Starodávny orechový koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 22. januára 2016
Starodávny orechový koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Stará dobrá klasika. Koláč, ktorý piekli ešte naše staré mamy na svadby, je jeden z mojich najobľúbenejších. Jednoduchý a tak dobrý. Veď posúďte sami, Zobraziť celý popisStará dobrá klasika. Koláč, ktorý piekli ešte naše staré mamy na svadby, je jeden z mojich najobľúbenejších. Jednoduchý a tak dobrý. Veď posúďte sami, toto je náš orechový hnetený koláč.

20 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
25 dkg
2 PL
2 ks
2 PL (alebo kyslé mlieko)
1/2 bal.
25 dkg
 na posypanie
Plnka:
30 dkg pomleté
6 ks
25 dkg
1 bal.




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny potrebné na cesto si vložíme do misy.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hnetieme dovtedy, pokiaľ nám nevznikne kompaktné cesto. Vytvarujeme si bochník.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochník, ktorý nám vznikol si rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú polovicu cesta.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkaný plát presunieme pomocou valčeka na vopred vymastený a vysypaný plech s rozmermi (vnútorné rozmery 35x35cm), ale kľudne môže byť aj trochu menší, koláč bude vyšší. Cesto je jemné, presúvame ho opatrne.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne si urobíme plnku. Do misy vložíme pomleté orechy, cukor (kryštálový a vanilínový). Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky dáme k ostatným surovinám do misy.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sneh zľahka vmiešame do misy s ostatnými surovinami. Zľahka miešame dovtedy, kým nám nevznikne hladká, kompaktná plnka.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnku vylejeme na plát cesta, ktorý odpočíval na plechu.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Následne si z druhej polovice cesta vyvaľkáme rovnaký plát ako na začiatku.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zľahka pomocou valčeka ho položíme na plnku, okraje cesta jemne popritláčame a vrch popicháme vidličkou.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak a toto je koláč vybratý z rúry.

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď koláčik vychladne posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať. Koláčik je krehký a lahodný. Predtým ako som stihla urobiť túto fotku, deti si z neho stihli kus odrezať. Prajem vám dobrú chuť!

