz to začne byť trošku zložitejsie, keď sa nám cukor dostane na 100 °C (to je vtedy keď nám začnú tvoriť bublinky) začneme šľahať tie odložené 50g bielka zapneme pomalý stupeň na našom ručnom mixéry a miešame snažíme sa nedotýkať dna alebo bokov keďže to môže narušiť bielka (na rýchlom stupni ich síce vyšľaháte rýchlejšie ale počas pečenia stratia objem a budú prepracované).

    Macarons - fotorecept - obrázok 6
  7. 7

    Cukor privedieme na teplotu 118 °C (ani menej ani viac) keď nemáte doma kuchynský teplomer tak odhad je asi tak 3 minúty odkedy nám začal sirup bublať a bielka su pekne jemne vyšľahané.

    Macarons - fotorecept - obrázok 7
  8. 8

    A teraz pricháza ten čas kedy ženy dokážu robiť viacej veci naraz: miešame bielka s jednou rukou a s druhou lejeme horúci 118°C sirup do bielkov po stránach misky ( všetko množstvo naraz a tak aby sme náhodou neviliali aj na mixér lebo potom asi vieme čo sa môže stať). Zvýšime rýchlosť o dva stupne a miešame pokiaľ miska nemá izbovú teplotu a sneh nie je pekne tuhý a lesklý. A v tomto momente máme perfektnú Taliansku meringue.

    Macarons - fotorecept - obrázok 8
  9. 9

    Sneh pridávame po 3 častiach do mandľovej zmesi: Takže prvú časť pomocou špatule vmiešame dnu prekladaním samozrejme s citom a veľkou láskou. Zmes sa bude zdať tuhá a bude sa zdať,že sa to nespojí ale postupne spojíte všetkú múku.

    Macarons - fotorecept - obrázok 9
  10. 10

    Teraz pridáme druhú časť

    Macarons - fotorecept - obrázok 10
  11. 11

    Teraz tretiu, cesto je hotové vtedy keď si naberiete zmes na špatuľu a pomaly sa kĺže dolu.

    Macarons - fotorecept - obrázok 11
  12. 12

    Zmes dáme do vrecka na zdobenie a pomocou okrúhlej násadky striekame na plech na ktorom máme papier na pečenie. Nechávame asi tak 3cm medzery medzi nimi, trošku poklepeme po plechu aby sa nám pekne zarovnali. Takto pripravené ich necháme vysušiť pri izbovej teplote. Mne to trvalo 50 minút, suché sú vtedy keď sa ich dotknete na povrchu prstom a nič sa vám nenalepí na prst.

    Macarons - fotorecept - obrázok 12
  13. 13

    Rúru predhrejeme na 160 °C. Keď je rúra predhriata stiahneme teplotu na 150 °C vložime plech s macarons a pečieme na 150 °C cca 15 minút (asi po 3 minutách sa vám začnú robiť tzv. nožky). Papier na pečenie aj s macaronmi preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Opatrne ich odliepame a plníme podľa chute, ja som moje plnila maslovo pomarančovou plnkou. Jeden z tých zložitejších receptov ale ako sa hovorí : ” Pomaly ďalej zájdeš “

