Lyncer výborný fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 21. januára 2017
Lyncer výborný (fotorecept)
Foto: monty469

Dnes Vám ponúkam recept, opäť zo zošita mojej babky. Verím, že sa bude páčiť. Hneď ma upútal názov, ale na jeho význam, sa už Zobraziť celý popisDnes Vám ponúkam recept, opäť zo zošita mojej babky. Verím, že sa bude páčiť. Hneď ma upútal názov, ale na jeho význam, sa už žiaľ opýtať nemôžem. "Babi, vďaka ti za tento poklad, a za všetko, čo si ma naučila ... "

40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
350 g
140 g
140 g
1 ks
1 ks
2 ks
štipka
Plnka:
200 g
200 g
50 ml
80 ml
Ďalšie:
4 PL (iný kyslejší)
Na vymastenie plechu:
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    V úvode prikladám recept z babkinho zošita. Názov som zachovala pôvodný ako obvykle :-)

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z uvedených surovín vypracujeme cesto a odložíme ho na polhodinku do chladničky.

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín.

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve rovnaké časti. Vyvaľkáme prvú polovicu na pomúčenej doske. Cesto je mastné, tak je to obzvlášť potrebné.

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto pomocou valčeka prenesieme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech (38 x 23 cm).

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme ho kyslejším lekvárom (ja som použila domáci slivkový, nešetríme). Plnku nanesieme najprv v kôpkách a následne ju jemne rozotrieme.

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyvaľkáme druhý plát, prenesieme ho na koláč valčekom, kraje utlačíme príborovým nožom a koláč popicháme vidličkou. Pečieme na 180 °C 40 minút.

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí ho poprášime cukrom a podávame :-) Lyncer je teda fakt výborný :-) a hlavne rýchly a jednoduchý.

    Lyncer výborný (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

chica114
No konečne milá moja montík, konečne si nejaký receptík pridala, už som čakala že víjde nejaky nový receptík. Tak musím povedať, že je to veľmi nádherný receptíček, chcela by som ho okoštovať ak ešte niečo ostalo :D. Krásne foto. A ako vždy dávam 5* a KK :)
1x haji
mitzy
Hneď som podľa foto vedela, že to bude tvoj koláč ;) nádherná fotka a aranžovanie! Názov zaujal rovnako. Nostalgický (zá)kusok :) No krása. Ukladám... Skúsim. 5*
1x haji
afataga
tak to uz hej, parada, len mne nevrav, ze jednoduchy, mne sa vrchne cesto nikdy nepodari bez ujmy preniest na plech, tak ho jednoducho postruham a nasypem a je to :-)
1x haji
haji
Naprostá tutovka - babkin recept a orechy s orechama - co může být lepšího?! Krásná práce, postup, fota, vůně se táhne až k nám. Mně tečou sliny a o chuť na ořechovou dobrotu se mohu opřít. Díky za receptík, už bylo smutno na Vareche!
1x malusa
danila
aj mňa by zaujímalo čo to je šutopor - ale asi to bude dobový názov prášku do pečiva
haji
@Afataga (21.1.2017 16:20)
Afi, kdyby jsi viděla mé začátky s vyvalovaným těstem na plech, tak se potrháš smíchy. Byla jsem samouk, pekla podle receptu z kuchařky - kde nebyla zmínka jak dostat vyválené těsto na plech. Nakonec jsem vypracovala postup - hod vyváleným těstem do dálky na plech. Vypilovala jsem styl, ale chtělo max soustředění. Když mě u toho přichytila moje babi, válela se smíchy. Pak mi ukázala vychytávku s válečkem. Oh, to bylo jiné kafe a úleva. Strouhání je také dobrá technika.
terinka55
Krásne si napiekla, koláčik vyzerá veeeeľmi fajnový. Letí k Tebe pochvala, si šikovná :-)
siisa
Koláčik vyzerá užasne ! A tá fotečka, to je krása :)
monty469
@Luclup , @Maxinka dakujem ;-)
@Chica114 mas pravdu, uz bolo nacase pridat nejaky ten recept. Kolacik by ti isto chutil ;-)
@Mitzy dakujem ti velmi pekne.Ano je to taka nostalgia a aj som si dnes poplakala, ked som myslela na babku a na to co vsetko ma naucila. Ako najstarsiu vnucku ma od 8 rokov ucila vysivat, hackovat a dokonca aj pliest. Ked som bola starsia tak ma ucila aj zaklady sitia na este slapacom sijacom stroji Singer. No uz je to prec, ale v srdci mi ostala
@Afataga dakujem ti velmi pekne. Ak nechces valkat cesto tak spodne jednoducho roztlac rukou a vrchne postruhaj ako pises a hotovo. Na chuti kolacika to rozhodne neuberie a vyzerat bude pekne. Ako uz nizsie napisala Danila sutopor je kypriaci prasok. Tak ho u nas volaju este aj teraz stari ludia.
monty469
@Haji moja mila dakujem ti velmi pekne. Ved vies ze orechove u nas vyhravaju na plnej ciare. Keby nebola taka zima poslala by som holuba aj s balickom k tebe na Moravu :-)
@Danila dakujem za pristavenie
@Terinka55 dakujem ti , si mila
@Siisa dakujem za pochvalu. Vies , ze fotky riesime spolu s Luckou. Pacia sa nam take ake su. Snazime sa to fotit vonku za kazdeho pocasia.
mitzy
@Monty469 (21.1.2017 17:27)

