Francúzske macarons fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 13. februára 2011

Malé, sladké a valentínske :)

Suroviny

200 g
110 g
90 g -
30 g
Krém:
50 g
10 g
2 ks
30 g
125 g




Postup

  1. 1

    Do misy si preosejeme práškový cukor, pridáme mandľovú múku (na veľmi jemno mleté mandle). Spolu zamiešame a v mixeri spolu mixujeme aspoň 5 minút.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozmixovaný cukor a mandle.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vaječné bielka musíme mať pripravené vopred. Potrebujeme bielka z cca 3 vajec, ktoré necháme v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke 3-5 dní. Z takto pripravených bielkov šľaháme na strednom stupni sneh. Keď sa začnú tvoriť jemné špičky, zvýšime rýchlosť šľahania a postupne pridávame krupicový cukor. Šľaháme do krémovej peny. Pozor - neprešľahať.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme pár kvapiek potravinárskeho farbiva (nemusíme). Rýchlo zašľaháme do zjednotenia farby.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K pene postupne pridávame mandle a cukor. Stierkou zľahka zapracujeme.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hmotou naplníme cukrárske vrecúško.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na plechy (3 - 4) vystlané papierom na pečenie robíme malé okrúhle mince. Radšej vyššie, trošku klesnú. Necháme ich pri izbovej teplote schnúť 1 hodinu - na povrchu sa vytvorí jemná škrupinka.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V rúre vyhriatej na 140 °C pečieme 20 minút.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krém: Do hrnca dáme celé vajíčka, kakao, cukor. Nad parou varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vychladnutý krém vyšľaháme so zmäknutým maslom.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krémom, ktorý vytláčame pomocou cukrárskeho vrecúška, zlepujeme makarónky.

