Lubelská štrúdľa

Autor receptu: redakcia

10
porcií
45 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame vodu, olej, med, soľ, ocot, túto zmes postupne pridávame do múky, rozmiešame, aby vzniklo vláčne cesto, ktoré vypracovávame, až kým sa neodliepa od rúk a tably. Vypracovaný bochník dáme na pol hodiny kysnúť (cesto prikrývame nahriatymi hrncami, aby bolo stále v teple).
  2. Na pracovný stôl prestrieme obrus, ktorý pomúčime. Na obruse potom vyťahujeme tenučké cesto rukami namočenými v rozpustenom tuku. Takto natiahnuté cesto jemne pokropíme roztopenou herou, do pásu rozložíme pripravenú zmes a pomaly pomocou obrusu zvinieme. Položíme na plech, potrieme rozpusteným tukom a pečieme cca 1/2 hodiny pri teplote 180 oC.
  3. Plnka: Všetky ingrediencie spolu zmiešame a pridáme rozpustenú visu a heru. Plnka nesmie byť ani hustá, ani riedka.