    Macarons - fotorecept - obrázok 13

Diskusia k receptu

rea1
su krasne a urcite aj velmi dobre. ale jedno viem urcite: tak toto teda robit nebudem! :-) aspon v dohladnom case urcite nie, jedine, az ma o to poziada moj vnuk. ale kedze ten ma teraz dva mesiace, mam este dost casu, myslim. :-))) mas moj obdiv.
lusinkab
dakujem :-) ked mi pekne narastli tak som po kuchyni ako male dieta od radosti skakala :-) @rea1 tak to mas este dost casu take malicke zatial len mliecko pije @cica2 a kde sa to da nastavit alebo len za nazov to mam napisat?
hanee
nadherne sa podarili, velky obdiv, ale kedze nemam kuchynsku vahu, pecem baj ocko, alebo hrncekovo, toto veru nezvladnem. Budem muset pockat, ci jezisko nedonese kuchynsku vahu .o))
eva53
krásny fotorecept, ja už mám odložených viacero receptov na Macaroons, ale tiež sa do nich pustím asi až keď ma o to požiadajú vnúčatká, najprv musia prísť na svet :-)
medulienka122
och, panebože, už len pri čítaní som sa neskutočne unavila, je to nad moje IQ, ale ukladám! snáď sa na to niekedy odhodlám...
lusinkab
@cica2 uz som to zmenila :-), @hanee ja som tiez piekla bez vahy ale od kedy ju mam tak sa mi az lepsie pecie a priatel sa zo mna smeje,ze kuchynu mam ako svoju kancelariu :-) @eva53 ja to mojim vnucencom budem piect asi tak minimalne o 20 az 30 rokov kedze este ani vlaste deti nemam :-) takze teraz sa zdokonalujem aby som potom jeden den detickom mohla vypekat ako moja mamka mne :-). @medulienka122 a to si predstav mna ked som to asi dva tyzdne studovala cez internet a potom co som nastudovala v anglictine to dat do slovenciny,pisanie receptu bolo pre mna este tazsie ako samotne macaroon :-)
mariaklara
Krásne a určite veľmi chutné, zdá sa mi, že takéto niečo podobné sa u nás robí na Vianoce ako " Orechové štangličky ". Ty uvádzaš mandľovú múku, čo u nás asi bude problém, ešte som sa tu s takým nestretla. Ak niekto viete, poraďte kde to kúpim.
danka006
Pre moju predstavivisť - je to niečo podobné ako laskonky?
lusinkab
@mariaklara mandlova muka su vlastne najemno pomlete mandle,citala som minule v jednych receptoch na vareche,ze ju je dostat v Lidli,je trosku drahsia kedze aj ja som tu v australii za nu pekne zaplatila ale mandle su asi celkovo na celom svete drahe
medulienka122
lusinkab, každopádne ti ďakujeme za tvoju námahu /pri prekladaní, spracovaní/, aj za ochotu, že si sa s nami s ním podelila, máš môj obdiv...!!! 1***
sovka62
Obdivujem tvoju trpezlivosť a určite to stálo za ten čas a námahu, vyzerajú úžasne, určite tak aj chutia. Ale keby som sa s nimi toľko narobila, určite by som zahryzla do ruky každému, kto by sa chcel ponúknuť......
afataga
fuha, vyzeraju vyborne, ale strasne pracne, na take ja nemam nervy :-)
mamatata2
Prekrásne ich máš a super si popísala postup a výraz " špatuľa " , ktorý som počula/čítala prvý krát, nemá chybu. Recept si ukladám, a možno sa raz odvážim aspoň Ťa napodobniť.
sjuz
sú krásne, tiež ma zaujali v časopise, mám ich zakrúžkované...:)
ama00terka
Žasnem...krásne popísané, nafotené, upečené. Máš môj obdiv. Či si trúfnem piecť ešte netuším, ale jedno viem určite - jedna dávka by bola pre mňa málo...mňááám :)
astheart
Macaroons = vysoká škola cukrářiny! Vážně! Obdivuji tě. Co já už četla těch andglicky psaných receptů a viděla fotopostupů! A těch komentářů co všechno se dá na nich pokazit! Nikdy jsem se neodhodlala to zkusit právě s ohledem na tu drahou mandlovou mouku. Jsi prostě pro mě hvezda a máš můj palec nahoru!
V anglicky mluvících zemích jsou oblasti, kde dostanete koupit macroons v různých barvách i příchutích. Jsou velmi populární!
veronika353
Krásné,ale já bych je po takové námaze dala do vitrínky a dívala bych se na ně:-)))))
tatranka
Veľmi pekný a zaujímavý recept.No je veľmi pracný.Takže ťa len veľmi obdivujem.
hejka
Dcérka moja, som na teba hrdá, si už skoro ako tvoj brat :)
honestka
komu sa to zda komplikovane pozrite si tento recept:
 varecha.pravda.sk/recepty/francuzske-macarons-fotorecept/...