    Francúzske macarons (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

hortenzia51
tento recept som ešte neskušala ale ako snehové pusinky..
a kde dostať múku mandľovu?? zomleť mandle sparené??
babidka
tak take som este nerobila, tesiiiiiiiim sa :-)@hortenzia , mlete mandle kupis aj v supermarkete /napr.Lidl/ Staci vsak naozaj sparit a osupat mandle a jemne ich pomliet .
evanaaa
Tie sú krááásne, Zirafninka, ty by si mala piecť na výstavu, tie tvoje výtvory stoja za to. A aj tieto ružové toliariky - makrónky musia byť s tým krémom výborrrné.
evanaaa
Ozaj, čo by to urobilo, ak by sa miesto barviva dal sirup alebo šťava s kompótu, šlo by to do toho snehu ?
valeri
no tie si musim uložiť ...... ja snehové pečivo nemusím, ale inak doma všetci. Fakt sú krásne, musia byť aj dobré :-))
alexdidi
Tak toto je niečo fantastické...krásne, krásne, prekrásne macarons. Už ddávnejšie zháňam takýto recept, už som aj niečo skúšala, ale nebolo to ono. Ja totiž tieto makaronky zbožňujem a teraz si ich budem môcť aj upiecť. V Paríži na Champs Élysées je slávna kaviareň Ladurée, kde sú tieto makaronky asi najlepšie, malinové, citrónové, čokoládové, atď....všetky sú výborné. Mám aj foto z nich, čo som si doniesla domov, ale tu sa asi nedá pridať....chcela by som ho pridať len pre porovnanie, lebo tie Tvoje sú ešte krajšie a nepochybujem o tom, že aj aspoň tak dobré....ďakujem veľmi pekne za recept...
redakcia
@alexdidi , ak máš blog, a máš tam tú fotku, stačí skopírovať adresu fotky a vložiť sem. Druhá možnosť je, že fotku pošleš do redakcie, a my ju vložíme sem do diskusie.
zirafninka1
Dakujem Vam. @evanaaa Neviem co by spravil sirup. Nabuduce mozem vyskusat. Ja som sa makaroniek bala. Citala som ze upiect ich je velmi zlozite. Tak som neriskovala. Ale podarili sa na prvy sup, tak mozem experimentovat nabuduce viac. Akurat neviem ci chutia tak ako maju :) @alexdidi ukaz ukaaz fotku. Nikdy som makaronky nejedla, ale ked som na blogoch videla tie uhladne farebne kusky... musela som.
orchidea
... nenachádzam slová.... milučké a určite dobručké, ukladám si, vyskúšam, snehové som ešte nerobila
frona
a ja naivná, som myslela(kým som sa nepreklikla na recept), že sú to nejaké makaróny..... :)))))))))) a ono sú to krásne koláčiky!!!!!!
alexdidi
@zirafninka1 , nemala som čas skôr sa dostať k PC...poslala som už foto do redakcie, tak by sa malo čoskoro objaviť...nám chutia veľmi, preto som ich aj prinášala domov...vo Francúzsku ich dostať vo všetkých cukrárňach, ale nie sú tak dobré ani pekné ako práve v spomínanej kaviarni, ale tam sú aj riadne drahé....vyskúšam upiecť podľa Tvojho receptu, ale vyzerajú tak pekne, že určite aj tak chutia...ja aspoň budem môcť porovnať chuť, ak sa mi ovšem podaria tak ako tvoje....
elekra
Tak toto si ukladám do KK, vyskúšam, vnuk miluje snehové pečivo. Stále ma nahovára na snehovú tortu, makrónky sa mi veľmi páčia.
zirafninka1
Krasne su balene tie na obrazku. Ked raz budem v Parizi urcite ochutnam original. Takto ani neviem ci sa podarili :)
A dakujem vsetkym za take mile pochvaly.
domci4
fúú, bielka mám vážiť? nie je tam napísany pomer
poeki
vyzeraju krasne,byvam v Belgicku,maju tu hadam vsetky farby a chute a su dost drahe.Urcite vyskusam,moja dcera bude nadsena.Pekny den!Zuzana
domci4
fúúú trošku sa mi nepozdáva ten krém s vajciami nedalo by sa to nejako nahradiť s niečím iným? napríklad Pikao?
zirafninka1
@ dakujem Vam. @ domci4 v recepte su napisane bielka asi z 3 vajec...ale kedze su vajcia rozdielnej velkosti, ja to vazim. Pri niektorych receptoch to bez vazenia nejde. A krem samozrejme pouzi akykolvek aky mas rada.
babinka
napisala som komentar k druhemu receptu Macarons - robila som ich z tvojho postupu, v surovinach mate drobulinke rozdiely. Vidim, ze v krabici mas nielen tvary "macarons", hned sa lepsie citim - lebo ja som spravne tvary mala iba par, ale to asi chce "griif", vsak?
zirafninka1
@babinka ne tvary su tam preto, ze som macarons robila na valentina. Tak som robila aj srdiecka. mrzi ma, ze sa Ti nepodarili. Ale asi Ti neporadim. Boli to moje prve a zatial posledne macarons. A zvnutra boli take ... hmm. ja ani neviem ako to napisat, dute nie.. skor take vlacne..
1x simiki
alexdidi
@zirafninka1 ,ak si ich mala z vnútra vláčne a nie duté,tak to je fajn,tak to má byť...ale pre iné som tu znovu:konečne som sa odhodlala na ich prípravu a veru sa mi nevydarili tak,ako tebe.Neviem, kde som mohla urobiť chybu.Popíšem ti moje poznatky a možno poradíš.Dodržala som všetky gramáže i postup,ale cesto sa mi zdalo trochu riedke i keď urobiť mince sa mi podarilo urobiť celkom pekné.Na plechu sa však trochu rozliali,nie moc.Keď preschli,vyzerali veľmi dobre,ale pri pečení sa "golieriky" rozliali,povrch zostal krásne hladký a ani nepopraskali.Teda len tie "golieriky" sa nemali rozliať a aj chuťovo sú práve oni také lepivé na zuby,čo nemá byť.Mohlo to byť tým,že mám teplovzdušnú rúru alebo som mala ešte viac mixovať mandle s cukrom,alebo aj potom ešte preosievať?Možno poradíš,lebo ja sa nevzdávam tak ľahko a budem skúšať znovu,hlavne keď som už s tým začala.
zirafninka1
@alexdidi to ma mrzi.. ozaj neviem ci som dobry radca v tomto.. ja som ich robila len jediny raz. aj to uz je ako tak pozeram skoro rok. Ked vravis ze cesto bolo riedke, nebolo to snehom? este trosku slahat? Pravda je ze aj ta rura robi vela... s teplovzdusnou nemam ziadne skusenosti..ta moja elektricka v jednom rohu nepecie. napriklad suffle v nej nedokazem upiect. ale macaronkam to nevadilo.. mandle a cukor -ja som nepreosievala. Ale boli naozaj rozmixovane najemno. A kedze ozaj poradit neviem, prikladam aspon link na 10 macaronkovych prikazani  bravetart.com/blog/TheTenCommandments...
a este jeden link na super blog s viacerymi macaronkami...  luciedvorakova.blogspot.com/search/label/macarons...
bozka05
tak na tieto sa chystam, mam kupenu knizku zaujimavych macarons receptov. :)
petitchat1987
macarons som ochutnala prvy krat vo francuzsku a aj ked som nikdy nemala rada snehove pecivo.. spomienka z detstva na pusinky ktore vyzerali vzdy uzasne ale chutovo mi ,,nerezali,, :) trosku mi chutovo pripominaju laskonky ale este take nadychanejsie... raz za cas super mňamka :)
valeri
vrátila som sa včera po 8. dňoch strávených v Paríži, ochutnala som macarone a bola som veľmi prekvapená, že cestičko bolo mäkučké, lebo som si predstavovala, že to bude skôr chutiť ako snehovú pusinky a tie ja teda vôbec nemusím. Vyskúšam ich podľa tvojho receptu.
sandra23
Mmm...už mám teraz chuť ..teším keď to budeme robiť :) Výborný recept !! *****
barbzu
Dobry recept, robit rovnake kopceky. Krem je vyborny parizsky,super aj na parizske rozky
barbzu
@Barbzu (26.9.2016 21:37)

Juj prepacte to maki byt moje poznamky k receptu,chi