    Starodávny orechový koláč (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
V jednoduchosti je krása!! Děkuji za recept. Mám několik slabin, jednou z nich je vyvalování těsta... pořád je co zlepšovat! Máte nádherný váleček!
smejkad
jezis maria, kolko vajec, ale musi byt uzasny :-)
monty469
@afataga kľudne môžeš dať aj maslo,@smejkad na dedine v každom dome mali sliepky,takže s vajíčkami nebol problém a naozaj je úžasný vyskúšaj a daj vedieť,@haji ten valček má viac ako 100 rokov ,mala ho ešte svokrina stará mama,mám aj nový ,ale s týmto valčekom robím najradšej.Ďakujem za pekné komentáre
monty469
@dormella ano je to margarín,ale v starých receptoch je uvádzaná masť/myslí sa tým bravčová,ja som použila palmarín,ale kľudne sa môže dať maslo.@luss44 kľudne daj maslo
jack
Tento recept je fakt suprový, robila som ho a môžem len potvrdiť že je veľmi krehký. ***** mnamka.
manya
vydaril sa mi, cukru som dala menej a cesto som zamiesila s maslom, výborný koláč;
mariadra
Skúšal to niekto urobiť s tou masťou? Asi to príležitostne vyskúšam, dávam 5* a ukladám do KK.
kukulienka71
tiež som minule videla niečo veľmi podobné v receptoch po babke, pozriem, či to nie je náhodou to isté:-) tradičné sú výborné.
haji
Musím se smát, také už něco pamatuji /smetol apod./. Každý tuk má své, někdo nepřenese přes srdce klasiku, jiný zbožňuje odlehčení všeho druhu a moderní trendy. Já jsem se ustálila na másle, sádle, olej používám zřídka, stejně jako tuky umělé - ztužené apod.. Záleží na každém, kdo si co vybere. V době mého dětství a mládí se to až tak neřešilo - spíše se strašilo tuky živočišnými. Dnes se karta obrací. Jen výrobci se obhajují - chtějí vyrábět a vydělávat. Myslím, že v tomto receptu máslo či sádlo je ok. Je dobré dodržet napsání receptu podle originálu! Variace jsou vždy možné. @monty469 jsem si myslela, že valček je rodinný poklad!! je to vidno!! Krásný den všem!
bubaya
Margarín je známy od napoleonských vojen, takže koláč kľudne môže byť starodávny aj so smetolom. Super recept, ukladám do KK, máme kopu orechov. Ja natočím cesto na valček, potom si opriem plech o brucho a pod pracovnú dosku, takže nemusím valček s cestom dvíhať, len ho presuniem z dosky cca 10 cm nad plech a nemusím teda natáčať celé cesto, len zo dva závity.
bubaya
:-))))) nehodí sa na to vypracované brucho s tehličkami, aby sa plech nezošmykol na zem.
1x manya
haji
@dormella jestli jsem četla správně, tak cca po 40 letech se člověk dočítá, co vlastně jedl... a co teprve ti mladší za dalších 40 let...
dormella
Dnes uz se do margarinu rozhodne luj a jiny zivocisny tuk nepridava, technologie a slozeni se zmenilo, diky Bohu.
Osobne si nepamatuji, ze by tento "skvost" doma nekdo pouzival, ovsem jsem odrostla na skolkovych a skolnich jidelnach, takze urcite jsem neco z teto uzasne "dobroty" pozila, jsem bohuzel pametnice.....
Co budou jist ti mladsi, zalezi jen na nich, staci trochu premyslet a cesta je jasna, kazdy je strujcem zivota sveho, myslim....
starkamajka
Dnes som ho piekla presne podla popisu a gramaze.Urcite toto cesto sa neda valkat.Cele cesto som suchla aj do mrazaku.Potom som vsetku hmotu dala na papier a stierkou roztiahla po plechu a nan som dala orechovu plnku.Mozem povedat je chutny ale skoda tolko orechov na koniec tohto vysledku.Urcite ho uz nebudem piect
monty469
@starkamajka rozpis na cesto je uplne v poriadku.Tento kolač som piekla veľa krát a všetko bolo v poriadku.Áno cesto je krehké ,treba s ním narábať opatrne.V popise je uvedené, že je jemné.Mrzí ma to ,ale je to rokmi odskúšaný koláč
monty469
A myslím,že keď si ho vaľkala tak si pracovnú dosku posypala múkou,lebo tak by sa to malo robiť,ale to je hádam vieš
monty469
Presne tak to má byť@marianne ,keďže v plnke sú len orechy,cukor,žĺtka ,sneh z bielkov a žiadne maslo a plnka je základ v tom koláči.Odporúčam vyskúšať
leaela
....nuz,takto to dopadne,ked si niekto svoj vytvor sam lajkuje zo svojich nickov a vychvaluju ho jeho "rodinni prislusnici...".smutne,ze niekto v dobrej viere venuje cas,peniaze a namahu,a pritom naleti individuu,ktore si len dviha svoje kucharske ego zo suterenu na prizemie.....
monty469
Milí priatelia, na facebooku administrátori Varechy zverejnili tento recept, a podľa komentárov s týmto koláčikom nemal naozaj nikto problém, ľudia ho poznajú (keďže je to fakt starý koláč). Je na každom, či ho upečie, alebo nie. V našej rodine je tento koláč obľúbený, preto som ho sem pridala. Nemám dôvod pridávať recepty, ktoré sa nedajú pripraviť. S cestom je potrebné pracovať opatrne, lebo cesto je jemné a pracovnú dosku dostatočne pomúčiť. Je dôležité, aby ste cesto rozvaľkávali opatrne.

@starkamajka - ak sa gazdinej lepí cesto, alebo je "riedke" stačí pridať múku, a nie ho hneď dávať do mrazničky (opakujem, že pomer múky a margarínu je správny)

@radost koláč vyskúšaj, a potom hodnoť (či je cesto mastné blato)

Nuž, je už na každom z Vás, či ho upečiete, alebo nie. Ak Vás odradí jeden nevydarený pokus, mrzí ma to.

Krásny zvyšok dňa :)
jack
Tento koláčik som robila aj ja presne podľa TOHTO RECEPTU.je fantastický.cesto je naozaj jemnulinké,preto naozaj s ním treba narábať ako s bábätkom.mne sa vydaril a chutil aj rodinke.ODPORÚČAM.♡♡♡♡♡
yate
Ja som ho prave dopiekla a s robenim cesta som nemala ziadny problem :) Dakujem za recept :)
starkamajka
Priatelky,pravdu mam urcite a priatelka radost.Pecte ako chcete ale recept je nanic.Chcela by som a aby to skusili adminky a bude pravda na svete.A nie len v tychto odkazoch.
monty469
milá @vate teším sa ,že sa ti koláčik podaril a dakujem za milý a pre ostatných povzbudzujúci komentár
yate
Moj manzel ho komentoval slovami ,, dobry kolac si upiekla". Ja uz dalsie dokazy, ci je rozpis na recept dobry nepotrebujem :) Prajem pekny den :)
izabella929
rozhodne v najbližšej dobe toto cesto vyskúšam...ja neplytvám surovinami nikdy!!,ale cesto 250g. masla a 250g. múky mi pripomína krehké cesto na bryndzové, alebo tvarohové slané pečivo...a to ešte som do neho nedala smotanu a žltky..potom vám napíšem, ak ho zamiesim, či je to také, alebo onaké...takže je určite jemné, krehké, ale určite sa na valček nedá navinúť..iba vykrajovať...verte mi, že nemám záujem nikomu škodiť..mohli ste si všimnúť, že som koláč nekomentovala...asi som vedela prečo..mnou poriadne vypracované cesto nepotrebuje množstvo múky na podsýpanie..dám si na tomto recepte záležať...
kukulienka71
mám ten istý názor, ako Izka. Cesto s rovnakým podielom tuku a múky je dobré, krehké, ale keď sa ešte pridajú žĺtka a smotana, už bude poriadne lepiť podľa mňa. To je predpoklad, tiež som zvedavá, vyskúšam z menšej dávky. Recept od babky som našla, je tam 20dkg múky, 20dkg masla, a trocha kvásku. 6 žĺtkov sa dáva do plnky z 20dkg orechov, 20dkg cukru a snehu z bielkov. Cesto sa rozdelí na dve, vyvaľká, naplní, zakryje a upečie. Keď upečiem, pridám. Len mám málo času:-)
izabella929
@kukulienka71 , ja som to už napiekla veľmi veľa a nevenujem sa iba výlučne zákuskom, ale pečiem všetko a moja skúsenosť mi dáva znamenie, že to sa bude poriadne lepiť..nevadí...ja síce toľko orechov a vajec do plnky nehodlám dať,,,ak sa bude dať urobiť, tak plnka bude jablková, čoho mi nebude tak ľúto...chcela som si vygugliť tento recept na maďarskej stránke...možno ho tam predsa nájdem ,ale s inými surovinami...neriešim, pokiaľ nevyskúšam...
izabella929
@kukulienka71 , apropo,,,m,zabudla som celkom na jednu vec..v starodávnych časoch sa používala všade bravčová masť...as tieto koláče sa piekli bez tzv. margarínu, ktorý je vôbec nepoužívam...napokon som mala dobré zaučenie na Hortobágyi ,kde ma do pečenia domácich koláčov z orechovými, jablkovými, slivkovými plnkami zasvätila jedna veľmi staručká vychýrená kuchárka Piroskanéni...kde by tam boli vzali margarín..a to sme piekli na dvore v murovanej peci, odkiaľ vychádzali kvalitné koláče s vôňou domova..)@kukulienka71 , ďakujem...
monty469
@izabella929 vyššie som písala o tej bravčovej masti, a ešte by som povedala že u nás na dedine ľudia piekli s tzv. kovkusom - to jest stužený tuk (čiže margarín/smetol/palmarín). Nehovorím, že tento recept má XYZ rokov, ale je poriadne starý, keďže ho piekla moja svokra a babka, ktorá má už 96 rokov.

Je jasné, že cesto by sa mi bez pomúčenia pracovnej dosky lepilo, ale to som napísala. Mne múka "navyše" neprekáža, pečiem to tak, ako to piekli ženy v mojej rodine. My máme orechov požehnane, takže pre nás to problém nie je. Je už na každom, čo si do tohto koláča pridá, alebo ho zmení.

A týmto komentárom uzatváram debatu o kvalite cesta. My ho takto pečieme už roky, a nikdy s tým nebol problém.

Majte krásny zvyšok dňa :)
izabella929
@monty469 , nedovolím si kritizovať niečo, bez vyskúšania a ako som sľúbila aj som recept vyskúšala...je pravda, že ja nerada podsýpam cestá múkou, lebo sa tým mení štruktúra cesta..napokon pekárky toto dobre vedia..takže aby som ti skutočne neublížila bez príčiny...koláč je vynikajúci aj bez toho, že by som bola podsýpala veľkým množstvom múky..nezaujíma ma z ktorého storočia recept pochádza, ale aký je kvalitný..učila som sa piecť domáce starodávne koláče na Hortobágyi v Maďarsku od starkej, ktorá mala 80 r. a bola vychýrená pekárka na svadby..včera som mala s ňou medzinárodný hovor ohľadom tvojho receptu a uistila ma,že ak by bol pečený z hladkej múky, bol by stabilnejší, ale zase mi doporučila tento recept vyskúšať a ak sa dá ,čo najmenším podsýpaním...na záver...už som to napísala pod recept, ktorý redakcia čoskoro zverejní aj s mojim doporučením na recept mesiaca.-)nech sa ti darí, to ti prajem z celého srdca..)
manya
ja som tento recept vyskúšala a naozaj sa mi vydaril, cesto som miesila ručne v kovovej mise až kým som nebola s ním spokojná (nelepilo sa na ruku ani misu), netrhalo sa mi a podarilo sa mi ho aj preniesť na plech bez roztrhania,do plnky som dala menej cukru, čo robím aj pri iných receptoch, určite ho budem ešte piecť;
kukulienka71
Myslím, že nie všetky staré recepty sú sväté písmo:-( dnes som zmiesila rovnaké množstvo múky a masla, naozaj by som to cestom nenazvala. Ak by som tam dala ešte žĺtka a smotanu, tak amen tma. Takže ani recept po babke nie je pre mňa, musela som pridať viac múky, aby to bolo vaľkateľné a prenášateľné bez problému. Tvoje cesto, @monty469 , odporúčam urovnať na plechu rozťapkaním, babrať sa vaľkaním nemá zmysel. A vrch nejak povykrajovať kvetinky alebo tak nejak. Ak si chce niekto ušetriť nervy:-) To je moja skúsenosť. A čo sa týka masti, no neviem si to v tom množstve predstaviť, lebo tá sa v rukách ešte viac topí. Chuťovo je tvoj koláč určite vynikajúci, pod to sa podpíšem:-) Starý recept, ktorý som ohlásila vo svojom skoršom komentári som po miernej úprave (musela som pridať múku)vyskúšala a pridám, len čo to bude možné.
monty469
@kukulieka71 nevadí, ja si nepotrebujem recept upravovať, pokiaľ to nie je nutné. Držím sa nášho receptu, nemám dôvod ho meniť. A ja som sa s vaľkaním cesta nebabrala.Nevnímam to ako babračku, alebo veľmi pracnú záležitosť. Cesto jednoducho vymiesim, pracovnú dosku pomúčim a cesto opatrne vaľkám. Doteraz som s tým nemala žiadny problém, pečiem ho už roky, preto som ho sem pridala. Niekomu sa vydaril, niekomu zas nie. Je mi to ľúto. Pekný večer

@manya teší ma, že koláčik chutil a že ho budeš piecť aj naďalej. My tento koláč máme veľmi radi. Mne cesto taktiež problém nerobí, netrhá sa mi. Pekný večer :)
mracik9
@Monty469 ,tak toto určite vyskúšam,už pri pohľade naňho, mi tečú slinky,tie staré recepty sú fantastické,ďakujem za recept :)
používateľ nemá avatar
123
123
no, niekedy dávno/keď som bola mladá a "moderná"/ sa mi podarilo "zlikvidovať" babkin zošit s receptami - ale na takýto zákusok si z detstva ešte veľmi dobre pamätám,hľadala som niečo podobné a tento sa mu veľmi podobá.Samozrejme, množstvá surovín v recepte nedokážem porovnať, ale určite ho skúsim...
monty469
@123 (4.2.2016 21:33) ďakujem .Skús ho, je výborný a v našej rodine veľmi obľúbený

gali24
Práve upečené, výborný koláčik !!!, do cesta maslo :) a mám jeden zlepšovák , pokial rozvalkate cesto na silikonovej podložke , tak preniesť na plech je hračka ;)
monty469
Milá @Gali24 , veľmi si ma potešila! Toľko ruchu okolo tohto receptu, a pritom vidíš, bola to hračka :-) Nabudúce ho budem robiť aj ja už len s maslom :) Maslo som začala používať prakticky do všetkých koláčov, a je to naozaj lepšie, chuť je lahodnejšia. Silikónovú podložku nemám, ja používam mojím drahým mužíčkom vyrobenú masívnu drevenú pracovnú dosku, na ktorej som už upiekla veľmi veľa rôznych dobrôt. Prajem ti nádherné Veľkonočné sviatky ! :-)
milad
Práve ochutnaný, pred hodinou dopečený. Famózny. Napriek tomu, že som sa bála množstva cukru do orechov, vôbec nie je presladený. Do cesta som dala namiesto cca tretiny predpísaného tuku bravčovú masť- domácu. Viem a mám odskúšané, že to urobí cesto krehkejším. Stalo sa. Odporúčam vyskúšať. S cestom sa pracovalo ťažko, lepilo, no po dobrom schladení a podsypaní múkou to už išlo fajn. Najprv som skúšala vyvaľkať medzi dvomi silikónovými fóliami, ako to zvyknem pri takých cestách robiť....polepilo sa na obe plochy, aj keď boli posypané múkou. Tak som všetko zoškrabala, podsypala a zľahka vyvaľkala len na jednej. S tou potom prenášala na miesto činu. Sama sebe nadávam, že hoci som tento koláčik mala uložený v KK už dávno, odhodlala som sa ho upiecť až teraz. A ešte jedna zmena- Sneh z bielkov som vyšľahala s cukrom na lesklú hmotu. Časť som vmiešala do orechov s cukrom a žĺtkami a druhú, väčšiu časť, až keď tá prvá bola dobre rozmiešaná. Tak sa mi sneh nerozbil a bol aj vyšší. Ďakujem za recept @Monty469 .
monty469
@Milad (21.1.2017 16:09)

Tak to som nadsena. Vynasla si sa a hlavne sa tesim ze chutilo. Tento kolacik je famozny a u mna najoblubenejsi. Cesto treba podsypat mukou a zlahka valkat, ale da sa to. S tym snehom to musim vyskusat aj ja, ked ho budem piect. Prajem ti pekny vikend
jajuska1306
Rozhodla som sa vyskusat aj napriek niekolkym negativnym ohlasom a musim povedat,ze cesto sa vydarilo fantasticky.Zijem mimo sk a muku tu nemame polohrubu ale nieco medzi hladkou a PH ,skor by som to prirovnala k HM...Spodne cesto som vobec nevalkala,dala rovno na plech a prstami roztiahla na vymastenom plechu a druhu hornu cast som bez problemov vyvalkala bez muky a rukami preniesla na orechovu plnku, takze cesto nebolo ani lepkave ani ako bahno,suroviny som davala presne podla receptu a pracovalo sa s nim lepsie ako som podla komentarov ocakavala
monty469
@Jajuska1306 (16.3.2018 13:21)

Velmi si ma potesila. Dakujem ti za vyskusanie receptu a pozitivny ohlas. U nas tento kolacik patri medzi najoblubenejsie a peciem ho casto, kedze o orechy nemame nudzu. Prajem ti pekny zbytok vikendu