Zlaté ruky, že to všetko vieš, ako malí sa toho naučíme veľa, to už nezabudneme : ) aj ja mam krásne spomienky na detstvo. Starú mamu ešte našťastie mám, starý otec mi však veľmi chýba tiež. Naučil ma tak veľa... najkrajšie boli jeho zvieratká a autá vystrihnuté z papieru. Dokázala som sa s tým hrať večnosť.
afataga
@Haji (21.1.2017 16:58)

ja sa trham smiechom uz len pri citani tvojho komentu, ze hod cestom do dialky :-))), to by som ale naozaj chcela vidiet, ale ja som strateny pripad, mne ani valcek nepomoze, marna snaha, robim tak, ze spodne napatlem rukami a vrchne nastruham a nikto si nic nevsimne :-)
1x haji
mava
Vyzerá to veľmi,veľmi dobre,koláčik uložený v kk,zajtra pravdepodobne pečiem. Dakujem za inšpiráciu,dúfam,že sa mi podarí tiež taký krásny a "fajný".......
monty469
@3sandra3 dakujem ti velmi pekne orechove s orechovym je predsa to prave orechove nie? :-D
@Milad vsimla som si, ze si piekla moj starodavny orechovy. Uz som ti aj odpisala a ver, velmi ma to potesilo. Uz sa tesim, ked upecies aj tento. Verim, ze budes spokojna. A neboj cez dvere urcite prejdes. Ja zatial v pohode prechadzam a to peciem pravidelne ;-))
monty469
@Mava (21.1.2017 19:23)

Dakujem ti velmi pekne
Urcite sa ti podari, je to jednoduchy kolacik a tie su predsa naj. Drzim palce a tesim sa na tvoju reakciu, ked ho upecies ;-)
A ak sa ti nebude chciet valkat, tak spodne cesto roztiahni na plech rukami a vrchne nastruhaj a hotovo :-)
mava
Dakujem za radu,pokúsim sa a budem sa snažiť aj ho rýchlo odfotiť ako bude vyzerať (ak stihnem).....
cesminaz
Vyzera vyborne a verim,ze tak aj chutí :-) Babky vedeli vyborné koláčiky..
klukodvody
Krása staré kuchyně. To bylo dělané s láskou. Díky a moc Vás všechny pozdravujeme.
1x haji
pivonka
Tvoj recept vo mne vyvolal hneď niekoľko dojmov. Prvý ma zaujal názov a hneď ma napadlo linecké. A ono to aj je linecké a od toho určite odvodený lyncer.
Ďalej - podobný zošit som zdedila po mame a bol tak často používaný, že niektoré zamastené stránky sa už nedajú prečítať. Je to pekná pamiatka.
Máš nádherné titulky, dívala som sa, je to naozaj na snehu fotené? No je a aký výborný nápad, krásne naaranžované, vyšlo to nádherne.
K samotnému receptu - no samozrejme perfektný, ako by aj nebol s toľkými orechami? Ak bude jar milosrdnejšia k susedovmu orechu, tak budem postupne Tvoje orechové koláčiky realizovať. Už sa na to teším. Zatiaľ len kk.
stanci11
@Monty469 tvoj recept ma strašne potešil, nielen že je krásny, ale aj tá citová hodnota :) no proste vyčarovala sa mi úsmev na tvári :) ukladám, vyskúšam a ďakujem :)

marianne
A veruže je parádny. Minulý týždeň sa mi podarilo kúpiť 111 rokov starú kuchárku. Poviem Vám, to je čítanie. Od vinšov, receptov, rady do kuchyne, výchova detí, stolovanie, manželského života...len to je písane ešte takou staro-češtinou, tak aj lúskam..Prvý bod v tvojom recepte je hodnotný..
monty469
@Ancicka , @Cesminaz dakujem vam velmi pekne
@Klukodvody dakujem ti velmi pekne. Dufam, ze ste obaja v poriadku a mate sa dobre. Srdecne vas oboch pozdravujem
@Pivonka dakujem. Tiez som patrala po povode nazvu, aj redakcia mi poslala link, kde som sa nieco docitala. Ano je to vlastne odvodene od nazvu linecke, ale ked som pozrela nejake recepty lincer kolac ci torta tak to bolo linecke cesto, lekvar a na vrchu mriezka. Tento kolacik je trochu iny, kedze je tam pridana aj orechova plnka. A ako v uvode pisem, chcela som ponechat povodny nazov babkinho receptu. Mas pravdu kolacik je foteny na snehu. Mam rada fotenie receptov vonku. Na jar v lete ci jeseni je ovela viac moznosti, ale aj v zime sa da nieco vymysliet :-) S dcerinou pomocou sme to zrealizovali takto a tesim sa, ze sa to ludom paci. Dufam, ze tento rok budes mat dost orechov a uz sa tesim na spätnu odozvu ak niektory kolacik upecies.
monty469
@Stanci11 dakujem ti velmi pekne. Ano mas pravdu ma to pre mna aj citovu hodnotu a chcem sa postupne podelit aj s inymi receptami po babke. Su to väcsinou jednoduche recepty no pre mna su take kolace najlepsie
@Marianne dakujem ti velmi pekne. Tu kucharku ti normalne zavidim. Velmi rada si citam stare recepty a tak sa dozvedam rozne zaujimavosti. Pred necelym rokom som maa pozicanu kucharku z roku 1948a tiez tam bolo mnoho zaujimaveho citania Dokonca niektore recepty som si aj opisala a aj zrealizovala. Niektore mam aj na vareche. Tiez tam bolo ako navarit 9 chodove menu a pri akych prilezitostiach ho podavat a rozne ine zaujimavosti. Prvy bod v recepte ma pre mna obrovsku hodnotu a ten bankin zosit si opatrujem ako oko v hlave. Je to necely rok co nas opustila ako 96rocna. Este ked som piekla bolocke, ktore mam tu tak sa mi snazila este poradit ako ich vylepsit
marianne
TS asi nefungujú že? nie som v obraze, málo tu chodím
jack
Ach jáj....Akurát varím obedík,a Naty mi kričí,že Kika konečne niečo pridala.Reku,že kuknem,a poviem ti,že aj mne sa tisnú do očí slzičky za babkou.Aj sa mi už asi 3×prisnila.Tento recept mám opísaný z toho zošitka ešte keď som bývala doma ,aj som ho robila vééľmi dávno a je super.Díky za pripomenutie urobím najbližšie,len keď už nechcem často vypekať.Ale tento zrealizujem.No a môžem si poplakať....
1x haji
monty469
@Jack (22.1.2017 10:39)

Dakujem ti velmi pekne moja mila sestricka. Ver, ze rozplakat som ta veru nechcela . Viem , ze uz tolko nevypekas no tento kolacik urcite urob ;-)
1x haji
elena
Ten názov tipujem, že budem z nemčiny LINZER - linecký . Asi ho tiež vyskúšam.
mava
Dnes som to nevydržala a koláčik je už v rúre...
mava
....tak a hotovo,nie je síce taký pekný ,ani tak pekne odfotený ,ale tá chuť! Ako už povedal dávno niekto predo mnou "nebíčko v papuľke".
A rodinka sa nestíha točiť pri pekáči.


monty469
@Elena mas pravdu, ten nazov je zrejme odvodeny z nemciny. Len ten kolacik je trochu iny ako orig.lincer kolac. U nas v nareci je viac slov, ktore pochadzaju z nemciny, ale aj z tureckeho ci polskeho jazyka. Napr. firhang- zaclona
Dakujem za pristavenie
@Mava
Ja len pozeram. Ty si teda rychla. Kolacik vyzera super ale najdolezitejsie je, ze vam chuti. Velmi si ma potesila a dakujem za vyskusanie receptu. Normalne si mi nedelny vecer urobila krajsim ;-)
katarina2411
správny názov je LINZER, ale uznávam, že babky mali svoje vlastné názvy a na otázku : čo je " šutopor " odpovedám - prášok do pečiva
mika2
krasny kolacik, foto perfektne a chut orechového uzasna 5*
letisia
Linecký koláč






