Lubelská štrúdľa

Marek Pethö
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 7. augusta 2011
Lubelská štrúdľa
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
45 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
400 g
4 dl
1 PL
1 PL
1 KL
1 PL
1 ks
Plnka:
800 g
1000 g
2 ks
500 g
300 g obvarené
300 g posekané obvarené
500 ml
z 2 ks
1 ks
2 ks (časť hery použijeme na pokropenie a vyťahovanie cesta)




Postup

  1. 1

    Zmiešame vodu, olej, med, soľ, ocot, túto zmes postupne pridávame do múky, rozmiešame, aby vzniklo vláčne cesto, ktoré vypracovávame, až kým sa neodliepa od rúk a tably. Vypracovaný bochník dáme na pol hodiny kysnúť (cesto prikrývame nahriatymi hrncami, aby bolo stále v teple).

  2. 2

    Na pracovný stôl prestrieme obrus, ktorý pomúčime. Na obruse potom vyťahujeme tenučké cesto rukami namočenými v rozpustenom tuku. Takto natiahnuté cesto jemne pokropíme roztopenou herou, do pásu rozložíme pripravenú zmes a pomaly pomocou obrusu zvinieme. Položíme na plech, potrieme rozpusteným tukom a pečieme cca 1/2 hodiny pri teplote 180 oC.

  3. 3

    Plnka: Všetky ingrediencie spolu zmiešame a pridáme rozpustenú visu a heru. Plnka nesmie byť ani hustá, ani riedka.

Diskusia k receptu

babav
Vyzera uzasne....,ale cesto asi nenakysne,iba sa odlezi;-)
afataga
a potom ze preco su kupene kolace take hnusne, lebo miesto masla tam davaju umele chemicke hnusy
mamatata2
Joj, vyzerá dobre, ale koľko vyjde z toho cesta závinov ( zo 400 g múky) a toľko veľa plnky a toho rumu 500 ml?
mariena1
och to je maku,na tom by som si pochutnala...Zbožnujem mak...taku štrudlu som ešte nerobila,myslim s tou plnkou a dcera mi doniesla 2 kg maku,tak urobim...supe.
astheart
@matavarecha : Pokud to není podle polského města Lublin, přídavné jméno v polštině je totiž lubelský.
Vypadá to úžqsně!!! Vyzkouším.
hubata
To je paráda ako je tam všetkého veľa: makúúúú, rumúúúú, cukrúúúú a ešte aj šťava z 2 citróóóónov .... to musí byť dobrotka. A ako by to vyzeralo s čerstvým ovocím napr. s čerešňami alebo jablkami? Musia tam byť sušené slivky inak to nebude ono? Aj tak si takú zaujímavú štrúdľu uložím.
haston
myslím si, že je to pomenované podľa jednej obce na liptove. mám na ňu pekné spomienky z čias brigádničenia cez prázdniny.
oravka
nie je tam chyba? toľko rumu... aj tuku ? veď to sú 3 kusy -750 g
zdezda
:-))))) toto bude asi to pravé, makové pre môjho syna :-)
marcy
to je teda vápniková bomba ....štedro podľa predstáv mojej polovičky :-)))
jjamajka
Mňamky, asi si nenechám ujsť príležitosť ponúknuť svadobných histí liptovskými vychytávkami. Ľubeľa je ťoť za kopcom .Svadba o týždeň a tak už šup, šup do práce ! Strachanovka je síce nie miestom svadobnej hostiny, ale v susednom Ďumbieri to roztočíme, priatelia !!! A štrúdla u mňa, doma , nesmie chýbať. To budú zas spomínať na naše koláčiky . Len tie šťastné makové úsmevy potom :-) Chi, chi, chi
jozka2
tjpnyj va lne acz40dkg jva k vom kcesn va,e ttudlmusobtsit cukcn ,dbr evrtaurcnychtrbc na namcpmeyi tomuserzpctt inac tozzeiln vyzelmb vyskuuuusam.Inac vdaka za dobry recept.
jozka2
blbne mi pocitac a oprvit recept uz nejde tek vsetko este raz pomaly,tej plnky je vela,ale cesto z 40 dkg muky obtoci celu kuchynu.Ked sa to mnozstvo rozpocita na 40 dkg muky tak vela nie je ale hlavne ta kombinacia je zaujmava,vyskusam,vdaka za recept,neprecitala som co za gebuzna sa napisala,sorry.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia