Foto: monty469
Dnes Vám ponúkam recept, opäť zo zošita mojej babky. Verím, že sa bude páčiť. Hneď ma upútal názov, ale na jeho význam, sa už Zobraziť celý popisDnes Vám ponúkam recept, opäť zo zošita mojej babky. Verím, že sa bude páčiť. Hneď ma upútal názov, ale na jeho význam, sa už žiaľ opýtať nemôžem. "Babi, vďaka ti za tento poklad, a za všetko, čo si ma naučila ... "
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
350 g |
|
140 g |
|
140 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
200 g |
|
200 g |
|
50 ml |
|
80 ml |
|
Ďalšie: | |
4 PL (iný kyslejší) |
|
|
|
|
|
Na vymastenie plechu: | |
|
|
Na vysypanie plechu: | |
|
Postup
-
1
V úvode prikladám recept z babkinho zošita. Názov som zachovala pôvodný ako obvykle :-)
-
2
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a odložíme ho na polhodinku do chladničky.
-
3
Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín.
-
4
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve rovnaké časti. Vyvaľkáme prvú polovicu na pomúčenej doske. Cesto je mastné, tak je to obzvlášť potrebné.
-
5
Cesto pomocou valčeka prenesieme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech (38 x 23 cm).
-
6
Potrieme ho kyslejším lekvárom (ja som použila domáci slivkový, nešetríme). Plnku nanesieme najprv v kôpkách a následne ju jemne rozotrieme.
-
7
Vyvaľkáme druhý plát, prenesieme ho na koláč valčekom, kraje utlačíme príborovým nožom a koláč popicháme vidličkou. Pečieme na 180 °C 40 minút.
-
8
Po vychladnutí ho poprášime cukrom a podávame :-) Lyncer je teda fakt výborný :-) a hlavne rýchly a jednoduchý.
Afi, kdyby jsi viděla mé začátky s vyvalovaným těstem na plech, tak se potrháš smíchy. Byla jsem samouk, pekla podle receptu z kuchařky - kde nebyla zmínka jak dostat vyválené těsto na plech. Nakonec jsem vypracovala postup - hod vyváleným těstem do dálky na plech. Vypilovala jsem styl, ale chtělo max soustředění. Když mě u toho přichytila moje babi, válela se smíchy. Pak mi ukázala vychytávku s válečkem. Oh, to bylo jiné kafe a úleva. Strouhání je také dobrá technika.
@Chica114 mas pravdu, uz bolo nacase pridat nejaky ten recept. Kolacik by ti isto chutil ;-)
@Mitzy dakujem ti velmi pekne.Ano je to taka nostalgia a aj som si dnes poplakala, ked som myslela na babku a na to co vsetko ma naucila. Ako najstarsiu vnucku ma od 8 rokov ucila vysivat, hackovat a dokonca aj pliest. Ked som bola starsia tak ma ucila aj zaklady sitia na este slapacom sijacom stroji Singer. No uz je to prec, ale v srdci mi ostala
@Afataga dakujem ti velmi pekne. Ak nechces valkat cesto tak spodne jednoducho roztlac rukou a vrchne postruhaj ako pises a hotovo. Na chuti kolacika to rozhodne neuberie a vyzerat bude pekne. Ako uz nizsie napisala Danila sutopor je kypriaci prasok. Tak ho u nas volaju este aj teraz stari ludia.
@Danila dakujem za pristavenie
@Terinka55 dakujem ti , si mila
@Siisa dakujem za pochvalu. Vies , ze fotky riesime spolu s Luckou. Pacia sa nam take ake su. Snazime sa to fotit vonku za kazdeho pocasia.
Zlaté ruky, že to všetko vieš, ako malí sa toho naučíme veľa, to už nezabudneme : ) aj ja mam krásne spomienky na detstvo. Starú mamu ešte našťastie mám, starý otec mi však veľmi chýba tiež. Naučil ma tak veľa... najkrajšie boli jeho zvieratká a autá vystrihnuté z papieru. Dokázala som sa s tým hrať večnosť.
ja sa trham smiechom uz len pri citani tvojho komentu, ze hod cestom do dialky :-))), to by som ale naozaj chcela vidiet, ale ja som strateny pripad, mne ani valcek nepomoze, marna snaha, robim tak, ze spodne napatlem rukami a vrchne nastruham a nikto si nic nevsimne :-)
a najbližšie určite urobím túto linzerku. Len zásobuj dobrými receptami, nech neprejdem cez dvere.-;
@Milad vsimla som si, ze si piekla moj starodavny orechovy. Uz som ti aj odpisala a ver, velmi ma to potesilo. Uz sa tesim, ked upecies aj tento. Verim, ze budes spokojna. A neboj cez dvere urcite prejdes. Ja zatial v pohode prechadzam a to peciem pravidelne ;-))
Dakujem ti velmi pekne
Urcite sa ti podari, je to jednoduchy kolacik a tie su predsa naj. Drzim palce a tesim sa na tvoju reakciu, ked ho upecies ;-)
A ak sa ti nebude chciet valkat, tak spodne cesto roztiahni na plech rukami a vrchne nastruhaj a hotovo :-)
Ďalej - podobný zošit som zdedila po mame a bol tak často používaný, že niektoré zamastené stránky sa už nedajú prečítať. Je to pekná pamiatka.
Máš nádherné titulky, dívala som sa, je to naozaj na snehu fotené? No je a aký výborný nápad, krásne naaranžované, vyšlo to nádherne.
K samotnému receptu - no samozrejme perfektný, ako by aj nebol s toľkými orechami? Ak bude jar milosrdnejšia k susedovmu orechu, tak budem postupne Tvoje orechové koláčiky realizovať. Už sa na to teším. Zatiaľ len kk.
@Klukodvody dakujem ti velmi pekne. Dufam, ze ste obaja v poriadku a mate sa dobre. Srdecne vas oboch pozdravujem
@Pivonka dakujem. Tiez som patrala po povode nazvu, aj redakcia mi poslala link, kde som sa nieco docitala. Ano je to vlastne odvodene od nazvu linecke, ale ked som pozrela nejake recepty lincer kolac ci torta tak to bolo linecke cesto, lekvar a na vrchu mriezka. Tento kolacik je trochu iny, kedze je tam pridana aj orechova plnka. A ako v uvode pisem, chcela som ponechat povodny nazov babkinho receptu. Mas pravdu kolacik je foteny na snehu. Mam rada fotenie receptov vonku. Na jar v lete ci jeseni je ovela viac moznosti, ale aj v zime sa da nieco vymysliet :-) S dcerinou pomocou sme to zrealizovali takto a tesim sa, ze sa to ludom paci. Dufam, ze tento rok budes mat dost orechov a uz sa tesim na spätnu odozvu ak niektory kolacik upecies.
@Marianne dakujem ti velmi pekne. Tu kucharku ti normalne zavidim. Velmi rada si citam stare recepty a tak sa dozvedam rozne zaujimavosti. Pred necelym rokom som maa pozicanu kucharku z roku 1948a tiez tam bolo mnoho zaujimaveho citania Dokonca niektore recepty som si aj opisala a aj zrealizovala. Niektore mam aj na vareche. Tiez tam bolo ako navarit 9 chodove menu a pri akych prilezitostiach ho podavat a rozne ine zaujimavosti. Prvy bod v recepte ma pre mna obrovsku hodnotu a ten bankin zosit si opatrujem ako oko v hlave. Je to necely rok co nas opustila ako 96rocna. Este ked som piekla bolocke, ktore mam tu tak sa mi snazila este poradit ako ich vylepsit
Nie nefunguju :-(
Dakujem ti velmi pekne moja mila sestricka. Ver, ze rozplakat som ta veru nechcela . Viem , ze uz tolko nevypekas no tento kolacik urcite urob ;-)
A rodinka sa nestíha točiť pri pekáči.
Dakujem za pristavenie
@Mava
Ja len pozeram. Ty si teda rychla. Kolacik vyzera super ale najdolezitejsie je, ze vam chuti. Velmi si ma potesila a dakujem za vyskusanie receptu. Normalne si mi nedelny vecer urobila krajsim ;-)
Najstarší známy koláč sveta, Linecký koláč, je v Rakúsku pomenovaný ako „Linzer Torte“. Prvé zmienky o tomto koláči sa datujú už k roku 1653, no autor jeho prvej prípravy a jeho pomenovania je dodnes neznámy. Najstarší zachovaný recept pochádza z kuchárskej knihy, ktorá je staršia viac ako 350 rokov a mnohé variácie a obmeny receptov, ktoré sa postupne vyskytovali v kuchárskych knihách, dokazujú jeho veľkú obľubu a rozšírenosť.
A tu je aj originál recept:
dromedar.zoznam.sk/cl/11206/1294311/Na-linecke-kolace-do-r...
Ten tvoj sa ti krásne podaril. A ten papier s babičkiným písmom a starými mastnými fľakmi poriadne opatruj, to je dnes už rarita. A milá spomienka.
Redakcia, veď teda, taká slávna varecha a nemá nič, s čím by sa ľudia mohli aj skontaktovať inak. Netvrdím, že to je supertajné čo sa chcem jej opýtať, ale nemusí tiež o tom vedieť celá varecha, načo..je to nepodstatné a nikomu to nepomôže.
@Mika2 , @Letisia dakujem vam velmi pekne. Co to som si uz nastudovala o povode kolaca, no tento je predsa iny, hoc ten nazov samozrejme smeruje k lincer torte
@Marianne poprosim redakciu nech ti poslu moju emailovu adresu
@Kukulienka71 dakujem ti velmi pekne
Dakujem ti velmi pekne ;-)
@Babkamt
Dakujem vam velmi pekne
@Nickaa tak to si ma velmi potesila. S tymi arasidami to moze byt zaujimave. Dakujem za vyskusanie receptu a hlavne, ze si spokojna ;-)
Dakujem ti veľmi pekne. Aj my máme dosť orechov, tak sa pečú hlavne také echt orechové :-) A tie sú naj.
Tesim sa spolu s tebou. Vynasla si sa velmi dobre. To cesto sa da pouzit aj s inymi plnkami. Dakujem za vyskusanie receptu a tesi ma hlavne tvoja spokojnost ;-) Prajem ti pekny vikend
Ja dakujem @Violeta za vyskusanie receptu. Tesim sa , ze si s nim spokojna ;-)
Som vam velmi vdacna za recept, no ja si ten LINCER urobim z plnej davky orechov co sme na jesen nazbierali na vidieku, kde ludia chodia skor pre kilo orechov do obchodu, nez by ich isli pozbierat, a tu vo Francii kilo vlaskych orechov stoji 7 az 8 euro.
Ako vidim, tak asi zacnem chodit na orechy do Francuzska, u nas stoji kilo okolo 19 eur.
Pekny vecer.
Dakujem ti velmi pekne. Veru, uz mi chybali tvoje zaujimave , pekne a vtipne komentare. Prajem ti krasny vikend
Dakujem ti velmi pekne
Jeej, velmi si ma potesila. Som rada, ze recept je to " prave orechove" co robievala aj tvoja babka. Hned mam krajsiu nedelu. Take komentare dokazu zlepsit naladu. Vdaka za spätnu väzbu a prajem ti pekny zbytok vikendu.
Monty perfektné,orechové milijem....A pre mňa babka take recepty nenechala...???....:)
VRELO ODPORUCAM! Kazdy,kto ochutnal,pytal odo mna recept..s radostou posuvam dalej..nech si aj ostatni zamaskrtia!
DAKUJEM,som rada,ze som sa "chytila" na recept aj obrazok! FAKT SKVELY ORECHOVY KOLACIK!
Jej dakujem za pochvalu a tesim sa, ze babkin recept sa siri dalej. U nas su orechove kolace top. Este raz velmi pekne dakujem za skvelu spravu o uspechu tohto kolaca. Prajem ti pekny vecer
Dakujem ti velmi pekne . Este par babkinych receptov mam v zalohe.. :-)