Najstarší známy koláč sveta, Linecký koláč, je v Rakúsku pomenovaný ako „Linzer Torte“. Prvé zmienky o tomto koláči sa datujú už k roku 1653, no autor jeho prvej prípravy a jeho pomenovania je dodnes neznámy. Najstarší zachovaný recept pochádza z kuchárskej knihy, ktorá je staršia viac ako 350 rokov a mnohé variácie a obmeny receptov, ktoré sa postupne vyskytovali v kuchárskych knihách, dokazujú jeho veľkú obľubu a rozšírenosť.

A tu je aj originál recept:
 dromedar.zoznam.sk/cl/11206/1294311/Na-linecke-kolace-do-r...


Ten tvoj sa ti krásne podaril. A ten papier s babičkiným písmom a starými mastnými fľakmi poriadne opatruj, to je dnes už rarita. A milá spomienka.
1x jerica
marianne
No nedá sa svietiť, musim sa opýtať tu: je na Teba @monty aj iný kontakt, chcela by som sa Ťa niečo opýtať.
Redakcia, veď teda, taká slávna varecha a nemá nič, s čím by sa ľudia mohli aj skontaktovať inak. Netvrdím, že to je supertajné čo sa chcem jej opýtať, ale nemusí tiež o tom vedieť celá varecha, načo..je to nepodstatné a nikomu to nepomôže.
conscientia
@Marianne S týmto absolútne súhlasím, na drvivej väčšine portálov je možnosť posielať IM či RP (súkromné správy). Aj tu tá možnosť stále je, ale musíš klikať ako hm-hm-hmmmm, aby si sa na ne doklikala. Vadí mi to.
kukulienka71
Škoda, že už nemám orechy, aj tento tvoj recept vyzerá veľmi dobre. Ukladám k ostatným, určite sa zíde takýto tradičný. Krásne foto.
tinca
@monty469 Ja mám po mamine tiež super recept na "linzer" /je to z nemčiny a číta sa to lincer/, ale bez orechov.Robil sa len so slivkovým lekvárom na spôsob mrežovníka. Je podobný ako linecký koláčik. Pre tých čo sa im ťažko prenáša takéto masnejšie cesto,ja to robím tak, že si dám na dosku potrav.fóliu,rozvaľkám,prevrátim na plech a fóliu stiahnem. Isto sa vám to podarí bez nehody. Aj tento tvoj s orechami je super,niekedy vyskúšam.
nickaa
@Monty469 koláčik som vyskúšala upiecť a super sa podaril, je výborný aj keď s obmenami. Vlašské orechy som zmiešala s mletými arašidami, keďže mi po vianociach zostalo dosť veľa, tak som ich takto použila. Koláčik dostal tak iný šmrnc. Ďakujem za recept :)
havino
@monty , echt orechový, ukladám si ho, nepiekla som taký a viem si chuť predstaviť, orechov mám dosť, pekné foto, lákavé
monty469
@Havino (24.1.2017 21:00)

Dakujem ti veľmi pekne. Aj my máme dosť orechov, tak sa pečú hlavne také echt orechové :-) A tie sú naj.
masakli
Fantastický koláčik a dnes som použila cesto podľa tvojho receptu, ale na plnku som použila moje zavarené postrúhané jabĺčka a vydaril sa a tá chuť je tiež božská. Ďakujem za tvoje recepty.
monty469
@Masakli (28.1.2017 11:53)