rozdiel medzi francuzskou a talianskou technikou vyslahania bieok je v tom, ze technikou horuceho sirupu dosiahnete vzdy najvyssiu kvalitu snehu ci sa dalej s nim len zapeka na vrchu kolaca, pouziva na plnku, alebo spracovava ako cesto. = odvaha na tento sposob sa vzdy vyplati.
Mas ich pekne a vonaju az sem nam chutia, lebo nam ozaj pripominaju originalne princesky, ktore si tiez obcas pecieme, je to pochutka a tunajsi , ked ich dostanu na tanierik kukaju ako na zazrak...
Nie nadarmo hovorim, ze slovenske a ceske zenicky v peceni zakuskov nikto nepredbehne
adkas
snimam pomyselny klobuk... naozaj vydarene a krasne spracovany postup.....tak na toto som ja este nedorastla a to uz mam co, to odpecene.... mam pred touto cukrovinkou obrovitansky respekt...ale hadam raz sa odhodlam vyskusat ich:)))
lusinkab
Dakujem za velmi mile komentare :-) recept je pracny ale stoji za to :-) ja som ich skusala prvy krat a urcite nie posledny. Na buduce vyskusam urobit aj farebne len na prvy krat som chcela najprv spoznat strukturu cesta tak som nechcela pridavat ziadne farbiva. Ked sa niektora zienka na to odhodla tak mi dajte vediet ako ste dopadli :-). @honestka slovenske a ceske zeny su najkrajsie a najsikovnejsie :-)
hejka
Lusy ja sa teším až prídeš domov na dovolenku a spolu to urobíme
lusinkab
Neboj urobime :-) este dovtedy poskusam urobit nejake chlapov posleme varit vonku gulas a my mozme piect :-)
evanaaa
Na to nemám slov! Tá precízna práca......ale pre mňa by to bol trest, ak by som mala robiť podľa postupu, radšej jednoduchšie, ako to je v linku čo sem dala @honestka , dokonca to mám aj v KK uložené, a ešte pár podobných. Netreba tam takú presnosť, ale myslím, že chuťovo sú podobné, aj výzorom.
lusinkab
@evanaaa no ja som ich skusala prvy krat a po roznych nazoroch a diskusiach na internete som sa rozhodla ist pre tento zlozitejsi postup ale ono to nie je az take tazke ako sa moze na prvy pohlad zdat......a chutovo take iste ako som jedla vo francuzku takze s vysledkom som bola neuveritelne spokojna :-)
frezia
Krasny,ale namahavy recept. Vysledok urcite vynikajuci.
lusinkab
@frezia dakujem :-) je sice narocny na cas a treba klud a pevne nervy ale stoji to za tu namahu.Toto boli moje prvotinky a bola som velmi spokojna,na druhy krat sa s tym pohrajem este viacej co sa tyka chuti a farby :-)
lusinkab
.....No a este jedna fotka kde som ich robila farebne a pouzila ako dekoraciu na torticku

lusinkab
Dakujem @tiginko :-) len som bola trosku nastvana na tu modelovaciu hmotu lebo som nasla akoze ....super....recept na modelovanie figuriek ale stratila som pri tom asi 10 rokov zivota a nakoniec som tak ci tak musela improvizovat :-)
dorenika
ooo ty si aka sikovna no ja hned ako sa prestahujema kupim si slahac tak idem do toho ja som z toho dosrata lebosak francuzke pecivo ale moj muz tonevie ocenit to jak keby sombublaninu urobila :D
havino
zlatko moje, už som ich na FB u teba obdivovala, tiež som niekoľko videi o nich mrkla, ale odvahu nemám, snád s tvojim popisom by sa mi mohlo podariť, obdivujem ťa, si šikovná moc
mesiar50
@lusinkab
Excelentná práca.Pekný fotopostup ,logický výklad a
finálny výrobok hovorý sám za seba.Zdá sa mi,že si
latku položila privysoko .No aspoň pre mňa áno.
Máš moj velký rešpekt.
ethanel
Super na tento recept sa da malo ludi ja som ich par krat skusal podla roznych receptov naposledy vysli takto

lusinkab
@dorenika :-) dakujem velmi pekne .... to poznam s tym stahovanim :-))) @havino nie je sa coho bat a ty si velmi sikovna moja takze pre teba to bude hracka :-) @mesiar50 jej dakujem ty vies stale taky krasny koment napisat :-) velmi si to od teba cenim ja som akosi nenasla odvahu na rolady :-) @ethanel no recept je trosku komplikovaanejsi ale finalny vysledok stoji za to u nas nikdy dlho nevydrzia :-) este jedna otazocka aky druh farby pouzivas na ich farbenie?
ossie
krásne sa ti podarili,hneď by som si zopár dala:)
paploska
@lusinkab ďakujem krásne, práve som prvý pekáč vybrala z rúry a vydarili sa :-) trochu som sa bála, či sa usušia, ale vyzerajú super. Len pri tom sústredení, aby som všetko dodržala nastriekala som na plech tvar laskoniek, nie makróniek :-) sme sa teda pobavili. nabudúce budú kolieska!!!
lusinkab
Jej :) @paploska to si ma velmi potesila, ze si ich vyskusala a aj sa vydarili.Moje prve tiez neboli tvarovo dokonale ale uz po niekolkych odpecenych mi to uz ide od ruky treba len spravny system a cvik :) Dakujem aj za prilozenu fotku fakt krasne..... mesiac som tu nebola takze teraz dohanam :)
paploska
:-) @lusinkab fotky sú až z tretieho pokusu. nemáš náhodou nejaký dobrý recept na citrónovú plnku, už vyskúšanú, do makróniek? ešte stále experimentujem, tie s čokoládou boli síce pecka, ale lepšie sú ovocné kyslasté chute. Ďakujem :-)
lusinkab
no som rada @paploska ,ze sa nevdavas :-) ono s kazdym pokusom je to stale lepsie a lepsie .... skus pozriet tento moj recept na tu plnku tu je limetkova ale orginal bol citornova ( kora z jeden a pol citronu) na makronky staci plnka z troch zltkov a rozpocitat suroviny... skusala som takto robit aj pomarancovu a ked som bola na slovensku minuleho roku tak som robila doma a mamka mala nejaky mix medzi pomarancom a mandarinkou neviem ako sa to presne vola a bolo to super aj z toho.

