Nízkosacharidový a bezlepkový, samozrejme. A jednoduchý. :) V recepte ako plnku uvádzam krémový syr (napr. Philadelphia), ale ja vždy pečiem „čo dom dal“. Tento koláč Zobraziť celý popisNízkosacharidový a bezlepkový, samozrejme. A jednoduchý. :) V recepte ako plnku uvádzam krémový syr (napr. Philadelphia), ale ja vždy pečiem „čo dom dal“. Tento koláč som už robila v najrôznejších kombináciách, vrátane 1 téglik Philadelphia light, 1 téglik Lučiny a 200 g nízkotučného krémového jogurtu. Viem, viem - nie je to „pravý“ cheesecake. Ale aj tak je vynikajúci. :) Fotku pridám, keď ho najbližšie budem robiť, teda asi v sobotu. :)
Suroviny
Cesto: | |
1 1/2 šálka |
|
1/4 šálka |
|
1/4 šálka |
|
štipka |
|
Plnka: | |
450 šálka |
|
2 balíček |
|
1 šálka |
|
1/4 šálka |
|
1/2 ČL |
|
1/4 kvapky |
|
z 1 ks |
|
20 ml (roztok) |
|
(na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Trúbu predhrejeme na 170 supňov. Zmiešame mandľovú múku s erythritolom a soľou. Pridáme roztopené maslo a miesime, kým to nevyzerá ako mrvenička.
- 2
Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie - netreba, ak máte sklenenú alebo keramickú (ja mám formu so skleneným dnom a silikónovými bokmi, z predajne Orion). Cesto do nej vtllačíme, poriadne pritlačíme na dno (môžeme si pomôcť pohárom s rovným dnom. Popicháme vidličkou. Pečieme 20 minút, do zlatista. Necháme vychladnúť. Syr a tvaroh vvberieme z chladničky - keď začneme pripravovať krém, mali by mať izbovú teplotu.
- 3
V mise trochu trochu prešľaháme syr, aby bol hladký (ak používame zmes syr/tvaroh, šľaháme kým sa všetko pekne spojí). V inej mise vyšľaháme šľahačku.
- 4
Do kastrólika dáme vodu a želatínu, necháme minútku stáť. Pridáme erythritol, limetkovú šťavu, kôru a stéviu a na miernom plameni miešame, kým sa erythritol nerozpustí.
- 5
Želatínovú zmes postupne zašľaháme do syra (mixér dajte na stredný stupeň, nie na najvyšší), kým zmes nie je hladká. Potom vmiešame (už nešľaháme) šľahačku. Zmes rovnomerne natrieme na korpus a na niekoľko hodín vložíme do chladničky. Podľa chuti dáme na vrch napr. jahody, čučoriedky, ríbezle...
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Erythritol je prirodne dia sladidlo, ktore sa ziskava z kukuricneho skrobu. Pre diabetikov su sladidla rovnako bezne ako pre teba sacharoza - a to je, preboha, bezny krystalovy cukor.
Erythritol zatial nema nejaky "ludovy" nazov, ako je napr. cukor pre sacharozu. Vo vacsine biopredajni sa erythritol da kupit v 1 kg sackoch, bez predajneho nazvu. Existuje ale aj viacero znaciek a jedna z nich je Sukrin - je vsak najdrahsia a tazko dostupna.
Pre porovnanie: vcera som kupila 1 kg "no name" krystaloveho erythritolu v predajni Dobre syry vo farmarskej trznici v BA za 9,90 - Sukrin je za tu cenu iba 0,5 kg a este plus postovne. Preto radsej ziadne znacky neuvadzam.
A nechcem uvadzat iba "sladidlo", pretoze rozne sladidla maju roznu sladivost, GI, mnozstvo kalorii, aj konzistenciu a objem. Uvadzam to, co mam odskusane a overene. Ak niekto vyskusa moje recepty s inym sladidlom a da vediet, ako to dopadlo, mozem to uviest ako alternativu, preco nie. :)