Tesim sa spolu s tebou. Vynasla si sa velmi dobre. To cesto sa da pouzit aj s inymi plnkami. Dakujem za vyskusanie receptu a tesi ma hlavne tvoja spokojnost ;-) Prajem ti pekny vikend
violeta
Chutný koláčik @monty469 , plnila som ho slivkami, jablkami a orechami. Ďakujem za recept :)
hana1
dnes som skusila na moj vkus velmi sladky, taky pravy babičkovsky , s cestom sa zle pracuje je velmi mäkke aj po vybrati z chladničky, ale našim chutil takže sto ludi sto chuti, toť len moj nazor
chorvatka
Asi tie skôr narodené varechacky neprekvapim, ked vam poviem, ze moja Babinka setrila tak, ze vo vsetkych receptoch jednu tretinu orechov nahradzala sladkymi drobkami, ktoré si odkladala do extra skrnicke; A orechové sa pieklo len na vianoce, pri luskani orechov sme museli spievat aby sme ich nepojedli. Ale caro vianoc a babinkinych kolacikov ci keksikov zostalo. Navyse cajové pecivo (rozteky, tlapky, linecké ci iné) robila mrnavé a vzdy hovorila, ze sa nuka najviac 3 krat a tak toho vela neubudne. Pridam este jeden zazitok zo stredného Slovenska : môj otec ako mladenec sa raz vratil z navstevy a mama sa ho pytali co dobré okostoval. Otec lakonicky odpovedal : malo nukali ! lebo bol vychovany tak, ze si smel kolac vziat az po tretom nukani.
Som vam velmi vdacna za recept, no ja si ten LINCER urobim z plnej davky orechov co sme na jesen nazbierali na vidieku, kde ludia chodia skor pre kilo orechov do obchodu, nez by ich isli pozbierat, a tu vo Francii kilo vlaskych orechov stoji 7 az 8 euro.
kucharka
Jejej, Chorvatka, ked som to citala akoby som videla nasu babku! Len ona setrila orechy tak, ze ich miesala so struhankou.
Ako vidim, tak asi zacnem chodit na orechy do Francuzska, u nas stoji kilo okolo 19 eur.
Pekny vecer.
haji
Děvčata, @Kucharka @Chorvatka , měli jsme to doma s naší babičkou podobné. Také střežila ořechy jako oko v hlavě, Vánoce to jistily. Babička byla moudrá žena, šetrná a vždy myslela nejméně o jeden krok dopředu. S láskou na ni vzpomínám. Naučila mě hodně věcí, které dodnes používám. Přiznávám, že v době svého mládí jsem si o jejích postupech a radách myslela své. A tolikrát už jsem jí dala a dávám zapravdu, že se musí, holka moje, nahoře na obláčku každou chvíli radovat.
sracz
Lincer, obľúbená to "parketa" mojej presladkej mamky Aňuci, B.P. a spolu s ňou sme sa zviezli aj my, všetci naokolo, vrátane susedov. Krásna práca, Montyčku a zároveň pomník pre babičku. P.S.: pozerám, že akosi pri Tvojich dielach absentujem, tak sa okomžite idem "pochlopic", ta ňe!?! Maj krásny weekend, dzifče počarovne, ...!
monty469
@Sracz (7.5.2017 04:06)

Dakujem ti velmi pekne. Veru, uz mi chybali tvoje zaujimave , pekne a vtipne komentare. Prajem ti krasny vikend
princesss
Ďakujem za recept! Toto piekla nebohá babka, všetko robila "odoka", takže recept nezostal....skúšali sme od susediek, no nebolo to ono.... Väčšiu radosť ste nám nemohli urobiť! Už som ho piekla a potvrdili mi starší členovia rodiny, že áno, je to "nadkaladané", ako sa to u nás volalo.
monty469
@Princesss (23.11.2017 13:15)

Jeej, velmi si ma potesila. Som rada, ze recept je to " prave orechove" co robievala aj tvoja babka. Hned mam krajsiu nedelu. Take komentare dokazu zlepsit naladu. Vdaka za spätnu väzbu a prajem ti pekny zbytok vikendu.
1peto40
@Monty469 (21.1.2017 17:33)

Monty perfektné,orechové milijem....A pre mňa babka take recepty nenechala...???....:)
monus36
Vyskusane,VYYYYBORNEEEE!!
VRELO ODPORUCAM! Kazdy,kto ochutnal,pytal odo mna recept..s radostou posuvam dalej..nech si aj ostatni zamaskrtia!
DAKUJEM,som rada,ze som sa "chytila" na recept aj obrazok! FAKT SKVELY ORECHOVY KOLACIK!
monty469
@Monus36 (13.1.2018 15:07)

Jej dakujem za pochvalu a tesim sa, ze babkin recept sa siri dalej. U nas su orechove kolace top. Este raz velmi pekne dakujem za skvelu spravu o uspechu tohto kolaca. Prajem ti pekny vecer
monty469
@1peto40 (8.12.2017 20:16)

Dakujem ti velmi pekne . Este par babkinych receptov mam v zalohe.. :-)