Tato plnka v podstate funguje s hocijakym citrusovym ovocim staci nechat uplne vychladnut v hrnci len treba poriadne zakryt s kuchynskou foliou a ked je vychladnute tak dat aspon na pol hodinu do chladnicky, poriadne premiesat a bud lyzickou natierat alebo len dat do zdobiaceho vrecka a nastriekat do stredu  varecha.pravda.sk/recepty/limetkovy-kolac-lime-pie-fotore...

paploska
super @lusinkab presne takáto plnka mi vyhovuje, bez mlieka. určite ju vyskúšam pri najbližšom vypekaní makróniek :-) inak ešte ešte som ti zabudla napísať, že tie moje sú z trstinového cukru a sú výborné.
zuzkabluzka
@lusinkab @paploska sikovnice ste obe, krasne ste napiekli, ja sa odhodlavam, ale zatial nemam moc odvahy...spytam sa, ci pouzivate aj silikonovu podlozku, neviem, ci ma zmysel ju kupovat :)
lusinkab
@paploska nie je zaco som rada,ze som pomohla s trstinovym som este neskusala ale asi vyskusam aj s nim :-) urcite to bude zaujimava chut @zuzkabluzka ja som sa tiez prvy krat bala a pred tym som studovala,videa pozerala a vsetko co sa da na tom pokazit nastudovala :-) ta forma je podla mna uplne zbytocna kedze je dobra len na to,ze mas vlastne dve kruhy jeden do ktoreho davas cesto a to sa ti potom rozplynie do toho druheho cize vsetky budu mat rovnaky tvar ale na druhej strane spodok nie je rovnomerny a kedze su dost haklive tak sa moze stat,ze to narusi ich strukturu namiesto formy ak chces mat vsetky rovnake a lacnejsi sposob papier na pecenie nejaky maly vrchnak a predkreslit si kruzka dalej od seba na papier na pecenie a dat nakreslenu stranu na plech aby sa neotlacil atrament na macarons. A potom podla toho stirekat na plech a tym padom budes mat vsetky. Normalne robim od oka ale ked som piekla kamaratke tortu tak som potrebovala mat vsetky rovnake takze som si predkreslovala. Este jedno video od mojho oblubeneho Macaron blazna :-))))))


zuzkabluzka
Lucka, dakujem Ti pekne za odpoved, stale som sa vyhovarala sama sebe, ze mi chyba len ta podlozka na makaronky;) mozno som ich este nerobila, lebo sa bojim, ze nebudu ako original, hostovali sme doma francuzke deticky v ramci skolskej druzby, doniesli nam prekrasnu krabicu s roznofarebnymi a chutovo odlisnymi macarons, ani som vtedy nevedela akuu fajnovost svetoznamu sme zblajzli do hodiny :D :D ale poviem Ti fantasticke boli....tento Tvoj recept sa mi velmi pozdava, takze ak sa odhodlam, dam vediet, ako som dopadla aj chutovy vysledok :)
lusinkab
@zuzkabluzka uricte sa netreba bat :-) ono sa to zda zlozite ale zas ked to vyskusas raz tak si povies ,ze niektore recpety su ovela narocnejsie chce to len cvik a trpezlivost. Mne tiez raz isiel cely plech do kosa a zacinala som odznova ale cim viac krat skusas tym to je jednoduchsie. Ja sa chystam najblizsie zamenit mandle za pistacie len sa este musim dopracovat ku pomletym pistaciam co je tu trosku problem. Ja som ich ochutnala prvy krat vo francuzku a veru som sa do nich zamilovala :-) budem drzat palce nech ti to vyjde .
frezia68
A ja som až teraz objavila ten recept,si úžasne šikovná @lusinkab a trpezlivá.Krásny výsledok :-)))
petik22
prosím Vás ženy akú mandľovú múku to používate?resp. kde to kupujete? dakujem za rady :)
veronikkaa
Prosim Vas chcela by som sa opytat, ked robite tu mandlovu zmes spolu s praskovym cukrom a bielkami, bielka tam vlejete nevyslahane a len tak to potom vymiesate?
Vopred velmi pekne dakujem za odpoved :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia