Macarons - fotorecept

Autor receptu: lusinkab

Konečne som sa odhodlala k výrobe týchto sladkých francúzkych pokladov. Po prečítaní nespočetne veľa receptov, diskusií na interenete a rôznych videí od najslávnejších francúzkych cukrárov vám prinášam recept ktorý zvládnete bez problémov doma. Sú dve techniky: Francúzka meringue kde sa pridáva cukor do bielkov po lyžicách a Talianska meringue kde sa do bielkov leje horúci cukrový sirup. Ja som sa rozhodla pripraviť moje macaron podla techniky kde sa používa talianska meringue.

25
porcií
100 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Postup

  1. Urobiť macaron doma nie je až také zložité ako sa na prvý pohľad môže zdať, ale vyžaduje si to čas, presné váženie a dodržanie receptu do poslednej bodky. Macaron nie je niečo čo sa rozhodnete urobiť v jeden deň keďže potrebujete “Staré bielka” neznamená to vajíčka po záruke ale bielka musia byť oddelené od žĺtkov 48 hodín pred tým ako sa s nimi začne pracovať. Takže kúpiť vajíčka,oddeliť a nechať bielka v uzavretej nádobe pri izbovej teplote dva dni ŽIADNA CHLADNIČKA. Po dvoch dňoch si spomenieme na bielka a môžme začať. Samozrejme pred tým ako začneme nevaríme obed keďže macaroon sú veľmi háklive na vlhkosť, čiže zavrieť okná a mať v kuchyni pekne sucho a izbovú teplotu. Skontrolovať všetky pomôcky ktoré budeme používať, všetko musí byť suché a čisté keďže aj kvapka vody nám môže zničiť našu námahu.
  2. Všetky suroviny si odvážime presne na gram (gram hore dole pri tomto recepte neprichádza do úvahy,takže až do posledného gramu). Začneme mandľovou múkou ktorú si pomocou sitka s malými dierkami preosejeme do misky. Do tej istej misky preosejeme práškový cukor
  3. Pomocou špatule premiešame múku s cukrom,samozrejme so ženským citom až kým zmes nie je pekne hladká ako na obrázku. V niektorých receptoch sa hovorí dať do mixéra a premixovať ale keď nechcete zmes prepracovať a mať ju olejnatú, tak radšej ručne stručne síce pomalšie ale aspoň nespravíte chybu už od začiatku.
  4. Odvážime si bielka moje mali 109 g a boli z 3 vajíčok takže som 9 gramov odobrala. Bielka si rozdelíme na dve 50 gramové časti, 50 g bielkov vlejeme do zmesi mandľová múka a práškový cukor a dáme bokom NEMIEŠAME a ďalších 50 g bielkov si dáme do misky v ktorej bielka budeme šľahať pripravíme si ručný elektrický šľahač ALE EŠTE NEMIEŠAME.
  5. Odvážime vodu a kryštálový cukor a dáme spolu do malého hrnca,bude sa vám možno zdať,že tej vody je málo ale je to presné množstvo. Zapneme sporák a na miernom ohni varíme cukrový sirup,samozrejme nemiešame keď sa nám cukor rozpustí tak pomocou kuchynského štetca prejdeme po bokoch aby sme sa uistili,že tam nemáme žiadne kryštáliky.
  6. A teraz to začne byť trošku zložitejsie, keď sa nám cukor dostane na 100 °C (to je vtedy keď nám začnú tvoriť bublinky) začneme šľahať tie odložené 50g bielka zapneme pomalý stupeň na našom ručnom mixéry a miešame snažíme sa nedotýkať dna alebo bokov keďže to môže narušiť bielka (na rýchlom stupni ich síce vyšľaháte rýchlejšie ale počas pečenia stratia objem a budú prepracované).
  7. Cukor privedieme na teplotu 118 °C (ani menej ani viac) keď nemáte doma kuchynský teplomer tak odhad je asi tak 3 minúty odkedy nám začal sirup bublať a bielka su pekne jemne vyšľahané.
  8. A teraz pricháza ten čas kedy ženy dokážu robiť viacej veci naraz: miešame bielka s jednou rukou a s druhou lejeme horúci 118°C sirup do bielkov po stránach misky ( všetko množstvo naraz a tak aby sme náhodou neviliali aj na mixér lebo potom asi vieme čo sa môže stať). Zvýšime rýchlosť o dva stupne a miešame pokiaľ miska nemá izbovú teplotu a sneh nie je pekne tuhý a lesklý. A v tomto momente máme perfektnú Taliansku meringue.
  9. Sneh pridávame po 3 častiach do mandľovej zmesi: Takže prvú časť pomocou špatule vmiešame dnu prekladaním samozrejme s citom a veľkou láskou. Zmes sa bude zdať tuhá a bude sa zdať,že sa to nespojí ale postupne spojíte všetkú múku.
  10. Teraz pridáme druhú časť
  11. Teraz tretiu, cesto je hotové vtedy keď si naberiete zmes na špatuľu a pomaly sa kĺže dolu.
  12. Zmes dáme do vrecka na zdobenie a pomocou okrúhlej násadky striekame na plech na ktorom máme papier na pečenie. Nechávame asi tak 3cm medzery medzi nimi, trošku poklepeme po plechu aby sa nám pekne zarovnali. Takto pripravené ich necháme vysušiť pri izbovej teplote. Mne to trvalo 50 minút, suché sú vtedy keď sa ich dotknete na povrchu prstom a nič sa vám nenalepí na prst.
  13. Rúru predhrejeme na 160 °C. Keď je rúra predhriata stiahneme teplotu na 150 °C vložime plech s macarons a pečieme na 150 °C cca 15 minút (asi po 3 minutách sa vám začnú robiť tzv. nožky). Papier na pečenie aj s macaronmi preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Opatrne ich odliepame a plníme podľa chute, ja som moje plnila maslovo pomarančovou plnkou. Jeden z tých zložitejších receptov ale ako sa hovorí : ” Pomaly ďalej zájdeš “